Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2010

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ..ΝΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ!!!

Γιατροί και νοσηλευτές τρέχουν, για να προλάβουν, ασθενείς περιμένουν με τις ώρες έξω από τα ιατρεία επειγόντων της παθολογικής, της καρδιολογικής και των άλλων κλινικών που εφημερεύουν. Ένας ηλικιωμένος κύριος είναι μπροστά στο ακτινοδιαγνωστικό πάνω σε καροτσάκι, που το οδηγεί μία νοσηλεύτρια. Ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου είναι -ως συνήθως(;)- χαλασμένος και ο χρόνος αναμονής έχει ξεπεράσει τα όρια. Το ίδιο και η υπομονή, όσο περνά η ώρα. "Ήρθα από το Σοχό με ταξί, είμαι εδώ ήδη οκτώ ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, και δεν ξέρω πότε θα τελειώσω", λέει ο ηλικιωμένος απελπισμένος. Λίγο παρακάτω ένας νεαρός διαπληκτίζεται με ζευγάρι ηλικιωμένων, που είχαν εμπλακεί σε τροχαίο και κατέληξαν όλοι με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο. Οι φωνές τους ακούγονται σε όλο το διάδρομο και ένας ειδικευόμενος βγαίνει έξω από το ιατρείο, για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Από τον γκισέ του τμήματος υποδοχής ακούγονται τα ουρλιαχτά ενός άνδρα, γύρω στα 50, που κρατά την ταυτότητά του στο χέρι και ζητά με επιμονή τον υπεύθυνο της εφημερίας, για να του υποβάλει μήνυση. Ένας γιατρός, που μάλλον έχει εμπειρία στη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, αναλαμβάνει με ψυχραιμία να τον ηρεμήσει...
Ώρα 9 το βράδυ. Η φωτεινή ένδειξη αναμονής στα επείγοντα της παθολογικής έχει φτάσει μόλις στο 169, αν και οι υπεύθυνοι στο τμήμα υποδοχής ασθενών δίνουν ως μέσο χρόνο αναμονής τις πέντε ώρες, μπορεί και περισσότερο. Στη β’ προπαιδευτική παθολογική κλινική έχουν βγει ήδη δεκατέσσερα ράντζα, για να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας. Η κλινική έχει δυναμικότητα 60 κλινών, εκ των οποίων οι δέκα δεν χρησιμοποιούνται, επειδή γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Συνολικά έγιναν 50 εισαγωγές και οι "υπεράριθμοι" ασθενείς διασκορπίστηκαν σε κρεβάτια άλλων κλινικών, σε όλες τις πτέρυγες του νοσοκομείου, στις λεγόμενες "κλίνες φιλοξενίας". Στη διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή και όλοι οι ασθενείς που βρίσκονταν σε ράντζα μεταφέρθηκαν σε "κλίνες φιλοξενίας": Σημασία έχει να εξαφανιστούν τα ράντζα, έστω κι αν ο ασθενής "φιλοξενείται" σε άσχετη κλινική, μακριά από τους θεράποντες γιατρούς του.

Η απόφαση να εφημερεύσει μόνον το «ΑΧΕΠΑ» είχε ληφθεί το πρωί του Σαββάτου, όταν μάταια οι διευθυντές των κλινικών του "Αγίου Παύλου", μέλη του δ.σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας περίμεναν τον πρόεδρο του δ.σ. του νοσοκομείου Θ. Γκοράνη και το διοικητή της 4ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) Α. Μπουσουλέγκα, για να δοθεί λύση στην κατάρτιση του προγράμματος εφημερευόντων γιατρών. Με εξαίρεση την ορθοπεδική και τη μονάδα εντατικής θεραπείας στις υπόλοιπες κλινικές δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί (με βάση τις τέσσερις εφημερίες το μήνα ανά γιατρό), ώστε να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα. Ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι γιατροί στον "Άγιο Παύλο" εφημέρευαν εθελοντικά. Το ραντεβού το είχε κλείσει επικοινωνώντας τηλεφωνικά με όλους τους διευθυντές των κλινικών την προηγούμενη ημέρα ο διοικητής της ΥΠΕ. Το πρωί του Σαββάτου ο μεν πρόεδρος του νοσοκομείου δήλωσε "ασθενής" και δεν εμφανίστηκε, ο δε διοικητής της ΥΠΕ τηλεφώνησε, για να δηλώσει ότι δεν ήξερε για το ραντεβού αφήνοντας άναυδους όλους όσοι τον περίμεναν. Στα άλλα νοσοκομεία, που εντάσσονται στη δικαιοδοσία της 3ης ΥΠΕ («Γ. Γεννηματάς», «Αγ. Δημήτριος», «Παπανικολάου» κ.ά.), οι γιατροί εφημερεύουν με εντολή επιστράτευσης, το γνωστό "εντέλλεσθε", που λύνει μεν προσωρινά το πρόβλημα στελέχωσης των εφημεριών, αφήνει όμως αναπάντητο το ερώτημα πώς θα εξοφληθούν δεδουλευμένα, τα οποία το προσωπικό υποχρεώνεται να κάνει, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την πληρωμή του.

Κωστής Κεκελιάδης

ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: