Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ...ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ... Η ΦΟΥΝΤΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΠΡΕΖΑ ΣΤΑ ΝΟΣΚΟΜΕΙΑ...

«Οι βασισμένες στην απαγόρευση πολιτικές για τα ναρκωτικά έχουν προκαλέσει περισσότερες βλάβες παρά οφέλη. Επιπλέον, αποτελούν σημαντικό παράγοντα αύξησης της βίας, της διαφθοράς και των βλαβών στην υγεία και το περιβάλλον. Ολα αυτά ευθύνονται για θανάτους, ασθένειες και σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα».
Αυτό το συμπέρασμα από την «Εκθεση για την παγκόσμια αγορά παράνομων ναρκωτικών 1998-2007», που εκπόνησε διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα όργανα της Ε.Ε. στην ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά στη Βιένη, η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.
Η δέσμευση αυτή είναι το αποτέλεσμα ανοιχτής διαβούλευσης στο Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για Δίκαιες και Αποτελεσματικές Πολιτικές για τα Ναρκωτικά (ENCOD), στην οποία συναντήθηκαν περίπου 40 εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από 15 διαφορετικές χώρες για να διαμορφώσουν συστάσεις προς τους ευρωβουλευτές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τη μελλοντική προσέγγιση για τις ποινικοποιημένες ουσίες. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο Γ. Οικονομόπουλος, εκ μέρους του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ).

«Γνωρίζουμε ότι η καταστολή δεν λειτουργεί. Η Ευρώπη οδεύει αργά προς περισσότερο φιλελεύθερες πολιτικές», παραδέχτηκε ο επικεφαλής στη Διεύθυνση Συντονισμού για τα Ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κάρελ Εντουαρτς. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει η έκθεση την οποία έχει από πέρσι η Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η καταστολή έχει αποτύχει να αποτρέψει τη συνεχή διαθεσιμότητα σε, διαρκώς, χαμηλότερες τιμές και έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην παγκόσμια παράνομη αγορά των ναρκωτικών της οποίας ο ετήσιος τζίρος όπως εκτιμά ο ΟΗΕ αγγίζει τα 400 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αντίθετα, το τίμημα των κατασταλτικών πολιτικών ήταν μια ανεξέλεγκτη παράνομη αγορά, εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και η διάδοση ασθενειών όπως είναι ο ιός του AIDS. Ενα κόστος που αποτιμάται επίσης οικονομικά: καθώς οι δημόσιες δαπάνες γι' αυτές τις πολιτικές στην Ε.Ε. υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ τον χρόνο ή 80 ευρώ για κάθε πολίτη της Ε.Ε.
Η Ευρώπη χρειάζεται πλέον να αξιοποιήσει τα στοιχεία αυτά και να αναλάβει δράση για μείωση της βλάβης, είναι ένα από τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που πρόκειται να τεθούν στη Βιένη.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες και παρά το κυρίαρχο απαγορευτικό μοντέλο, αρκετές χώρες της Ευρώπης προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα μέσα από εναλλακτικές πολιτικές: χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία, το Βέλγιο και η Ελβετία ακολούθησαν το πείραμα της Ολλανδίας και προώθησαν μια αντι-απαγορευτική προσέγγιση που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στον έλεγχο των επιπτώσεων στον άνθρωπο, στην κοινωνία και την οικονομία.

ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομιμοποιηστε την φούντα να σωθεί η αγροτιά ρεεεε!
Να ξανακαπνίσουμε και εμείς ενα αυθεντικο Καλαματιανό εχουμε πεθάνει με το κωλοσκάνκ! :P

Unknown είπε...

Καιρος ηταν....

Ανώνυμος είπε...

Δωστε χασισι στο λαο

Ταρζάν είπε...

Μακάρι να νομιμοποιηθεί να τελειώνουμε!
Δυο δέντρα χρειάζομαι ρε καριόλια, δυο δέντρα.
Πήξαμε στον 'Αλβανό' και στα πανάκριβα κωλοσκάγκια...
Βίβες αλάνια!