Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...

Θετικά, παρότι σε ορισμένα άρθρα εκφράστηκαν επιφυλάξεις, αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι ήδη το Σύνταγμά μας προβλέπει την ενσωμάτωση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή, αλλοδαπών που συνήψαν δεσμούς μόνιμους και σταθερούς με την κοινωνία.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της απόκτησης ιθαγένειας, τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό ιστό και πρόσθεσε ότι πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε την περιθωριοποίηση των μεταναστών.
«Αυτό που έλειπε μέχρι σήμερα από την προηγούμενη διαδικασία απόκτησης της άδειας παραμονής και της ελληνικής ιθαγένειας ήταν η διαφάνεια. Αυτό έρχεται να ξεκαθαρίσει το σημερινό νομοσχέδιο. Οι διατάξεις του, καλύπτουν πλήρως το αίτημά μας για πλήρη ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Αχμέτ Μοαβία.

Ως αντίστιξη δε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας, επικαλέστηκε προσωπική του εμπειρία.
Σύμφωνα με τον κ. Μοαβία, πρόσφυγας από την Λιβύη που εδώ και 33 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, είναι παντρεμένος με ελληνίδα και έχει αποκτήσει τρεις κόρες που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, 15 χρόνια περιμένει (ακόμη) για να πάρει έγκριση και να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Έντονες επιφυλάξεις, ιδιαίτερα για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ Βασίλης Κορομάτζος.
Όπως σημείωσε ο κ. Κορομάτζος, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών που θα δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους ενόψει των δημοτικών εκλογών, αλλά ούτε μπορεί να γίνει εκτίμηση πόσοι θα υποβάλουν.
«Είμαστε έξι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και δεν ξέρουμε ούτε τη δομή των εκλογών, ούτε τον αριθμό του εκλογικού σώματος,», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι ακαθόριστο αν μπορεί ή όχι ένα μικρό ποσοστό να διαμορφώσει εκλογικό αποτέλεσμα».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας, ενώ πρότεινε να προσμετρείται και ο χρόνος αναμονής τους από τη στιγμή της αίτησης τους.
Ο εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών Δημήτρης Χριστόπουλος ανέφερε ότι η απόκτηση της ιθαγένειας είναι ο πιο αναγκαίος κρίκος για όλους όσους επιθυμούν να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρόεδρος των Χειμαρριωτών Διονύσης Φρέντης Μπελέρης ζήτησε να οριστεί και για τους Βορειοηπειρώτες συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως ισχύει και για όλους τους μετανάστες.
Τέλος, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Χριστοφορίδης όσο και ο πρόεδρος του «ΘΗΣΕΑ» Θόδωρος Κατσανέβας.

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: