Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Κίνα να επιδείξει διαφάνεια ως προς τον πραγματικό αριθμό των εκτελέσεων οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ενώ στην ετήσια έκθεσή της σχετικά με τη θανατική ποινή αρνήθηκε να δημοσιεύσει τον παραμικρό υπολογισμό, θεωρώντας ότι οι αριθμοί που δίνουν συνήθως οι κινεζικές αρχές στη δημοσιότητα απέχουν από την πραγματικότητα.
Η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της ότι σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των εκτελέσεων στην Κίνα ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες και ότι το 2009 εκτελέστηκαν στη χώρα αυτή περισότεροι άνθρωποι απ' ό,τι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο συνολικά.
"Κανένα άτομο καταδικασμένο σε θάνατο στην Κίνα δεν περνάει από μία δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές", τονίζει η ΔΑ.
"Οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν ότι πραγματοποιήθηκαν λιγότερες εκτελέσεις (σε σχέση με το παρελθόν). Εάν είναι αλήθεια, γιατί δεν λένε στον κόσμο πόσα άτομα έστειλε το κράτος στον θάνατο;" διερωτάται ο προσωρινός γενικός γραμματέας της οργάνωσης Κλαούντιο Κορντόνε.
Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, στη διάρκεια του 2009 εκτελέστηκαν τουλάχιστον 714 άνθρωποι σε 18 χώρες, κυρίως στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Τουλάχιστον 2.001 καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 56 χώρες.
Εκτός από την Κίνα, οι χώρες που το 2009 χρησιμοποίησαν κατά κόρον τη θανατική ποινή είναι το Ιράν (με τουλάχιστον 388 εκτελέσεις) το Ιράκ (τουλάχιστον 120), η Σαουδικήι Αραβία (τουλάχιστον 69) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (52).
Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑ, στο Ιράν εκτελέστηκαν 112 άνθρωποι μόνο τους δύο μήνες που ακολούθησαν την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία τον Ιούνιο.
Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει πάντως το γεγονός ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στον κόσμο, καθώς πέρυσι ο αριθμός των χωρών που κατήργησαν την εσχάτη των ποινών για όλα τα εγκλήματα αυξήθηκε σε 95, με την προσχώρηση του Τόγκο και του Μπουρούντι.
Αλλες εννέα χώρες κατήργησαν τη θανατική ποινή για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ 35 τη διατηρούν στη νομοθεσία τους χωρίς να την έχουν εφαρμόσει τα τελευταία δέκα χρόνια.
ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2010
3 σχόλια:
fasistes viomixanoi
ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΝΑ ΜΠΑΧΑΛΑΚΙ,ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
Πρεζάκο εσένα σίγουρα θα σου αρέσει η δημοκρατική Σαουδική Αραβία, εκεί να πας να ζήσεις να δεις τι ωραία είναι.
Δημοσίευση σχολίου