Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΠΑΠΑΣ...

ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΑΡΧΙΠΑΠΑΔΕΣ ΤΗΣ...ΗΤΑΝ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ...ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ...

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, που παρακολουθεί έκπληκτη τις πτυχές του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ τελικώς έκανε χθες δεκτή την παραίτηση του ιρλανδού επισκόπου Τζον Μαγκί, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης στην επισκοπή του, στο Κλόιν της Ιρλανδίας.
Ο 73χρονος Μαγκί, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη Ρώμη ως προσωπικός γραμματέας των τριών προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας που προηγήθηκαν του Βενέδικτου, υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Μάρτιο του 2009. Τότε είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής, που βρήκε πολλά κενά στον τρόπο με τον οποίο ο επίσκοπος αντιμετώπισε τις καταγγελίες εις βάρος ιερωμένων.
Αν και ο ίδιος δεν κατηγορείται για κακομεταχείριση παιδιών, ωστόσο δεν έλαβε και κανένα μέτρο για να τα προστατεύσει όταν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι άλλοι ιερωμένοι κακοποιούσαν σεξουαλικά μικρά παιδιά.

Ο ιρλανδός επίσκοπος είναι ο τελευταίος από σειρά αξιωματούχων της Καθολικής Εκκλησίας που έχουν αναμειχθεί σε τέτοιου είδους σκάνδαλα- όχι μόνο στην Ιρλανδία αλλά και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία, η Αυστρία και η γενέτειρα του σημερινού Πάπα η Γερμανία. Εκεί μάλιστα το σκάνδαλο άγγιξε και τον αδελφό του Βενέδικτου, τον αιδεσιμότατο Γκέοργκ Ράτζινγκερ , ο οποίος παραδέχθηκε ότι ως επικεφαλής της περίφημης παιδικής χορωδίας του καθολικού σχολείου του Ρέγκενσμπουργκ στη Βαυαρία είχε χειροδικήσει σε μέλη της, στο πλαίσιο της πολιτικής σωφρονισμού που ακολουθούσαν στο παρελθόν τα αυστηρά σχολεία της Καθολικής Εκκλησίας.
Η αναταραχή αυτή φυσικά έχει γίνει αντιληπτή από το Βατικανό. Ο Βενέδικτος αναγνώρισε πρόσφατα τα λάθη των ενόχων, ζητώντας δημόσια συγγνώμη από τα θύματα. Η παπική συγγνώμη όμως δεν οδήγησε ως τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά των κληρικών που έχουν κατηγορηθεί για συγκάλυψη των σκανδάλων.
Στην έκθεση για τα συμβάντα στην επισκοπή του Μαγκί αναφέρεται η περίπτωση γυναίκας που διατηρούσε ερωτική σχέση με ιερέα τον οποίο είχε δει να φιλά τον 14χρονο γιο της. Εναντίον του ιδίου είχαν κατατεθεί άλλες τρεις καταγγελίες μεταξύ των ετών 1995 και 1997, ενώ το 2005 μια άλλη γυναίκα ισχυρίστηκε ότι διατηρούσε σχέσεις μαζί του από 13 ετών.

ΠΡΕΖΑ TV
25-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: