Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΡΑΝΤΖΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΕΘΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ..

Νοσοκομείο που λειτουργεί σε συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης, θυμίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας εδώ και περίπου δύο χρόνια, μετά δηλαδή την εκκένωση του γενικού κρατικού νοσοκομείου ο «Αγιος Ανδρέας», που χτυπήθηκε από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008. Οι διάδρομοι των κλινικών έχουν μετατραπεί σε θαλάμους νοσηλείας, ενώ η επίσκεψη στο Τμήμα Περιστατικών μετατρέπεται σε μία πολύωρη περιπέτεια, αφού μέρα παρά μέρα γίνεται κλινική με νοσηλευόμενους ασθενείς και τα φορεία μετατρέπονται σε κλίνες. Δεν λείπουν οι εντάσεις μεταξύ συνοδών ασθενών και νοσηλευτικού ή ιατρικού προσωπικού, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό αντίξοες συνθήκες. Διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση, οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας κλείνουν για τέσσερις ώρες σήμερα τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου.
Τρεις κλινικές του πληγέντος νοσοκομείου (Παθολογική, Ορθοπαιδική και Χειρουργική) φιλοξενούνται στο Πανεπιστημιακό, όπως και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρατηρείται στην Παθολογική κλινική, όπου κυριολεκτικά στοιβάζονται οι ασθενείς, αφού λειτουργούν στην ουσία οι τρεις του Πανεπιστημιακού και η μία του «Αγίου Ανδρέα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολόγος, κ. Χ. Γώγου, η μόνη λύση είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία του «Αγίου Ανδρέα». Και υπενθυμίζει ότι δεν προχώρησαν λύσεις όπως η μεταφορά της Παθολογικής στο νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και η παραμονή στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο μόνο των βαρέων περιστατικών με την ταυτόχρονη δραστηριοποίηση στόλου του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή όσων ασθενών χρειάζονταν περισσότερες εξετάσεις. Μια άλλη προσωρινή λύση θα ήταν η τοποθέτηση ενός προκατασκευασμένου κτιρίου που θα έδινε τη δυνατότητα εκκένωσης χώρου ώστε να αναπτυχθούν κλίνες για την Παθολογική Κλινική του «Αγίου Ανδρέα». «Πιάνεται η καρδιά σου βλέποντας ασθενείς να νοσηλεύονται στους διαδρόμους και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών», λέει. Η κατάσταση επιβαρύνεται λόγω των διακομιδών ασθενών από άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Μόνο από την Ηλεία το 2009 έγιναν 7.000 διακομιδές.

Για τον κ. Τάκη Γεωργακόπουλο, μέλος του Δ.Σ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και εκπρόσωπο των γιατρών στο Δ.Σ. του «Αγίου Ανδρέα», απαιτείται η μεταφορά της Παθολογικής κλινικής σε ξεχωριστό χώρο με 35 κρεβάτια, μέχρις ότου επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο.
Για τις συνθήκες που επικρατούν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Απ. Αθανασόπουλο, λέει: «Επικρατεί το απόλυτο χάος. Οπου και να κοιτάξεις βλέπεις ράντζα, ασθενείς να ψάχνουν γιατρό ή νοσηλεύτρια και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να ζει με το φόβο του λάθους. Η κατάσταση δεν πάει άλλο».
Οπως προσθέτει ο κ. Αθανασόπουλος «οι συνάδελφοι αναζητούν τρόπο να διασωθούν από αυτή την κατάσταση και μέσα από καινούργιους διαγωνισμούς κατέθεσαν τα χαρτιά τους για άλλες θέσεις κι έτσι κατάφεραν να φύγουν σε άλλα νοσοκομεία». Και προσθέτει: «Τώρα μένουν οκτώ νοσηλεύτριες στην Παθολογική κλινική που καλούνται να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Και φυσικά μιλάμε για 40 ασθενείς και ράντζα στους διαδρόμους. Καθημερινά, γιατροί και νοσηλευτές εύχονται να μη γίνει το λάθος στη δική τους βάρδια». Παράλληλα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ασθενείς από την Παθολογική μεταφέρονται σε άλλες κλινικές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, οφείλονται 12.500 ημέρες άδειας και 10.100 ρεπό στους 570 νοσηλευτές και 1.082 ρεπό στους 24 τραυματιοφορείς.

ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: