Περίπου δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, τριάντα εταιρείες, που εμφανίζονται στις συναλλαγές της μονής, ζητούν... ιδιοκτήτη, ενώ όλα τα επίμαχα έγγραφα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το σκάνδαλο ήταν ώς την Παρασκευή... άφαντα!
Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατηγορούμενη στο σκάνδαλο, Αναστασία Μαντέλη, είχε πάρει στο σπίτι της 350 κρίσιμα έγγραφα (1.500 σελίδες) του σκανδάλου του Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων και τα συμβόλαια ανταλλαγής των «ιερών φιλέτων», αλλά και όλες τις υπουργικές εντολές. Τα επέστρεψε μετά την ποινική δίωξη για κακούργημα που της ασκήθηκε!
Μόλις τον Ιανουάριο του 2010 (13 του μηνός, συγκεκριμένα) η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»), με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα Στ. Γκρόζο, ζητάει από όλες τις τράπεζες της χώρας αλλά και της Κύπρου να πληροφορηθούν τους λογαριασμούς 30 εταιρειών συμφερόντων της μονής, αλλά και 11 προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης αλλά και άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Παράλληλα, με έγγραφο της επιτροπής, που κοινοποιείται στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης της Κύπρου, ομολογείται ότι ούτε η κυπριακή αρχή έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς δύο ιδιαίτερα σημαντικών υπεράκτιων εταιρειών, της γνωστής πλέον Madeus limited αλλά και της Torcaso Investments ltd. Ομολογείται, μάλιστα, σε έγγραφο του Στ. Γκρόζου ότι ώς τα τέλη του 2008 δεν υπήρχε επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά στην Κύπρο! (Οι εταιρείες για τις οποίες ζητείται από τις ελληνικές τράπεζες η κίνηση των λογαριασμών και το υπόλοιπό τους ώς τις 26 Φεβρουαρίου 2010 αναλυτικά στον πίνακα δεξιά.)
Τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία ζητούνται πληροφορίες, τόσο για τους λογαριασμούς τους όσο και για την ύπαρξη θυρίδων στις τράπεζες, είναι οι: Νικόλαος και Γεώργιος Μαγκαλάκης, Δήμητρα Μαγκαλάκη, Ιορδάνης Παπαϊωάννου, Αθως Κοιρανίδης, Γ. Σαχπατζίδης, Αικατερίνη Πελέκη, Sasa Gerum (σερβικής υπηκοότητας), Γ. Βουλγαράκης, ηγούμενος Εφραίμ, κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσός, μοναχός Αρσένιος ή Αντώνιος Φίλος, μοναχός Ευδόκιμος, κατά κόσμον Ευδόκιμος Αδάμου, και μοναχός Αναστάσιος, κατά κόσμον Αναστάσιος Βατοπεδινός. Για όλους ζήτησε να γνωστοποιηθούν οι συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα ή παράγωγα και η κατάσταση υπολοίπων του χαρτοφυλακίου.
Στο μεταξύ νέα ποινική δίωξη για υπεξαγωγή έγγράφων (1608/50, καταχραστές Δημοσίου) ασκήθηκε από την εισαγγελία κατά της Α. Μαντέλη, όταν μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή ανακάλυψε ότι έλειπαν 350 έγγραφα από το αρχείο του υπουργείου. Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είδαν ότι έλειπαν έγγραφα από τη δικογραφία που τους διαβιβάστηκε. Περιέργως, τα έγγραφα αυτά αναφέρονταν στα υπομνήματα της κ. Μαντέλη! Μεταξύ αυτών και τα επίμαχα συμβόλαια, αλλά και όλες οι γνωμοδοτήσεις, καθώς και τα πρακτικά από τα οποία φαίνεται η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων του υπουργείου!
Αμέσως μετά την κινητοποίηση της υπουργού εντοπίστηκε ποια έγγραφα έλειπαν και δόθηκε εντολή στον εισαγγελέα να ασκήσει τη δίωξη εναντίον της. Η ίδια παρέδωσε τα έγγραφα και επικαλείται τώρα την ανάγκη της να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να συντάξει το απολογητικό της υπόμνημα, ενώ δηλώνει αδυναμία στο να φωτοτυπήσει όλο αυτό το υλικό.
Εντύπωση προκαλεί πώς δεν εντοπίστηκε νωρίτερα η απώλεια των εγγράφων και μάλιστα αφού εισαγγελείς και ανακριτές εξετάζουν εδώ και δύο χρόνια τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμβόλαια παραδόθηκαν από την ΚΕΔ και τη συμβολαιογράφο στους δικαστές, οι οποίοι δεν τα ζήτησαν στη συνέχεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Οπως έγινε γνωστό, τα έγγραφα, που επί μήνες είχαν αφαιρεθεί χωρίς να τα αναζητήσει κανείς, αποτελούν επί της ουσίας όλο το αρχείο της υπόθεσης και έχουν κανονικά εγγραφεί στο πρωτόκολλο του υπουργείου. Είναι σίγουρο ότι θα διαταχθεί έρευνα και με την εσωτερική διαδικασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2010
enet.gr
1 σχόλιο:
φάγανε φάγανε φάγανε
Δημοσίευση σχολίου