Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ...

Από έναν έως και τέσσερις μήνες είναι αναγκασμένες να περιμένουν οι γυναίκες που θέλουν να υποβληθούν σε μαστογραφία σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του “Ιπποκράτειου”, όπου η αναμονή φτάνει τις 125 ημέρες, αλλά και του “Αγίου Δημητρίου” και του “ΑΧΕΠΑ”, όπου οι γυναίκες πρέπει να περιμένουν έναν μήνα, για να εξεταστούν.
Βέβαια, για όσες γυναίκες δεν μπορούν να περιμένουν, υπάρχει και η λύση του ιδιωτικού τομέα, όπου τα ραντεβού κλείνονται άμεσα ή με μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος της μαστογραφίας που επιλέγουν να κάνουν, οι γυναίκες πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη μαστογραφία. Έτσι, η κλασική μαστογραφία κοστίζει περίπου 60 ευρώ και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας, η οποία δεν γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας, ανέρχεται σε 120-130 ευρώ, αλλά δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα στη χώρα μας δεν επικεντρώνεται στην απουσία μηχανημάτων, αλλά στην μη εκπαίδευση του προσωπικού και στην έλλειψη οργανωμένου προληπτικού ελέγχου.
“Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες γυναίκες που ανησυχούν για τους μαστούς τους μπορεί να επισκεφτούν μεμονωμένα έναν γιατρό ή να κάνουν μία μαστογραφία. Ωστόσο, απαιτείται οργάνωση από την πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές περιφέρειες, ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού”, δηλώνει στη “Μ” ο διευθυντής της Α’ χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, υπεύθυνος για καρκίνο του μαστού Μπάμπης Μακρίδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι ένα τέτοιο δίκτυο θα πρέπει να περιλαμβάνει μητρώο γυναικών, ηλικίας από 50-60 ετών, οι οποίες δεν νοσούν, αλλά προληπτικά θα καλούνται να κάνουν μαστογραφία. Η πολιτεία θα πρέπει να αποστέλλει ένα ενημερωτικό γράμμα στις γυναίκες αυτές, με το οποίο θα τις ειδοποιεί για την ώρα και τον τόπο της εξέτασης, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να συγκεντρώσει και επιδημιολογικά στοιχεία.
“Αναγκαία προϋπόθεση είναι να γίνει εκπαίδευση του προσωπικού και για κάθε μαστογράφο να υπάρχει ένας χειρουργός, δύο ειδικές μαίες και δύο μαστοραδιολόγοι. Διαφορετικά, αν έχεις το μηχάνημα, αλλά όχι το προσωπικό που θα το λειτουργήσει, δεν υπάρχει όφελος”, λέει ο κ. Μακρίδης.

Σωτήριος, πάντως, μπορεί να αποβεί ο συστηματικός έλεγχος, ο οποίος μειώνει κατά 30% τη θνητότητα από τον καρκίνο του μαστού, δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες μπορεί να σωθεί. Η έγκαιρη διάγνωση περιλαμβάνει τη μαστογραφία, την κλινική εξέταση και την αυτοεξέταση.
“Κάθε γυναίκα, ηλικίας από 40 ετών κι άνω, που δεν έχει βεβαρημένο ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, πρέπει να κάνει κάθε χρόνο μαστογραφία. Φυσικά, ανάλογα με το ιστορικό, την κληρονομικότητα και τους επιβαρυντικούς παράγοντες, μία γυναίκα μπορεί και σε νεότερη ηλικία να κάνει μαστογραφία. Για παράδειγμα, αν μία γυναίκα εμφάνισε καρκίνο του μαστού στα 40 της, τότε η κόρη της πρέπει να κάνει προληπτικό έλεγχο από τα 30”, εξηγεί στην “Μ” η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μακρίδης εξηγεί ότι οι γυναίκες ηλικίας από 45 έως 65 ετών, εφόσον έχουν αραιούς μαστούς, θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ενώ αν έχουν πυκνούς μαστούς κάθε ενάμιση χρόνο.

Τα στοιχεία
- Κάθε χρόνο περίπου 4.500 Ελληνίδες μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού.
- Μόλις στο 5% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα, η διάγνωση της νόσου γίνεται σε πρώιμα στάδια.
- Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό της πρώιμης διάγνωσης φθάνει έως και το 60%.
- Μία στις 11 Ευρωπαίες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.
- Σχεδόν 9 στις 10 γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
- Η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου είναι τα 64 έτη.
- Το 78% των περιστατικών της ασθένειας εκδηλώνεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών και μόλις το 6% σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.
- Ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για περίπου 502.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010

1 σχόλιο:

ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ είπε...

στο νοσοκομείο της Βέροιας, δεν σηκώνουν καν το τηλέφωνο εδώ και μήνες. 23313-51188. αν το σηκώσουν κλείστε μου σας παρακαλώ ραντεβού.