ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ...ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΙΠΕΣ...ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ...
Σκληρές αιχμές για τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν είχε κάνει όταν ήταν εκ των κορυφαίων υπουργών και μέλος του στενού επιτελείου του Κώστα Καραμανλή, άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της προσυνεδριακής διαδικασίας, στη Θεσσαλονίκη. Άσκησε σκληρή κριτική σε προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για τις οργανωτικές αλλαγές του κόμματος, αλλά και στη στρατηγική του, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που τους χωρίζει.
Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά και πέταξε το γάντι πίσω στη Ντόρα Μπακογιάννη. "Όλοι μας έχουμε την ευθύνη για την ταπεινωτική ήττα ", είπε. "Θα πρέπει να μάθουμε και τι εισηγούνταν στον Κώστα Καραμανλή οι υπουργοί που συμμετείχαν στις κυβερνητικές επιτροπές", πρόσθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, δεν ήταν εκεί να τους ακούσει γιατί αποχώρησε αμέσως μετά από την ομιλία Σαμαρά.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης είπε ότι προσυπογράφει όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τα περί ήττας, αλλά μία λέξη δεν άκουσε, "ενότητα, ενότητα, ενότητα", όπως είπε.
Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε στην ομιλία της "απολιτίκ" τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. "Η κοινωνία περίμενε από εμάς ένα μικρότερο και καλύτερο κράτος και παραδώσαμε ένα δημόσιο τομέα πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο αναποτελεσματικό σε σχέση με αυτόν που έχε η Ελλάδα ακόμη και το 2001", είπε.
"Περίμενε να συγκρουστούμε με τις στρεβλώσεις που κυριαρχούν στον χώρο των ΜΜΕ και μας είδε να συμβιβαζόμαστε και να υποχωρούμε", πρόσθεσε. "Περίμενε να μας δει να υπερασπιζόμαστε την περιουσία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια του πολίτη και μας είδε τον Δεκέμβρη του 2008 να αφήνουμε την Αθήνα στο έλεος των συμμοριών. Περίμενε να βάλουμε τέρμα στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής και μας είδε να σερνόμαστε πίσω από προκλητικές συμπεριφορές νεόκοπων και νεόπλουτων ανθρώπων", τόνισε.
Η πρώην υπουργός έκανε εκ των υστέρων αυτοκριτική και για τις δικές τις ευθύνες. "Ευθύνη έχουμε όλοι και φυσικά δεν εξαιρώ τον εαυτό μου", είπε. "Έχω πληρώσει μάλιστα, ίσως και δυσανάλογα υψηλό τίμημα γι' αυτό. Από την άλλη, όμως, είναι και ψευτοδίλημμα αυτό που διακινείται στις εφημερίδες για τον τρόπο αντιμετώπισης της κυβέρνησης Καραμανλή. Τα κόμματα στηρίζουν σωστές πολιτικές και κάνουν αυστηρή αυτοκριτική για τα λάθη τους", υποστήριξε.
Κατηγόρησε στελέχη, ακόμη και πρώην υπουργούς, κυρίως της δεύτερης κυβερνητικής θητείας Καραμανλή, "που αν τους άκουγες θα αναρωτιόσουν αν ανήκαν στο ΚΚΕ ή στη ΝΔ', είπε, εννοώντας τις πιέσεις που ασκούσαν για παροχές.
Παρουσίασε τρεις ενστάσεις στις προτάσεις Σαμαρά. Εκτίμησε πως έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη θητεία προέδρου. Επίσης, άσκησε κριτική για το πολιτικό συμβούλιο που θα ονομάζεται εκτελεστική επιτροπή. "Δεν υπήρξε μια φορά στην ιστορία της Ν.Δ. που ο πρόεδρος να διορίζει τα μέλη του", είπε. "Η εκλογή του προέδρου από τη βάση δεν δικαιολογεί την επιστροφή στο αρχηγικό κόμμα του παρελθόντος", τόνισε.
Διαφώνησε και με τη μείωση των μελών της κεντρικής επιτροπής, λέγοντας ότι δεν μπορούν α αποκλειστούν από εκεί αιρετοί από την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς, τα επιμελητήρια, κ.λπ.
Σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση Καραμανλή άσκησε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μίλησε για συντριβή της Ν.Δ. στις εκλογές και τόνισε: "Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βαθιά μέσα τους προσβλέπουν σε εμάς. Παρά τα λάθη που κάναμε γιατί μάθαμε από αυτά. Παρά την ατολμία της διακυβέρνησής μας, γιατί με παρρησία το αναγνωρίσαμε. Παρά το έλλειμμα διαφάνειας -ευτυχώς από λίγους-, όπως το εξέλαβε η κοινωνία μας και το μετέτρεψε σε ψήφο διαμαρτυρίας. Γι' αυτό και δεν διστάσαμε να μιλήσουμε για "αυτοκάθαρση", υπογράμμισε.
ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου