Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ...

Θέμα λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των δασαρχείων, έθεσε ευρύτερα ο Μ. Μπετενιώτης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, παρουσιάζοντας έγγραφο που δείχνει το Συμβούλιο να γνωμοδοτεί για την μη ύπαρξη δικαιωμάτων του Δημοσίου και επί του ρωσικού ναυστάθμου του Πόρου και του περιγράμματός του (που περιλαμβάνει αιγιαλό και παραλία), αλλά και τον δασάρχη να χαρακτηρίζει την έκταση, «καλλιεργούμενο αγρό».
«Τα έγγραφα μας βοηθούν να έχουμε σαφέστερη εικόνα της έκτασης με την οποία λειτουργεί το σύστημα έξω και πέρα από κάθε λογική» παρατήρησε ο κος Μπετενιώτης - και τα μέλη της Εξεταστικής, συμφώνησαν ομόφωνα να σταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, συμφωνήθηκε η κλήση των μοναχών, Εφραίμ και Αρσενίου, εν παραλλήλω και με δική τους επιστολή που στάλθηκε σήμερα, με την οποία προτείνουν να καταθέσουν προς διευκρίνιση της υπόθεσης. Σε ό,τι αφορά την εξέταση μαρτύρων, η Επιτροπή ακροάσθηκε την Ξανθή Λιανοπούλου, πολιτική μηχανικό που συνόδευε τον γέροντα Αρσένιο στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς και τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔ, Γιώργο Ξηραδάκη.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η δικηγόρος της ΚΕΔ Ε. Μαυραγκά, είχε περιγράψει την κα Λιανοπούλου, ως συνεργάτη του Αρσένιου, πιθανότατα «οικονομική του σύμβουλο», που βρισκόταν στην ΚΕΔ, «σχεδόν κάθε μέρα». Εξεταζόμενη, η κα Λιανοπούλου, διευκρίνισε πως συνόδευε τον Αρσένιο προκειμένου να διευθετεί πρακτικά γραφειοκρατικά θέματα και ενδεχομένως να του παρέχει διευκρινίσεις επί τεχνικών ζητημάτων. «Ο ρόλος μου ήταν βοηθητικός. Δεν μου ζητήθηκε να υπεισέλθω στη σύνταξη τοπογραφικών, ώστε να έχω και τέτοια αντίληψη» ανέφερε. Στις περιπτώσεις ωστόσο που ο Αρσένιος είχε επαφές με την διοίκηση της ΚΕΔ, ο δικός της ο ρόλος, ήταν «εθιμοτυπικός»: «Να μπω, να πω μια καλημέρα».
Ερωτηθείσα από τον Αθ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), με την ιδιότητα της μηχανικού, εάν στη σύνταξη ενός τοπογραφικού, η αναφορά ενός οικοπέδου ως «αρτίου και οικοδομήσιμου», προϋποθέτει την προσωπική εμπλοκή του μηχανικού για την νομική τεκμηρίωση του εν λόγω ισχυρισμού, (υπενθυμίζεται πως οι εκτάσεις από το δάσος της Ουρανούπολης περιγράφηκαν ως οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στα επίμαχα συμβόλαια), η κα Λιανοπούλου απάντησε πως «οι περισσότεροι μηχανικοί αναφέρονται σε άρτια και οικοδομήσιμα ακίνητα - εξετάζουμε αν κάτι μπορεί να χτιστεί εκεί και όχι αν επιτρέπεται να οικοδομηθεί ή όχι». Σε επόμενη ωστόσο ερώτηση του Π. Δημητρουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ), αν η αναφορά αυτή είναι τυπική ή όχι, η μάρτυς απάντησε πως «ο συντάκτης πάντα φέρει την ευθύνη αυτών που λέει», υπό την έννοια ωστόσο πως «η δήλωσή του είναι πολεοδομική». Η υποχρέωση ερεύνης του μηχανικού, δεν είναι απεριόριστη: Αν η ίδια καλείτο να τοπογραφήσει την παραχωρηθείσα έκταση στην Ουρανούπολη, θα είχε την ευθύνη περιγραφής του χώρου. Αν όμως είχε εντολή για μεταβίβαση, «δεν θα υπεισερχόμουν σε θέματα που είναι άλλων ειδικοτήτων».

Ο Γιώργος Ξηραδάκης, υπήρξε πρόεδρος της ΚΕΔ και εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, στην πρώτη φάση των επίμαχων ανταλλαγών. Ο κος Ξηραδάκης δικαιολόγησε την παρουσία του Αρσενίου σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔ, λέγοντας πως την ίδια διαδικασία είχε τηρήσει ως πρόεδρος της Εταιρείας και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις, οπότε στη συνεδρίαση μετείχαν δήμαρχοι ή και πολίτες.
Ο μάρτυρας σημείωσε πως παρήγγειλε μελέτη για την σκοπιμότητα των ανταλλαγών, θεωρώντας την υπόθεση σοβαρή, καθώς «υπήρχαν χωράφια, παραλίμνιες εκτάσεις, οι οποίες είχαν δοθεί προ πεντηκονταετίες ή εξηκονταετίας σε ανθρώπους της περιοχής της Βισθωνίδας και οι οποίες ουσιαστικά κάποια στιγμή «έπεφταν» σε μία άλλη ιδιοκτησία που ήταν η ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Αυτό σήμαινε ότι θα δημιουργείτο ένας μεγάλος σάλος γύρω από το πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν μεγαλώσει εκεί, θα έπρεπε να δώσουν την περιουσία τους πίσω».
Με εντολή του κου Ξηραδάκη, συγκροτήθηκε μια τριμελής επιτροπή που θα ενημέρωνε την ΚΕΔ για τις εκτάσεις της Βισθωνίδας που θα ελάμβανε απ’ τη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ «επί δικής μου προεδρίας, τα ακίνητα εκτιμούνταν από τέσσερις διαφορετικές πηγές - με βάση την εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, την αντικειμενική τους αξία, την εκτίμηση της ίδιας της ΚΕΔ και από έναν ιδιώτη εκτιμητή, που τον είχε βάλει η ίδια η Μονή, αλλά και η ΚΕΔ αναγνώριζε ως αξιόλογο εκτιμητή σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκή βάση, γιατί εκπροσωπεί μεγάλους οίκους».
Ο κος Ξηραδάκης ωστόσο, βρέθηκε σε αδυναμία να απαντήσει σχετικά με την τύχη 24.000 ευρώ που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στο ταμείο της ΚΕΔ στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής, αλλά που ουδέποτε κατεβλήθησαν, ενώ ο ίδιος πιστοποιούσε με την υπογραφή του στο σχετικό συμβόλαιο την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επ’ αυτού, δήλωσε παραπλανηθείς από τις νομικές και οικονομικές υπηρεσίες της ΚΕΔ, οι οποίες δεν τον ενημέρωσαν περί του αντιθέτου.

Άλλο τόσο, ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ, δικαιολόγησε την αναφορά του στο Δ.Σ. της Εταιρίας, ότι δεν υπήρχε ιδιοκτησιακό πρόβλημα για την Μονή Βατοπαιδίου επί της Βισθωνίδας, επικαλούμενος την υπουργική απόφαση για τις ανταλλαγές και την συμφωνία των νομικών υπηρεσιών της ΚΕΔ για τα δικαιώματα της Μονής, ενώ ενέταξε και τις καταγεγραμμένες αναφορές του, περί δημιουργίας ενός «βυζαντινού χωριού» στις όχθες της Βισθωνίδας, στην «διακαή αναζήτηση του κράτους το 2005, να κάνει αναπτύξεις: Γιατί όλα αυτά τα ακίνητα που είχε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών, καταπατούνταν σε συνεχή και στερεή βάση και χάναμε δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό απασχολούμουνα με το θέμα και ζητούσα ανάπτυξη».
Τέλος, σε ερώτηση του Ν. Ζωίδη (ΠΑΣΟΚ), εάν τηρήθηκε ο κατάλογος των δεκαέξι προαπαιτουμένων για την σύνταξη των συμβολαίων ανταλλαγών (καθώς η δικηγόρος της ΚΕΔ, Ε. Μαυραγκά, είχε καταγγείλει παράκαμψή του), ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ απάντησε: «Εγώ ξέρω να πω, ότι τηρήθηκαν όλα αυτά που προέβλεπε η εσωτερική λειτουργία και η Νομική Υπηρεσία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με τη διαβεβαίωση του κ. Γκασούκα και του κ. Ζερβουδάκη (σ.σ. στελέχη της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔ), ότι όλα έγιναν νόμιμα. Αν ήταν δεκαέξι ή αν ήταν σαράντα έξι, ή αν ήταν επτά, δεν γνωρίζω».

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πρεζάκο, ένα κενό ανάμεσα σε τίτλο και κείμενο.
αν δεν πιάνει, πήγαινε από html,
, ξέρεις εσύ..

Ανώνυμος είπε...

από html, "br" ανάμεσα από brackets.
(ξέχασα ότι πιάνει η html στα σχόλια.. :)) )

υ.γ.: λεκτική επαλήθευση "peddes"

ite peddes elinon!!