Στο… καλάθι των αχρήστων καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 80.000 μονάδες πλάσματος στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα πετάμε στα σκουπίδια και τουλάχιστον 20.000 φιαλίδια πολύτιμης λευκωματίνης, η οποία θα μπορούσε να παραχθεί από τη συγκεκριμένη ποσότητα πλάσματος.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συνεχίζει να αγοράζει λευκωματίνη από ιδιωτικές εταιρείες καταβάλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ από 100 έως 350 ευρώ για κάθε φιαλίδιο. Αποτέλεσμα είναι να χάνονται ετησίως περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ από τις μονάδες πλάσματος που αχρηστεύονται.
“Κάθε τμήμα αιμοδοσίας συγκεντρώνει αίμα από τους πολίτες που αιμοδοτούν και με κατάλληλη επεξεργασία γίνεται απομόνωση του πλάσματος. Συνήθως 450 ml αίματος μας δίνουν 200-250 ml πλάσματος. Από την ποσότητα αυτή, ένα μέρος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του εκάστοτε νοσοκομείου και ό,τι περισσέψει αποστέλλεται στο Εθνικό Κέντρο Παραγώγων Πλάσματος”, εξηγεί στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, Χρήστος Πρωτόπαππας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι πολλές φορές το πλάσμα που αποστέλλεται δεν είναι τελείως καθαρό, καθώς περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί, όπως θα έπρεπε. Για το γεγονός αυτό ευθύνεται η απουσία στελέχωσης των μονάδων αιμοδοσίας από εκπαιδευμένο προσωπικό.
“Στις περιπτώσεις αυτές το Εθνικό Κέντρο Παραγώγων Πλάσματος όχι μόνο πετάει σχεδόν το 60% του πλάσματος, αλλά δεν ενημερώνει και τους διευθυντές των αντίστοιχων αιμοδοσιών ότι το πλάσμα δεν είναι καθαρό και αχρηστεύεται. Το σωστό θα ήταν οι ποσότητες αυτές να επιστρέφονται στα τμήματα αιμοδοσίας, ώστε να φιλτράρονται εκ νέου για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν”, επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαππας.
“Αγκάθι”, όμως, συνεχίζει να αποτελεί για τη χώρα μας και η απώλεια 25.000 μονάδων αίματος ετησίως. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στις φιάλες αίματος που εισάγουμε από την Ελβετία, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες αίματος στη χώρα μας και για τις οποίες πληρώνουμε τουλάχιστον 6.500.000 ευρώ ετησίως.
“Οι ποσότητες που αχρηστεύονται είτε έχουν λήξει, λόγω απροσεξίας και κακών χειρισμών, είτε διότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από διάφορους ιούς σε ποσοστό 4%. Σημαντικό ρόλο στην αχρήστευση παίζει και το γεγονός ότι υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι δεν συμπληρώνουν με ειλικρίνεια τη δήλωση που τους ζητείται πριν αιμοδοτήσουν, καθώς και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών”, εξηγεί ο κ. Πρωτόπαππας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο να γίνει οικονομία στο αίμα, καθώς για την επεξεργασία μόνο μίας μονάδας αίματος από έναν αιμοδότη πληρώνουμε 700 ευρώ.
“Στη χώρα μας τρομάζουμε να αναπληρώσουμε τους αιμοδότες που φεύγουν λόγω ηλικίας. Επιπλέον, συχνά γίνονται επεμβάσεις και οι γιατροί και οι συγγενείς του ασθενούς αναζητούν εναγωνίως αίμα για το χειρουργείο. Αυτή στη στιγμή υπάρχουν 3-4 εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ένα μηχάνημα, το οποίο εξοικονομεί αίμα σε ποσοστό 75%. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, το μηχάνημα συνδέεται στον ασθενή και συλλέγει το αίμα που αυτός χάνει. Στη συνέχεια το φιλτράρει κι επιστρέφει το 75% καθαρό στον ασθενή”, εξηγεί ο κ. Πρωτόπαππας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η πολιτεία θα μπορούσε να προνοήσει για την προμήθεια αυτού του μηχανήματος, το οποίο διατίθεται δωρεάν, ενώ τα αναλώσιμά του κοστίζουν 350 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η εικόνα της προσφοράς αίματος στη χώρα μας δεν είναι και τόσο ιδανική. Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος, σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες παραδέχονται ότι δεν έχουν δώσει ποτέ αίμα στη ζωή τους είτε γιατί το αμέλησαν, είτε γιατί δεν χρειάστηκε ή δεν το θεωρούν απαραίτητο, ενώ δεν σκοπεύουν να το κάνουν ούτε στο μέλλον.
Εξάλλου, το 69% των πολιτών που έδωσαν αίμα τα τρία τελευταία χρόνια δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος που το έκαναν ήταν για να βοηθήσουν κάποιο συγγενή ή φίλο που χρειάστηκε μετάγγιση αίματος ή εγχείρηση και όχι σε εθελοντική βάση. Βέβαια, δεν λείπουν κι αυτοί που το κάνουν για να πάρουν άδεια από τη…δουλειά τους.
“Είναι απαράδεκτο να δίνονται στους πολίτες κίνητρα και προνόμια, όπως άδειες, προκειμένου να προσφέρουν το αίμα τους. Η δωρεά αίματος είναι και πρέπει να παραμείνει εθελοντική. Επιπλέον απαιτείται καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα αυτό”, επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαπας.
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ακόμη και κατά των αρμόδιων υπουργών Υγείας από το 2002 μέχρι σήμερα, αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος του μηνός το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών(ΠΟΣΕΑ). Αιτία είναι το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε σχετικά με τους 40 τόνους πλάσματος που παραμένουν αναξιοποίητοι σε αποθήκη της Ολλανδίας και στην Ελλάδα παρόλο που το δημόσιο πληρώνει αδρά.
Την ίδια στιγμή, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχε λειτουργήσει το περίφημο κέντρο κλασματοποίησης πλάσματος αίματος στους Θρακομακεδόνες, το οποίο στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο. Το κέντρο αυτό, αν κι έπρεπε να λειτουργήσει ως μονάδα κλασματοποίησης για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Ελβετίας, δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα η χώρα μας σαν είναι αναγκασμένη να στέλνει στο εξωτερικό τις ποσότητες που συλλέγει. Το Κέντρο άρχισε να χτίζεται το 2000 κι ολοκληρώθηκε το 2002, αλλά οι πύλες του δεν άνοιξαν ποτέ.
Για όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προβεί σε έγγραφη εντολή ελέγχου στο ΣΕΥΥΠ για συνολική και διαχρονική έρευνα του θέματος και είχε δώσει εντολή για άμεσο νομικό έλεγχο της εκτέλεσης της σύμβασης με την ολλανδική εταιρεία.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΕΑ, η προθεσμία για την ολοκλήρωση του πορίσματος και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έχει παρέλθει, οπότε πλέον το λόγο έχει η Δικαιοσύνη.
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2010
Νικολετα Μπουκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου