Τρίτη, Μαρτίου 23, 2010

ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ ΟΛΩΝ...

Την εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα ύψη φοβάται και η Κύπρος, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η κυπριακή οικονομία, που ήδη από τον περασμένο Ιούνιο βρίσκεται σε ύφεση, θα υποστεί τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης άμεσα εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να τονώσει την οικονομία και να μειώσει το εξωτερικό χρέος της, με κίνδυνο κιόλας το δημοσιονομικό της έλλειμμα να αγγίξει το 7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ το επιτρεπτό 3% που ορίζουν οι Βρυξέλλες, εκτιμούν οι ειδικοί.
Με την μαζική αποχώρηση των Βρετανών από την Μεγαλόνησο, οι οποίοι φεύγοντας πούλησαν τις δεύτερες κατοικίες τους και με τη μείωση των ρωσικών επενδύσεων, η οικονομία της Κύπρου, η μέχρι τώρα ακμάζουσα, υπέστη βαρύ πλήγμα.

Η αγορά των ακινήτων έκτοτε παραμένει στάσιμη και τα έσοδα από τον κλάδο του τουρισμού μειώθηκαν κατά 16,7% το 2009, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Μ. Παπαγεωργίου, είχε ως συνέπεια την απώλεια 1 δισ. ευρώ. Ο Μ. Παπαγεωργίου προβλέπει "μηδενική ανάπτυξη το 2010".
"Η κυβέρνηση πίστευε ότι θα επιτύγχανε να αποφύγει τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά έκανε παρ' όλα λανθασμένες κινήσεις", εκτιμά ο οικονομολόγος Κώστας Αποστολίδης. "Διατηρούμε πολύ πιο στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μ.Βρετανία παρά με την Ελλάδα, και στηριζόμαστε στον κλάδο του τουρισμού και στην αγορά ακινήτων, και οι δύο αυτοί τομείς έχουν υποστεί βαρύ πρόσφατα πλήγμα", υπογραμμίζει ο Κώστας Αποστολίδης.
Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα σειρά μέτρων χάριν στα οποία η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα ανακοινώσει τη μείωση του μισθού του κατά 10%.

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: