Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2010

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ...ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΟΥΣΟΥΡΙ...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Oλο και μικρότερης ηλικίας μαθητές αποφασίζουν να μην κατέβουν με το τμήμα του σχολείου τους στην παρέλαση. Το... έργο, κατά την έκφραση που χρησιμοποιούν στη δική τους αργκό, τους θυμίζει άλλες εποχές, δεν καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα που υπηρετεί, εν ολίγοις δεν τους λέει τίποτε. « Εδώοι περισσότεροι μαθητές, ακόμη και όσοι παρελαύνουν περήφανα, δεν γνωρίζουν τι συνέβη την 25η Μαρτίου του 1821, που εορτάζουμε την ερχόμενη Πέμπτη, ή την 28η Οκτωβρίου του 1940», λέει ο Δημήτρης Νικολαΐδης, πρωτοετής φοιτητής σήμερα, ο οποίος έκανε την πρώτη και τελευταία του παρέλαση πριν από... κάμποσα χρόνια, στην Γ΄ Δημοτικού!
Η εθνική εορτή πλησιάζει και η συζήτηση φουντώνει στα σχολεία της χώρας. Κάποτε ήταν οι αλλοδαποί μαθητές-σημαιοφόροι. Σήμερα πυκνώνουν οι πιτσιρικάδες που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην παρέλαση, ανοίγοντας ξανά την κουβέντα για το θέμα. Οι... αρνητές έχουν πλέον «συμμάχους» σε αυτή την απόφαση τους γονείς τους, οι οποίοι τους υποστηρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη: «Εχουν κρίση για να αποφασίζουν μόνα τους αν θα πάρουν μέρος ή όχι στις παρελάσεις» λένε οι περισσότεροι, όπως η μητέρα της Χρύσας και του Ιάσονα. Χρύσα και Ιάσων
Η Χρύσα είναι μόλις 9 ετών. Πηγαίνει στην Δ΄ Δημοτικού, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Αν και μικρή, πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε τη μητέρα της ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην παρέλαση: « Δεν περπατάω χωρίς λόγο» δήλωσε ορθά κοφτά, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να βρει νόημα στις παρελάσεις. Είναι άσκοπο και κουραστικό». Το ανακοίνωσε ήδη και στο σχολείο της και όπως λέει δεν συνάντησε καμία αντίδραση από δασκάλους και συμμαθητές.

Τα δύο τελευταία χρόνια παρακολουθούσε τον 15χρονο σήμερα αδελφό της Ιάσονα, μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου πια, να μην πηγαίνει στις παρελάσεις. Ο νεαρός μιλώντας στο «Βήμα» δηλώνει «αντιμιλιταριστής» και ότι από την αρχή του Γυμνασίου αρνείται να παρελάσει . «Είναι μια επίδειξη στρατιωτικής πειθαρχίας από μαθητές και παραπέμπει σε εποχέςόπου δεν υπήρχε ελευθερία λόγου και έκφρασης», ενώ όπως σημειώνει υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα: «Στη σημερινή εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι σωστό να γίνονται δαπανηρές εκδηλώσεις». Ο Ιάσονας δεν είναι ο μοναδικός από το σχολείο του που δεν θα παρελάσει. Αλλοι πέντε συμμαθητές του από την ίδια τάξη δεν θα συμμετάσχουν στην παρέλαση.
Η μητέρα τους κυρία Ελεάννα Ιωαννίδη στηρίζει την απόφαση των παιδιών της και τονίζει ότι «θεωρώ αντιπαιδαγωγικές τις παρελάσεις επειδή επιβάλλουν πειθαρχία στρατιωτικού τύπου, κάτι που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά». Στόχος είναι, συμπληρώνει, τα παιδιά να απολαμβάνουν αυτό στο οποίο συμμετέχουν και να το κατανοούν, όχι να λαμβάνουν μέρος επειδή... «έτσι πρέπει». Οι εκπαιδευτικοί
«Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός για το αν οι παρελάσεις βοηθάνε στην ανάπτυξη της ιστορικής συνείδησης των μαθητών» τονίζει προς «Το Βήμα» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης. «Κατ΄ αρχήν έχουν έντονο στρατιωτικό χαρακτήρα και εκτός αυτού συμβάλλουν στο να αναπτύσσονται οι διακρίσεις- οι ψηλοί και οι κοντοί, οι Ελληνες και αλλοδαποί κτλ. Ισως έπρεπε να αντικατασταθούν με άλλες μορφές εκδηλώσεων, που πρέπει να γίνονται στο σχολείο με τη συμμετοχή των μαθητών, οι οποίες θα τους βοηθούν να αποκτήσουν ιστορική γνώση και να επικεντρώνονται στα συμπεράσματα που θα μπορούσε να βγάλει κάποιος σήμερα από το ιστορικό αυτό γεγονός» τονίζει ο κ. Κοτσιφάκης. Σημειώνει επίσης ότι: «Στην πραγματικότητα η συμμετοχή των μαθητών δεν είναι υποχρεωτική. Βέβαια υπάρχουν περιστατικά, κυρίως σε μικρές κοινωνίες, που ασκούνται κάποιες έμμεσες πιέσεις προς τους μαθητές, αλλά αυτές αποτελούν μάλλον την εξαίρεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το κείμενο που υπογράφουν μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανακοίνωση για την επιβολή συμμετοχής του σχολείου μας στην παρέλαση». Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι υπήρξε «άνωθεν επιβολή συμμετοχής του σχολείου στην παρέλαση για δεύτερη συνεχή χρονιά» και προσθέτουν ότι «η μαθητική παρέλαση (και μάλιστα στρατιωτικού τύπου) δεν αντέχει ούτε τη στοιχειώδη κριτική προσέγγιση από οποιαδήποτε σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά, καθώς όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Για αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στον χώρο του σχολείου».

ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2010

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

allo ena arthro tou kolou...clopy -paste apo kana site tis poytsas me mousandenia peristatika..st arxidia mas an kapoios den thelei na kanei parelasi..prepei na thewrisw oti einai syniditopoiimenos??wraia kritiria exeis.. to koritsaki pou ypotithetai oti dilwse oti den thelei na perpataei askopa fantasou ti wraios xaraktiras tha gini sta 25 sta 30...tha varietai na klasei

Ανώνυμος είπε...

οι 2 παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κοστίζουν γύρω στα 7.000.000 ευρώ. Φυσικά και να καταργηθούν αυτά τα λεφτά τα χρειαζόμαστε για άλλα σοβαρότερα θέματα. 10.06 ναι δηλαδή όσοι συμμετέχουν σε παρελάσεις το κάνουν επειδή θέλουν πραγματικά κι όχι για να χάσουν μάθημα με τις πρόβες. Και βγαίνουν όλοι επιστήμονες κι όσοι δεν συμμετέχουν είναι losers άσε μας ρε αδερφέ πρωι-πρωι. Είπαμε και σήμερα χούντα έχουμε αλλά έλεος. Ας βάλουνε τα λεφτά απ'την τσέπη τους οι χουντικοί κι όσοι γουστάρουν παρελάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Aφού δε βρίσκεται κανένας υπεύθυνος γιά να απαλλάξει τα παιδιά από παρόμοιες υποχρεώσεις που δε χρησιμεύουν σε τίποτα, ας πάρουν πρωτοβουλία τα ίδια, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους.

Πολύ καλύτερα θα ήταν να έκαναν τα παιδιά την ίδια ώρα μιά μορφωτική δραστηριότητα σχετική με την ιστορική περίοδο που τιμάται, παρά να παρελαύνουν, ξοδεύοντας παράλληλα ένα σωρό χρήματα σε καιρό οικονομικής κρίσης γιά στολές.

Ανώνυμος είπε...

Όχι στις παρελάσεις.Ναι στην κόκα και το κάψιμο της σημαίας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΣΩΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ(ΟΧΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ,ΑΚΡΩΔΕΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ)ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ,ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ "ΚΑΕΙ" ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΘΕ ΑΚΡΙΒΩΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ,ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗΣ ΠΛΕΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ,ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Λυσσαξε, τρεις φορες την ημερα ζητουσε εκλογες.

Ητανε πανετοιμος και με σχεδιο ελεγε. Κοροιδευε ειρωνικα οσους ελεγαν ακομα και για παγωμα μισθων!

Καμαρωστε το υποκριτικο πουστρακι:

http://www.youtube.com/watch?v=HgVbZs_Usc0

τον χειροκροτουσατε κιολας σαν λοβοτομημενα αρνια. Σας ταραξε στο ψεμα και το δουλεμα.

Ο ανθρωπος που δεν εχει ουτε μισο ενσημο, με τα απαλα αδουλευτα χερακια, που τα βρηκε ολα ευκολα και ετοιμα,
μολις τα βρηκε σκουρα χωρις δευτερη σκεψη σας εριξε 3 βιωτικα επιπεδα πιο κατω.

φατε τον στη μαπα τωρα.


Και μια λεπτομερεια:
ακομα κι ο μπουχεσας καραμανλης ηξερε οτι δημοσια δεν λες οτι πας για πτωχευση ακομα και αν ειναι αληθεια.
Το καθυστερημενο πουστρακι ομως το ειπε δημοσια και απο τοτε την τρωμε στον κωλο. Πληρωστε τωρα 1,6euro βενζινη και 4,5euro τσιγαρα μηπως και ρεφαρουμε απο τις αρχιδιες που αμολουσε δημοσια το αυτιστικο αμερικλανακι.
Τα αρχιδια του πηρε και απο την περιοδεια εξω. Καταλαβαινετε ποσο για τον πουτσο τον εχουν ολοι.

Τωρα καταλαβα γιατι τρελαθηκαν απο χαρα στην τουρκια οταν βγηκε. Αυτος ο κοινος βλακας θα ειναι το τελος μας.

Ανώνυμος είπε...

ότι γουστάρουνε θα κάνουν τα παιδιά ρε κομπλεξάρες σιγά μην περιμένουν να τους ''ντήσει'' ιστορικά ο κάθε μαφιόζος που ειναι στην κυβέρνηση...

γαμήστε τα όλα ρε παιδιά...
διώξτε την σαπίλα του σημερινού κόσμου μακρία απ'τις γενιές σας

Ανώνυμος είπε...

Είμαι εγώ, που κλείνω μέσα μου τη δύναμη της φυλής μου. Είμαι εγώ, που νοιώθω μέσα μου το νεύρο και τα βιώματα αιώνων. Είμαι εγώ, που νοιώθω μέσα μου τη ζωντανή παρουσία γενεών, που πέρασαν χαράσσοντας βαθειά αυλάκια, για να βρίσκουν το δρόμο τα άλλα Έθνη. Είμαι εγώ, που με κεντρίζει αδιάκοπα η Αποστολή μου και είναι έντονη μέσα μου, όπως οι κτύποι της καρδιάς μου. Είμαι εγώ, που δεν περιμένω καθοδήγηση! Μα φτιάχνω μόνος μου, αυτό που έχω καθορίσει σαν “ζειν”, τον αγώνα μου. Είμαι εγώ, που θεωρώ τη ζωή μου πολύτιμη, γιατί είμαι ταγμένος σ΄ έναν ιερό σκοπό. Είμαι εγώ, που κρατώ το λάβαρο και οι άλλοι με ακολουθούν. Είμαι ο Ξεσηκωμός! Είμαι εγώ, που κεντρίζω τους κοιμισμένους, τους επαναπαυμένους, τους βολεμένους. Είμαι ο Επαναστάτης! Είμαι εγώ, που καλύπτω τους κουρασμένους, τους λαβωμένους μέχρι να ξαποστάσουν. Είμαι ο Συναγωνιστής! Είμαι εγώ, το ξέσπασμα ανθρώπου γεννημένου ελεύθερου, που προσπαθούν να τον κάνουν δούλο. Είμαι η Οργή! Είμαι εγώ, ο θεματοφύλακας αρχέγονων αξιών και ιδεών. Είμαι ο Συνεχιστής! Είμαι εγώ, που οραματίζομαι να διαμορφώσω το αύριο. Μια νέα πραγματικότητα, που θα κυβερνούν οι αξίες του Ελληνισμού και θα κυριαρχεί ο Ηρωικός Άνθρωπος… Είμαι εγώ ο Εθνικιστής.

Ανώνυμος είπε...

εισαι ΕΣΥ... ο γνωστός μαλάκας που ποστάρει στο preza tv...

εδώ λέμε αμαν να σκοτώσει το ψευτικο εγω του ο σημερινός ανθρωπος και ο άλλος εχει κρεμάσει 40 εγω πανω απ'το κεφάλι του να τον καθοδηγούνε καθε μερα...

εισαι ΕΣΥ...ο ψωνισμένος ανθρωπος σ'εναν πλανήτη

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΒΟΔΙ ΣΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΚΡΥΒΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ,ΟΥΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΜΑΘΕΙΑ,Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΔΕΙΛΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ.
ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΕΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΒΟΙΔΟΚΟΠΑΔΟ