Σάββατο, Μαρτίου 20, 2010

5 ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ 1500 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Οργανισμός Περίθαλψης των Ασφαλισμένων του Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις επόμενες ημέρες, καθώς λήγουν οι συμβάσεις άλλων τριών γιατρών. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία θα μείνει χωρίς κανέναν οδοντίατρο και με μόλις τρεις γιατρούς για τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων.

“Μέχρι πριν από έναν μήνα διαθέταμε γιατρούς στη Θέρμη, στην Περαία, στο ΚΑΠΗ του δήμου Πυλαίας, στη Μαλακοπή, στη Βασ. Όλγας. Τώρα, με τη λήξη των συμβάσεων έργου βάσει των οποίων εργάζονταν, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) διαθέτει πέντε γιατρούς στο νομό Θεσσαλονίκης, που καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 150.000 άμεσα ασφαλισμένους”, αναφέρει ο διευθυντής του ΟΠΑΔ Θεσσαλονίκης Γιώργος Γκανάτσιος.
Το πρόβλημα, όπως λένε οι εργαζόμενοι, είναι γνωστό στα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών και, σύμφωνα με τους αρμόδιους, ο λόγος που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις είναι η πρόθεση της κεντρικής διοίκησης να ενταχθούν στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. “Το ΑΣΕΠ ενημερώθηκε, στη συνέχεια ζήτησε διευκρινίσεις και μια σχετική απόφαση πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο υπουργικό γραφείο. Ζητάμε να τακτοποιηθεί το θέμα και να διασφαλιστούν τουλάχιστον 11 θέσεις γιατρών, όπως συνέβαινε έως τώρα. Δυστυχώς δεν έχω καμία πληροφόρηση σχετικά με το τι θα γίνει”, σχολιάζει ο κ. Γκανάτσιος.

Ο ΟΠΑΔ Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις επόμενες ημέρες. “Στις 7 Απριλίου λήγει η σύμβαση της οδοντιάτρου, στις 8 ενός ελεγκτή γιατρού και στις 15 Απριλίου ενός ελεγκτή γυναικολόγου”, λέει ο κ. Γκανάτσιος. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία θα μείνει χωρίς κανέναν οδοντίατρο και με μόλις τρεις γιατρούς για τις ανάγκες όλων των ασφαλισμένων: Έναν μόνιμο γιατρό ελεγκτή και άλλους δύο, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα.

“Τις προάλλες ένας ασφαλισμένος χτύπησε την προϊσταμένη. Η ίδια βρίσκεται σε ανάρρωση και το θέμα θα καταλήξει στα δικαστήρια. Ο κόσμος, ξέρετε, δεν έρχεται εδώ για να διασκεδάσει αλλά επειδή έχει κάποιο πρόβλημα. Αγανακτούν δικαιολογημένα και, κάποια στιγμή, αγανακτούμε κι εμείς. Είμαστε επτά μόνιμοι υπάλληλοι για χιλιάδες ασφαλισμένους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ανέκαθεν είχαμε προβλήματα, αλλά τώρα που φεύγουν οι συμβασιούχοι το ποτήρι ξεχείλισε”, αναφέρει μία από τις υπαλλήλους.
Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, δεδομένης της κατάστασης, είναι σίγουρη. “Ποιος έχει χρόνο να έρχεται ως εδώ ακόμη κι από μακριά, να χάνει χρόνο στην αναμονή; Θα έπρεπε να προσφέρονται υπηρεσίες και αλλού, πιο κοντά στα σπίτια μας, οι αρμόδιοι να σέβονται περισσότερο τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας”, λέει ένας ασφαλισμένος περιμένοντας στην ουρά.

Για επικίνδυνες εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν τραγική κατάληξη για τη ζωή των ασθενών, προειδοποιούν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης. Χθες το δ.σ. της ΕΝΙΘ συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παπαγεωργίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Ωστόσο, ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι, για να μπορέσει να παρέμβει νομικά, θα πρέπει να συμβεί κάποιο... δυσάρεστο συμβάν.
“Εμείς συνεχίζουμε να εφημερεύουμε εθελοντικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Ήδη στα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης οι γενικές εφημερίες βγαίνουν χωρίς πρόγραμμα και βασίζονται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των γιατρών”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται καθημερινά 2.000 προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία.
“Καλούμε την υπουργό Υγείας να δώσει το αναγκαίο κονδύλι, ώστε να υπάρχει ασφαλής σύνθεση των εφημεριών. Οι δηλώσεις της, ότι στα κονδύλια των εφημεριών για το 2010 δεν θα ισχύει μείωση 10%, δεν αλλάζει κάτι, αφού έτσι κι αλλιώς τα φετινά κονδύλια είναι μειωμένα κατά 15%-20% σε σύγκριση με πέρυσι”, εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες χρειάζονται αυξημένη ποιότητα και πλήρη φροντίδα υγείας, ώστε να μη ζήσουμε τραγικά περιστατικά, όπως ο θάνατος βρέφους 13 μηνών από την Κοζάνη, το οποίο πέρασε από τέσσερα νοσοκομεία αναζητώντας κλίνη νοσηλείας και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο.
Το νοσοκομείο Κοζάνης δεν διαθέτει παιδίατρο, ενώ η υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης θανάτου του βρέφους και κατεπείγουσα γραπτή αναφορά.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ,ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΟΥΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.glk.gr/mis/2010/1.pdf