Δέκα πολυώροφα κτίρια και πέντε οικόπεδα στις ακριβότερες περιοχές-«φιλέτα» της Θεσσαλονίκης έχει στην ιδιοκτησία της η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εκμετάλλευση των δέκα ακινήτων η Εκκλησία εισπράττει ετησίως περίπου 3,5 εκ. ευρώ, οπότε θα πληρώσει γι’ αυτά 700.000 ευρώ φόρο.
Τα ακίνητα αυτά, τα οποία και παρουσιάζει σήμερα η «Θ», αφορούν μόνο την περιουσία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και όχι των μητροπόλεων και των μοναστηριών. Για παράδειγμα, στις τελευταίες περιπτώσεις ανήκει το τετραώροφο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου «Πλατεία» το οποίο αγόρασε η Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους έναντι περίπου 18,5 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, για όσους θέλουν να εκμισθώσουν χώρους για επαγγελματική χρήση ή κατοικία καλό είναι να γνωρίζουν ότι η ΕΚΥΟ δημοπρατεί αύριο 36 ακίνητα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekyo.gr).
ΚΤΙΡΙΑ: 1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ 4 ΚΑΙ ΓΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ δεσπόζει οκταώροφο κτίριο με το σήμα της Βεργίνας και το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα». Στο κτίριο, όπου στεγάζεται η ΕΚΥΟ, 45 γραφεία και τρία καταστήματα, δημοπρατούνται αύριο τα εξής ακίνητα: ημιυπόγειο κατάστημα 1, διαμερίσματα Δ72, Δ73, Δ52, Δ41, Δ43, Δ44 και Δ62. 2. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ υπάρχει οκταώροφο κτίριο (3.500 τ.μ. με δύο καταστήματα). Εκεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης μισθώνει χώρο για τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών-διεύθυνση Πολεοδομίας, ενώ ακριβώς απέναντι νοικιάζει και ένα λυόμενο κτίριο, για να στεγάσει το 1ο εσπερινό γυμνάσιο. 3. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, σχεδόν στο ύψος της οδού Εθνικής Αμύνης οκταώροφο είναι και το κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΕΗ. 4. ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ το κτίριο του ξενοδοχείου «Εγνατία», 1.500 τ.μ. 5. ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 10 οκτώ όροφοι και 3.500 τ.μ., που ενοικιάζονται κυρίως σε βιοτέχνες, ανήκουν επίσης στην εκκλησία. 6. ΣΤΗΝ ΟΔΟ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗ βρίσκεται πολυκατοικία οκτώ ορόφων με την καλύτερη θέα της πόλης. 7. ΟΔΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ 54-56. Στο πενταώροφο κτίριο στεγάζονται 20 διαμερίσματα και ένα κατάστημα. Και εδώ δημοπρατούνται αύριο για επαγγελματική χρήση και κατοικία τα διαμέρισμα Α1, Β4, Γ1, Γ4, Γ3, Δ2, Δ3 και Ε1. 8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 83 υπάρχουν οκτώ διαμερίσματα και δύο καταστήματα. Σε αυτό το κτίριο δημοπρατείται αύριο ισόγειο κατάστημα με υπόγειο. 9. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ Β. ΟΛΓΑΣ ΚΑΙ Π. ΣΥΝΔΙΚΑ. Το τριώροφο διατηρητέο όπου στεγάζεται η τροχαία. 10. ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 10. ΟΙΚΟΠΕΔΑ: 11. ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ το οικόπεδο όπου υπάρχει το υπαίθριο πάρκιγκ στη ανήκει στην εκκλησία. 12. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ», επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχει το οικόπεδο όπου στεγάζονταν τα πρώην Μάρμαρα Μόσχου και ήταν χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη. Μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αποχαρακτηριστεί τουλάχιστον τέσσερα οικόπεδα, τα οποία προορίζονταν για σχολεία και ανήκουν στην εκκλησία (Αλεξανδρείας-25ης Μαρτίου-Β. Όλγας-Φιλελλήνων, Βασ. Σοφίας-Τσιμισκή-Δαγκλή-Τσόπελα, Πραξαγόρα-Εφέσου-Επιγόνου-Ερέτριας, Χατζή-Μ. Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χάλκης). Δεσμευμένα για σχολική χρήση είναι άλλα τέσσερα οικόπεδα της εκκλησίας (Φ. Εταιρείας-Μαργαρίτη-Εθνικής Αμύνης-Μανουσογιαννάκη, Ολύμπου-Αγ. Σοφίας-Συντ. Αβδελά-Ιασωνίδου, Ανδ. Γεωργίου-Κεφαλληνίας-Βερμίου-Εμπ. Σιδηρ. Σταθμού, Σαρανταπόρου-Β. Γεωργίου-Μπιζανίου-Σπάρτης). 13. ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 179 το οικόπεδο, 1.000 τ.μ. στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το υπαίθριο βενζινάδικο, ανήκει στην εκκλησία. 14. ΟΛΥΜΠΟΥ 106 το κτίριο που στέγαζε τον πρώην κινηματογράφο «ALEX», 500 τ.μ. 15. ΗΠΕΙΡΟΥ 25, πίσω από το «Θεαγένειο», η Εκκλησία σκοπεύει να κατασκευάσει ξενώνα για τους συγγενείς των καρκινοπαθών του νοσοκομείου. Ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανέγερση επταώροφου κτιρίου κατοικιών με υπόγειο χώρο στάθμευσης, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ.
