Την εμπειρία του από την μοναδική συνάντησή του με τον μοναχό Αρσένιο κατέθεσε ο δασάρχης Αρναίας, Γεώργιος Φουρκιώτης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων γαιών στη Μονή Βατοπαιδίου.
Ο λόγος για το «δάσος χθαμαλών» της Ουρανούπολης - μια έκταση που χαρακτηρίστηκε και επισήμως πρόσφατα ως δάσος από το αρμόδιο δασαρχείο και που, σύμφωνα με τον μάρτυρα, αντιμετωπιζόταν παγίως ως δάσος από την υπηρεσία του - αλλά «αποχαρακτηρίστηκε» με παρέμβαση Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να περιληφθούν αργότερα, τμήματά του στα επίμαχα συμβόλαια με τη Μονή Βατοπαιδίου, ως «οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα».
«Ήμασταν στον Πολύγυρο, σε μια σύσκεψη και εκεί ήλθε ο Αρσένιος και είπε «είσαι ο δασάρχης Αρναίας; Θα έλθω να σε επισκεφθώ». Ήλθε τελικά προς το τέλος του 2006. Έλεγε λοιπόν ότι σκοπεύανε να κάνουν Θεολογική Σχολή -αν θυμάμαι καλά, κάτι τέτοιο νομίζω- ένα πανεπιστήμιο εκεί κάτω, να κάνουν ανταλλαγή και να κάνουν πανεπιστήμιο. «Μα - λέω - αυτό είναι δάσος. Πώς θα το κάνετε πανεπιστήμιο; Αυτό μόνο δασική έκταση μπορεί να γίνει». Δεν είπε τίποτε. Σηκώθηκε και έφυγε χαμογελώντας. Του επέμενα ότι αυτό είναι δάσος και δεν γίνεται με τίποτα να αλλάξει. Και τότε το έλεγα αυτό γιατί είχαμε από τις επιτροπές απαλλοτριώσεων το χαρακτηρισμό ότι είναι δάσος χθαμαλών. Το δάσος χθαμαλών εμείς το ερμηνεύαμε δάσος».
Ο μάρτυς, διαβεβαίωσε την Επιτροπή πως το δασαρχείο ουδέποτε ρωτήθηκε για τη φύση του «χθαμαλού δάσους» της Ουρανούπολης, πριν απ’ τη σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων. Επεσήμανε ωστόσο και κάτι ακόμα: «Άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο δικαιολογητικό η πράξη χαρακτηρισμού για τη σύνταξη συμβολαίων. Γιατί με την πράξη χαρακτηρισμού γίνεται η διακρίβωση του δασικού ή μη χαρακτήρα της έκτασης και μάλιστα με ποινές προς τους συμβολαιογράφους να μην κάνουν τέτοιες πράξεις».
Αργότερα, ένας ακόμα μάρτυρας, ο δασάρχης Καπανδριτίου, Γ. Φραγκιαδάκης, έκταση της αρμοδιότητας του οποίου παραχωρήθηκε στη Μονή στο πλαίσιο των ανταλλαγών, επεσήμανε αντίστοιχα, πως «έπρεπε να ισχύουν μόνο για άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος ως προς τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Τίποτε άλλο, ούτε οι νόμοι. Η πολυνομία της δασικής νομοθεσίας - και πιστεύω και των άλλων Υπηρεσιών - περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί προβλήματα».
Τέλος, καταγράφεται και η κατάθεση του νομικού συμβούλου Θ. Θεοφανόπουλου και νυν αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος είχε μειοψηφίσει στην απόφαση τμήματος του ΝΣΚ, με την οποία γίνονταν αποδεκτοί οι «αποχαρακτηρισμοί» του «χθαμαλού δάσους» της Ουρανούπολης. Ο κος Θεοφανόπουλος επέμεινε πως «ήταν ξεκάθαρο απ’ τη νομοθεσία, πως ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν αναρμόδιος να χαρακτηρίσει την έκταση και πως μόνος αρμόδιος ήταν ο τοπικός δασάρχης».
Ερωτηθείς αν αισθάνεται άνετα ως νομικός σύμβουλος με τις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ που σχετίζονται με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κος Θεοφανόπουλος απάντησε πως «για τον εαυτό μου νοιώθω ότι περπατάω και έχω το μέτωπό μου καθαρό». Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μάρτυρας, υπερασπίστηκε την γνωμοδότηση του ΝΣΚ για την επιστροφή στο Δημόσιο των παραχωρηθέντων στη Μονή εκτάσεων - γνωμοδότηση που απεδέχθη ο Α. Μπέζας, αλλά απέρριψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου - τονίζοντας πως ο ίδιος συμμετείχε στην πλειοψηφία που την συνέταξε, χωρίς να έχει διαπιστώσει οιαδήποτε πίεση για την έκδοσή της. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του στα μέλη του ΝΣΚ που μειοψήφισαν (την γνώμη των οποίων υιοθέτησε ο νυν υπουργός Οικονομικών) και, μπροστά στα επιχειρήματα που του εκτέθηκαν από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλη Μπεντενιώτη, υπέρ της μειοψηφήσασας άποψης, ο κος Θεοφανόπουλος παρατήρησε πως «τα νομικά είναι πολύ ωραία και μπορούμε μερόνυχτα να συζητάμε».
ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ...ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ!!!!
ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου