Σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή των κρατών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, παραλλαγή αυτού του μοντέλου υιοθετήθηκε και για τη στήριξη της Ουγγαρίας, Λετονίας και Ρουμανίας και προϋποθέτει τη λήψη σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση.
Από τις βασικές προϋποθέσεις του σχεδίου είναι η Ελλάδα να πάρει δημοσιονομικά μέτρα και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των κρατών – πιστωτών.
Είναι σαφές ότι ένα σχέδιο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι πολύ πιο αυστηρό τόσο στο περιεχόμενο του όσο και στην εφαρμογή του απ΄ ότι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό.
Η προοπτική αυτή προκαλεί νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και τα spread των 10ετών ανήλθαν στις 332 μονάδες.
Εν μέσω αυτού του κλίματος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας την να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα, είτε υπάρξει σχέδιο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε όχι, δήλωσε στο ΣΚΑΪ η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά, πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο ΔΝΤ.
Πρόσθεσε ότι η έγκριση ευρωπαϊκής ενίσχυσης προ χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, προϋποθέτει τροποποίηση του σχετικού κανονισμού την προσεχή Πέμπτη.
ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου