Τριτοκοσμική είναι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στον ακριτικό Νομό του Εβρου, ο οποίος δεν έρχεται στην επικαιρότητα για θέματα έκπτωσης της υγείας αλλά συνήθως για θέματα πλημμυρών και εισόδου οικονομικών μεταναστών.
Η Παιδιατρική Κλινική Διδυμοτείχου, παρ' ότι υπάρχει στον Οργανισμό, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον εξοπλισμό, είναι έτοιμη κτιριακά εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει! «Θέλουμε να ανοίξει η κλινική, είναι αναγκαίο να λειτουργήσει, ζητάμε την πλήρη ανάπτυξη» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος των εργαζομένων Στάμος Στάθης. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Διδυμοτείχου εξυπηρετεί όλο τον βόρειο Εβρο (από Σουφλί μέχρι και Τρίγωνο).
Ο κ. Στάθης αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στο νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα (σήμερα διαθέτει 300 άτομα προσωπικό, από αυτά τα 100 ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό και τα 200 στο νοσηλευτικό).
«Πλέον είμαστε επικίνδυνοι» επισημαίνει και συνεχίζει: «Σε όλες τις κλινικές έχουμε πληρότητα και δεν έχουμε προσωπικό, δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Οι νοσηλευτές έχουν φτάσει στα όριά τους καθώς έχουν οφειλόμενα ρεπό 60 και 70 ημερών. Εδώ και ένα χρόνο έχει ζητηθεί να χαρακτηριστεί το νοσοκομείο άγονο τύπου Α'(όπως είναι της Καλαμάτας), δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ...
«Στην έλλειψη προσωπικού και ενεργών κλινών εστιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης» σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Χριστόδουλο Μεντίδη, ενώ σημειώνει πως «επείγει η στελέχωση του νοσοκομείου με νέες ειδικότητες».
Σύμφωνα με τον κ. Μεντίδη, «κατά ελάχιστα προσαυξημένο είναι το προσωπικό στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης τα τελευταία 7 χρόνια, όταν και έγινε η μεταφορά από το παλαιό στο νέο κτήριο. Το παλαιό νοσοκομείο είχε δυναμικότητα 375 κλίνες, το νέο έχει δυναμικότητα 673 κλίνες. Από αυτές λειτουργούν οι 571. Οι 102 κλίνες παραμένουν κλειστές, ενώ στη ΜΕΘ από τις 16 κλίνες λειτουργούν μόνο οι 11»!
Και συνεχίζει: «Η έλλειψη προσωπικού εστιάζεται στους νοσηλευτές και στους τεχνικούς. Για παράδειγμα από τις 442 θέσεις νοσηλευτών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) κατειλημμένες είναι οι 271, στα ιατρικά εργαστήρια από τις 27, κατειλημμένες είναι οι 16. Στο προσωπικό εστίασης από τις 35 οργανικές θέσεις, κατειλημμένες είναι οι 13, ενώ η τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη. Δεν υφίσταται»!
«Κατά τη μετακίνηση από το παλιό στο καινούργιο νοσοκομείο έχουν προστεθεί εργαστήρια: ύπνου, γονιμότητας, ακτινοθεραπευτικό και χημειοθεραπείας, τα οποία απαιτούν προσωπικό για να λειτουργήσουν, καθώς οι ανάγκες του πληθυσμού γεννούν νέες μονάδες», περιγράφει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών - Κ. Υγείας Θράκης Δημ. Ρίζος.
«Αν λειτουργούν κάποιες απ' αυτές τις μονάδες αυτό οφείλεται στο ότι έχει γίνει μεταφορά προσωπικού από άλλα τμήματα, καθώς, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων» υπογραμμίζει. Και αποκαλύπτει ότι κατά τη μετακίνηση από το παλαιό στο νέο νοσοκομείο «χάθηκε» η νευρολογική κλινική, καθώς δεν υπάρχει στον οργανισμό θέση διευθυντή.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα των εφημεριών ο κ. Ρίζος τόνισε ότι «εξακολουθούν οι γιατροί να κάνουν 7 και 10 εφημερίες τον μήνα παρά τη δέσμευση του πρώην υπουργού να φτάνουν μέχρι και τις έξι».
ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου