Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΠΑΠΙΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ,ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ....

ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΠΟ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...ΩΣΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ...
ΕΤΣΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ,ΕΙΤΕ ΟΧΙ...

Δύσκολη απόφαση χαρακτήρισε την μείωση των εξοπλισμών της Ελλάδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε παρουσίαση βιβλίου που έγινε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, παρόλο που υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή είναι μακροχρόνια ενώ ανέδειξε την έλλειψη των απαιτούμενων πολιτικών εγγυήσεων από την Ε.Ε.. Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα του δανεισμού της Ελλάδας θα λήξει εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώσει ότι αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.
Ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε το βιβλίο “Η στιγμή της στροφής για την ελληνική οικονομία - Πώς ο προοδευτικός πραγματισμός μπορεί να τη θέσει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης” του Θοδωρή Πελαγίδη και του Μιχάλη Μητσόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο καθηγητής Οικονομικών Αδαμάντιος Πεπελάσης και ο επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Ε. Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η μείωση των εξοπλισμών θα μείωνε το δημοσιονομικό βάρος, αλλά το μέγεθος των εξοπλισμών είναι αποτέλεσμα της τούρκικης απειλής ενώ ανέφερε πως η Ε.Ε. δεν έχει δώσει απάντηση ικανή να δώσει λύση στο θέμα αυτό.
Παρόλα αυτά, ανέφερε πως "Δεν είναι εύκολο αυτό, όσο και αν κινηθούν γρήγορα τα πράγματα, όσο και αν κινηθούν με διάθεση υπέρβασης τα πράγματα. Άρα για κάποια χρόνια, πρέπει να συμβιώσουμε με μια κατάσταση την οποία θέλουμε να εκλογικεύσουμε". Πρόσθεσε ακόμη πως "θα μου πείτε, όταν με μια απόφαση μπορείς ν’ αυξάνεις τη δαπάνη ή να τη μειώνεις κατά 500 εκατομμύρια ή κατά 1 δισ., η απόφαση αυτή είναι μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση. Και δεν έχεις άλλες εγγυήσεις ορθολογικότητας και διαφάνειας από τις διαδικαστικές εγγυήσεις τελικά". Σύμφωνα με τον υπουργό οι αμυντικές δαπάνες για το 2010 αντιστοιχούν στο 2,8% του ΑΕΠ, εάν σε αυτές συμπεριληφθούν οι παραλαβές εξοπλισμών, οι λειτουργικές δαπάνες και οι μισθοί.
Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μπει μια τάξη σε ένα “χύμα” σύστημα. Τόνισε ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση ευθύνης καθώς ευθύνη έχουν όλοι, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί, με πρώτους όσους διαχειρίζονται εξουσία, έχουν μεγάλα εισοδήματα ή συμμετέχουν στην παραοικονομία. Εστίασε στα κρυμμένα εισοδήματα ως το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει συμφωνία κράτους - τραπεζών για την ανακαίνιση της ελληνικής οικονομία η οποία θα γίνει και μέσω του ΕΣΠΑ.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε ότι οι όροι που δανείζεται η χώρα είναι άδικοι σε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα (άλλες χώρες με αντίστοιχα μεγέθη δανείζονται πολύ φθηνότερα, είπε) και πως η χώρα πρέπει πρώτα να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες που είναι άμεσες και σε δεύτερο βαθμό να κοιτάξει την αναπτυξιακή πορεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελλάδα έχει γίνει "εργαστήριο επί του οποίου δοκιμάζονται τεράστια ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα" ενώ "τίθεται εν αμφιβόλω το εγχείρημα του ευρώ".
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι υπάρχει δυναμική στη χώρα δίνοντας δύο παραδείγματα. Πρώτον το γεγονός πως οι καταθέσεις στη χώρα ξεπερνούν τα χρέη και δεύτερον πως η επενδεδυμένη ακίνητη περιουσία ανέρχεται στο 420% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την Ε.Ε.
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το πρόβλημα του ελληνικού δανεισμού θα λυνόταν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκαθάριζε ότι αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυο δανεισμού.
Από τη μεριά του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το πρόβλημα με τα spread δημιουργήθηκε όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος του ελλείμματος χωρίς να δοθούν άμεσα απαντήσεις για το πως θα διορθωθεί.
Ο Γ. Στουρνάρας κατέληξε στις δηλώσεις του πως για τους ξένους δεν έχει σημασία ποιο κόμμα δημιούργησε το έλλειμμα και εκτίμησε πως την περίοδο που θα δανειστεί η χώρα, η ΕΚΤ θα δώσει ρευστότητα σε όλη την αγορά και θα την αποσύρει μετά τον Μαϊο όπου και τα spread των ελληνικών ομολόγων θα έχουν πέσει. Πρόσθεσε πως "η στροφή έγινε αναγκαία σήμερα γιατί τώρα ήρθε ο λογαριασμός" καθώς και πως πρέπει "να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να εκλείψουν η αναχρονιστικοί περιορισμοί" ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: