Τρεις στους δέκα Έλληνες με χρέη δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τις δόσεις τους και να βγάλουν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή ημερίδα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Εξάλλου, το 34,5% καλείται να καταβάλει κάθε μήνα τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός του σε δόσεις δανείων. Το 16,5% πληρώνει στις τράπεζες το 60% των εισοδημάτων του.
Το 17,8% πληρώνει με έναν μήνα καθυστέρηση. Το 8% μπορεί να καθυστερήσει έως και τρεις μήνες, το 2,3% έως έξι μήνες, το 0,9% περισσότερο, ενώ το 2,8% πλέον δεν πληρώνει καθόλου.
Όσον αφορά στις "παρενέργειες" των χρεών, το 60,6% των ερωτηθέντων αναφέρουν πως τους προκαλούν άγχος, νευρικότητα και ανασφάλεια, το 26,9% ότι διαταράσσουν τις σχέσεις με τους οικείους τους και το 20,5% αναφέρουν ακόμη και προβλήματα υγείας. Το 47% όσων έχουν καθυστερήσει την πληρωμή των χρεών τους για περισσότερο από τρεις μήνες φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν το σπίτι τους, ενώ μόλις το 19,7% πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει.
Η πλειοψηφία (55,1%) εμφανίζεται πάντως αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο ενός "φιλικού διακανονισμού" με τους δανειστές για την αποπληρωμή των χρεών. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες εμφανίζονται απολύτως αναξιόπιστες, στα μάτια των πολιτών, καθώς το 94,1% δεν τις εμπιστεύεται, στο θέμα της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Σύμφωνα, όμως, με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι ερωτηθέντες επιρρίπτουν ευθύνες όχι μόνο στις τράπεζες για τα φαινόμενα υπερχρέωσης, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές. Το 69% εκτιμά πως ευθύνονται για την υπερχρέωση οι εσφαλμένες εκτιμήσεις για τις δυνατότητες δανεισμού και το 60,2% οι επιθετικές πρακτικές των τραπεζών και τα υψηλά επιτόκια.
Για την πρόληψη της υπερχρέωσης, το 47,5% θεωρεί ως καλύτερη μέθοδο την παροχή συμβουλών και εκπαίδευσης στους καταναλωτές και το 38,7% ζητά από τις τράπεζες να προσέχουν σε ποιον δανείζουν. Το 8,3% τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για όσους δεν πληρώνουν.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ;;;;
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου