ΠΟΙΟΣ EΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ;;;
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η θαλάσσια περιοχή του Πεδίου Βολής Κρήτης, όπου βρίσκονται απομεινάρια κάθε λογής οπλικού συστήματος, όπως διαπίστωσαν μέλη του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού”, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης και κατάδυσης στη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλης Γιδαράκος, μιλώντας στα «Χ.Ν.», επαναφέρει την πρότασή του για την εκπόνηση μελέτης στην περιοχή του Ακρωτηρίου, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα των υγρών και στερεών αποβλήτων.
Τετραμελής ομάδα, αποτελούμενη από τον πρόεδρου του Συλλόγου, Χάρη Καραβαράκη, τον αντιπρόεδρο, Βασίλη Σαμολαδά και δύο μέλη, τον Φραγκίσκο Παπανικολάκη και τον Νεκτέριο Δελή επισκέφθηκε τους χώρους του Πεδίου Βολής και του Κουρουπητού «για να διαπιστώσουμε κατά πόσο έχουν γίνει κάποια έργα μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες που έχουμε κάνει και μετά τη διαβεβαίωση του δημάρχου ότι τουλάχιστον όσον αφορά το βουνό έγινε μια μερική αποκατάσταση», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο κ. Καραβαράκης.
Και πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι όντως στο βουνό έχουν περισυλλεγεί τα υπολείμματα των δοκιμών, αλλά στη θάλασσα η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. Τίποτα δεν έχει γίνει για να καθαριστεί το υποθαλάσσιο περιβάλλον, υπολείμματα από κάθε λογής οπλικά συστήματα υπάρχουν εκεί και θα πρέπει κάποιος να τα μαζέψει».
Ο κ. Καραβαράκης υπογράμμισε ότι «για άλλη μία φορά ο Σύλλογος καταγγέλλει το γεγονός και επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να περισυλλεγούν αυτά. Επίσης, ζητάμε, για άλλη μία φορά, να αναρτηθούν πινακίδες και στην περιοχή του Πεδίου Βολής και στην περιοχή του Κουρουπητού. Ο Κουρουπητός φαινομενικά είναι πλέον καθαρός, αλλά δεν παύει να είναι μια περιοχή πολύ μολυσμένη. Αν σκεφθούμε ότι επί σειρά ετών έπεφταν εκεί, ανεξέλεγκτα, κάθε είδους απόβλητα, αστικά, βιομηχανικά, ιατρικά, κ.λπ., καταλαβαίνετε τι συσσώρευση ρύπων υπάρχει. Πρέπει, λοιπόν», συνέχισε ο κ. Καραβαράκης, «ο κόσμος όταν πηγαίνει εκεί και βλέπει ένα φαινομενικά καθαρό λιμανάκι να ξέρει ότι δεν πρέπει να κάνει μπάνιο, διότι η έντονη μυρωδιά της διοξίνης είναι διάχυτη σε όλο το περιβάλλον. Είναι μολυσμένη η περιοχή και γι’ αυτό λέμε ότι καμία δραστηριότητα δεν θα πρέπει να γίνεται εκεί, είτε λέγεται κολύμβηση, είτε λέγεται ψάρεμα, είτε λέγεται βόσκηση προβάτων και κατσικιών, είτε λέγεται συλλογή σαλιγκαριών και χόρτων. Είναι μια ιδιαίτερα μολυσμένη περιοχή».
Καταλήγοντας, ο κ. Καραβαράκης σημείωσε ότι με βάση όλα τα παραπάνω «ο Σύλλογος επιμένει να αναρτηθούν άμεσα προειδοποιητικές πινακίδες για τον κόσμο, διότι η περιοχή ελοχεύει κινδύνους».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλης Γιδαράκος, κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα αλλά και τις επισημάνσεις του Συλλόγου, δήλωσε ότι «επειδή ο χώρος του Ακρωτηρίου είναι επιβαρυμένος από πάρα πολλές δραστηριότητες -μεταξύ αυτών: Πεδίο Βολής, στρατιωτικές βάσεις κ.λπ.- είχα προτείνει, εδώ κι έναν χρόνο περίπου, στη Νομαρχία, αλλά και στον Δήμο Ακρωτηρίου, να γίνει μία ουσιαστική και ολοκληρωμένη μελέτη για να εξεταστεί από όλες τις πλευρές το θέμα των αποβλήτων, τόσο των υγρών όσο και των στερεών, για να γνωρίζουμε, σε τελική ανάλυση, με τι έχουμε να κάνουμε. Διότι εάν πράγματι υφίσταται κίνδυνος από τέτοιου είδους απόβλητα τότε θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Και τονίζω, για ακόμη μία φορά, ότι η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη και ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως χρονικό διάστημα να χάσουμε», κατέληξε ο κ. Γιδαράκος.
ΠΡΕΖΑ TV
27-3-2010
www.haniotika-nea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου