Σε περίοδο σκληρής λιτότητας για τους πολίτες, οι εξοπλισμοί δεν ψαλιδίζονται και τα εν εξελίξει προγράμματα δεν περικόπτονται.
Το πρώτο ντιλ ήδη έκλεισε με τους Γερμανούς, οι οποίοι φορώντας το «καπέλο» των εμίρηδων της Abu Dabi Mar, εξασφάλισαν και πρόσθετη δουλειά: πάνω από μισό δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα παραλάβει τον «Παπανικολή» και άλλα τρία υποβρύχια. Ταυτόχρονα παραγγέλνει άλλα δύο του ίδιου τύπου, αντί του εκσυγχρονισμού δύο παλαιών. Κι όλα αυτά με διαδικασίες εξπρές και υπό καθεστώς ανοιχτού εκβιασμού των Γερμανών για κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και προσφυγή στη διαιτησία.
Με τη νέα σύμβαση, ο Σκαραμαγκάς μετατρέπεται σε αμιγώς στρατιωτικό ναυπηγείο, ενώ το τμήμα που αφορά εμπορικές δραστηριότητες θα πουληθεί με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Αποφεύγεται έτσι ο σκόπελος του προστίμου της Ε.Ε. για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Και η εταιρεία -εάν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των εμίρηδων για νέες δουλειές- θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις παραγγελίες του Δημοσίου.
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η προστασία μας και η μέριμνά μας δεν αφορά μόνο τον Σκαραμαγκά και τους εργαζόμενούς του (...). Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι για μας η Ελευσίνα και το Νεώριο, οι άλλοι τόσοι εργαζόμενοι εκεί». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπάρχει καμία κάμψη της ισορροπίας», αφού το μέλλον και των άλλων ναυπηγείων είναι «πλήρως διασφαλισμένο». Πώς; Με άλλα 3 δισ. ευρώ για έξι γαλλικές φρεγάτες! Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν με τους Γάλλους από 1ης Ιουλίου 2009 επί Ευ. Μεϊμαράκη, συνεχίζονται και επί Ευ. Βενιζέλου. Τώρα βρίσκονται στο στάδιο οριστικοποίησης των τεχνικών προδιαγραφών.
Το πρόγραμμα των 450 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΒΜΡ-3 μπαίνει στην τελική ευθεία και ο υπουργός ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Μόσχα στο τέλος του μήνα. Η προμήθεια κοστίζει άλλο 1,28 δισ. ευρώ, αλλά στη συνάντηση με το ρώσο ομόλογό του αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα, εξοπλιστικού ενδιαφέροντος: για τους S-300, τα αερόστρωμνα τύπου Zubr κ.ά. Και παρά την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, το ΓΕΣ έχει προετοιμάσει ένα πλήρες πακέτο που θα συνοδεύει την αγορά.
Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η επιλογή του νέου μαχητικού αεροσκάφους, μέχρι το τέλος του χρόνου όπως υποσχέθηκε ο υπουργός, το συνολικό κοστούμι των εξοπλισμών ήδη αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ! Να 'ταν μόνον αυτά; Το αρχικό κόστος μιας σύμβασης αντιπροσωπεύει μόλις το 25% των χρημάτων, που καταβάλλονται κατά τον «κύκλο ζωής» του πολεμικού υλικού. Ετσι η συντήρηση, τα ανταλλακτικά και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των παραπάνω υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν 28 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 χρόνια! Τελικά «λεφτά υπάρχουν», όταν πρόκειται για όπλα;
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου