Υπέρ της προοπτικής η Ε.Ε να έχει μεγαλύτερο ρόλο στα δημοσιονομικά των κρατών μελών της τάσσεται, σε συνέντευξή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προλαμβάνονται καταστάσεις πριν να είναι αργά, ενώ απέρριψε την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελας Μέρκελ για επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς τις χώρες με μεγάλο έλλειμμα.
Ο Κ.Ρεν μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών, και ότι αυτό θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
"Αν μίας χώρας ο προϋπολογισμός κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτό χρειάζεται να συζητηθεί με σοβαρό τρόπο από το Εurogroup", δηλαδή τους 16 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης" είπε και πρόσθεσε ότι "Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού μίας χώρας, ενημερώνεται από τα κράτη-μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και τότε είναι πολύ αργά".
Επίσης ο Όλι Ρεν απέρριψε τις προτάσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.
"Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές (με υπέρογκο έλλειμμα), αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας", είπε ο Ρεν.
Αν η Ε.Ε διέθετε τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει από την αρχή ότι ο εθνικός προϋπολογισμός μίας χώρας θα πληροί τις απαιτήσεις της ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή κυρώσεων, είπε ο επίτροπος.
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου