Δευτέρα, Μαρτίου 01, 2010

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΑΝΑΡΑ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ...ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΗΚΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ...ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΛΑΒΕΙ...
ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...


Εκτός χρηματιστηρίου η μετοχή του, στον δρόμο 850 εργαζόμενοι στα τρία εν λειτουργία εργοστάσια της χώρας (Νάουσας, Κομοτηνής και Χαλκίδας)
Με τα πιο μελανά χρώματα γράφτηκε ο επίλογος για τον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά. Οι τίτλοι τέλους μπήκαν και τυπικά μετά την παραίτηση του προέδρου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) Θωμά Λαναρά, ο οποίος επέλεξε να εγκαταλείψει το πλοίο λίγο πριν αυτό βουλιάξει, αφήνοντας στο δρόμο 850 εναπομείναντες εργαζόμενους στα τρία εν λειτουργία εργοστάσια της χώρας (Νάουσας, Κομοτηνής και Χαλκίδας).

Αν και ο όμιλος Λαναρά χρηματοδοτήθηκε από το 2004 με πολλά εκατομμύρια ευρώ, σήμερα ο συνολικός δανεισμός του εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ! Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια δανείστηκε 36,6 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για να υλοποιήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, που είχε συνταχθεί από την εταιρεία ΚΑΝΤΟΡ, προέβλεπε ότι η νέα χρηματοδότηση θα άρχιζε τον Απρίλιο του 2008 και θα συνδυαζόταν με συνολική χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, με κεφαλαιοποίηση μέρους των οφειλών και ρύθμιση του υπόλοιπου σε μακροχρόνια βάση.
“Η χρηματοδότηση αυτή, λόγω των συνθηκών του χρηματιστηρίου αλλά και των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας, δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί διαφορετικά, παρά μόνο από τον βασικό μέτοχο και τις τράπεζες”, αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της ΕΝΚΛΩ του 2008. Εκεί ρόλο-κλειδί έπαιξε ο Θωμάς Λαναράς, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθυστερώντας έτσι σημαντικά την υλοποίηση του σχεδίου.
Οι αποσπασματικές δανειοδοτήσεις κάλυπταν μόνο τα τρέχοντα έξοδα και δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τον όμιλο στη ζωή, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο όμιλος.

Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Θωμάς Λαναράς, με την προχθεσινή παραίτησή του από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου έβαλε την οριστική ταφόπλακα στην εταιρεία με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο, καθώς δεν παρέστη καν στη γενική συνέλευση. Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, η παραίτηση άλλων δύο μελών του δ.σ., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον νόμιμη συγκρότησή του.
Με αυτά τα δεδομένα το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε ότι προχωρά στην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας, μετά 37 χρόνια παρουσίας της στο Χρηματιστήριο Αξιών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του χρηματιστηρίου, η απόφαση λήφθηκε “για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς”.
Η τιμή της μετοχής ΕΝΚΛΩ είχε υποχωρήσει στα 0,05 λεπτά, σημειώνοντας κατακόρυφη πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Τη χρυσή εποχή του Χ.Α. είχε φτάσει κοντά στα 280 ευρώ (σταθμισμένη τιμή) και πολλοί επενδυτές στήριζαν τον τότε κραταιό Θωμά Λαναρά. Από το 2000 και έπειτα, όμως, εκδηλώθηκαν έντονες πιέσεις στις μετοχές των εταιρειών του ομίλου, κάτι που από τη διοίκηση αποδόθηκε σε “ακραία κερδοσκοπικά φαινόμενα, τα οποία γενικότερα απαξιώνουν την ελληνική αγορά”.

Τα προβλήματα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν, καθώς οι τράπεζες ζητούν γραπτή εγγύηση του δημοσίου για τυχόν νέα δανειακά κεφάλαια, που θα παράσχουν στην εταιρεία.
Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να επιτρέψει την παροχή οποιασδήποτε κρατικής εγγύησης για δανεισμό προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και το έχει διαμηνύσει με σχετικές επιστολές (η τελευταία εκ των οποίων εστάλη προ ολίγων ημερών). Επιπροσθέτως, στην προοπτική αυτή αντιδρούν και οι υπόλοιπες βιομηχανίες του κλάδου στην Ελλάδα, διαμαρτυρόμενες για μονομερή προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας.
“Το εργατικό κέντρο Νάουσας ήταν από την αρχή αντίθετο στις αθρόες χρηματοδοτήσεις της εταιρείας”, ξεκαθαρίζει στη “Μ” ο πρόεδρός του Σάκης Τσίτσης και προσθέτει: “Αυτοί που πήραν τα χρήματα θα έπρεπε να τα επενδύσουν στην εταιρεία. Αντιθέτως, κάποιοι πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων. Γι’ αυτό έχουν ευθύνη όλοι, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι και νομάρχες, που τόσα χρόνια πίεζαν τις κυβερνήσεις να χορηγούν δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, χωρίς να ελέγχουν πού πήγαιναν τα χρήματα”.


Στην ουσία η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία δεν λειτουργεί εδώ και 14 μήνες, αφού οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας μισθούς 12 μηνών. Η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζο και τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Αλέξανδρο Φούρλα, εκπροσώπους των σωματείων, τον νομάρχη Ροδόπης, τον δήμαρχο Νάουσας και βουλευτές, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Χθες εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν εκ νέου με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τη Δευτέρα σε μία ακόμη συνάντηση θα είναι παρούσα και η υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη.
“Εμείς ζητάμε από το υπουργείο να πληρωθούμε δεδουλευμένα 12 μηνών και να διασφαλιστούν οι 850 θέσεις εργασίας”, τόνισε στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Νάουσας Ηλίας Χαρίσης.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ

ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΕΙΑ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΠΡΕΖΑ ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ Η ΟΧΙ.

Ανώνυμος είπε...

Gamaei to neo template !!!!! megeia !!!!!!!!!!!