Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2010

ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700ΕΚ.ΕΥΡΩ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕ... ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ;;;;

Ξεπερνουν τα 700 εκατ. ευρώ οι πόροι από το Γ΄ ΚΠΣ που... έκαναν φτερά για τον ΟΣΕ, καθώς δεν στάθηκε δυνατό να απορροφηθούν στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Ν.Δ. αν και παρέλαβε έτοιμο πρόγραμμα έργων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε την περίοδο 2001-2005 και αρκούσε για την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής ΠΑΘΕ, προχώρησε στην... απένταξη πόρων άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στις διαπραγματεύσεις για το ΕΣΠΑ το ζήτημα του σιδηροδρόμου «ξεχάστηκε», με αποτέλεσμα να μειωθούν οι προβλέψεις του προγράμματος σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν αρκεί καν για την ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ. Όμως, και από το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2010 δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Υποδομών περιγράφουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΣΕ την τελευταία πενταετία, κατά την οποία το χρέος του Ομίλου, από τα 3,5 δισ. ευρώ το 2004, ξεπερνά ήδη τα 10 δισ. ευρώ. Τα σκάνδαλα- σύμφωνα με το υπουργείοπου προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσαν κυρίως τις προμήθειες, τις απώλειες υλικών κ.λπ. επιβάρυναν τον Όμιλο σε ποσοστό πάνω από 40% του ελλείμματος. Ακόμα και η νέα εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσα σε διάστημα δύο ετών λειτουργίας της δημιούργησε έλλειμμα πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Σήμερα, από το περίπου 1,5 δισ. ευρώ όλων των έργων αρμοδιότητας του τομέα Μεταφορών που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τα τελευταία χρόνια δεσμεύτηκαν μόλις 107 εκατ. ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

pou thes na pigan..erwtisi einai ayti??pws tha plirwthoun toses xiliades ypalliloi pou prosferoun zileytes ana tin yfilio sidirodromikes ypiresies...edw o mixanodigos pairnei 109000 to xrono..enas mesos ypallilos posous mines prepei na doulepsei gia na mazepsei ayto to poso????