Αρχικά ήταν δύο, τρεις ανήσυχοι… φίλοι. Στη συνέχεια έγιναν δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, αριθμώντας σήμερα 89.381. Η ομάδα του Facebook «Υπογράψτε να φορολογηθεί η εκκλησία» άρχισε τη δράση της, πολύ πριν η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις προθέσεις της.
Η δικηγόρος Ιλεάννα Ιωαννίδου, ο εκπαιδευτικός Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο ιδιοκτήτης ξενώνα Άρης Πετράκος, ο δικηγόρος Πάνος Λογκινίδης, η ζωγράφος Σοφία Σκουλίδου, ο μαθηματικός Νίκος Θεοδώρου, ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτρης Ταβατίδης, ο έμπορος Απόστολος Δαβλάρας, η νηπιαγωγός Ευγενία Οικονομίδου και ο μουσικός παραγωγός Κώστας Τερζόπουλος είναι μερικά μόνο από τα μέλη της ομάδας του Facebook, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη. Μόλις προχθές τα μέλη της ομάδας, η οποία δημιουργήθηκε με στόχο να προωθηθεί άμεσα η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες και έτσι αρκετοί χθες το πρωί βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών και τον Ι.Ν. Γεννήσεως της Παναγίας (Παναγούδα) στη Θεσσαλονίκη, όπου τη λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. «Είμαστε απλοί πολίτες. Αφήσαμε τις κομματικές ταυτότητες στο σπίτι. Η ομάδα μας, που ουσιαστικά απαιτεί τη φορολόγηση της εκκλησίας, αριθμεί περί τα 89.000 μέλη», τόνισε στη «Θ» η δικηγόρος Ιλεάννα Ιωαννίδου, προσθέτοντας ότι συγκεντρώνονται και υπογραφές για το ίδιο θέμα, οι οποίες θα κατατεθούν στην ιερά σύνοδο και τη Βουλή. Οι ομάδες πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ουσιαστικά διεκδικούν: α) τη φορολόγηση της εκκλησίας, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου της χώρας, β) τον επαναπροσδιορισμό της κτήσης της περιουσίας της, γ) την ποινική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Η διαμαρτυρία που διοργάνωσαν χθες ήταν ειρηνική. Απλώς κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ, τα οποία μεταξύ άλλων έγραφαν «σας τα έδωσε ο λαός, τώρα δώστε τα πίσω», «τα μεταξωτά άμφια θέλουν επιδέξιο φόρο», «φορολογηθείτε άφοβα, ο Χριστός θα τα έδινε όλα». Αποφάσισαν μάλιστα να μη φωνάξουν συνθήματα, για να μην προσβάλουν τους πιστούς, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία. Όπως αναφέρουν, οι επόμενες κινήσεις τους θα εξαρτηθούν και «από την προκλητικότητα των δηλώσεων των ιεραρχών». Κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να διοργανώσουν και άλλες διαμαρτυρίες μέσα στο επόμενο διάστημα, για τις οποίες θα καλέσουν τον κόσμο μέσω Facebook αλλά και sms. Πάντως, μιας και υπάρχουν αρκετές ομάδες στο Facebook που ζητούν τη φορολόγηση της εκκλησίας, σκοπεύουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μελλοντικά.
Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου