Σάββατο, Μαρτίου 20, 2010

ΤΑ ΓΑΜΗΣΕ ΟΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...ΚΑΘΩΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ...

Αυστηρά τεκμήρια δαπανών διαβίωσης για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων καθώς και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αλλά και για όσους στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την «αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Με τα νέα τεκμήρια είναι σχεδόν βέβαιον ότι από τους 3,2 εκατομμύρια φορολογουμένους που σήμερα βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ζήτημα είναι να παραμείνουν κάτω από αυτό 1,5 εκατομμύριο.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2 εκατομμύρια άτομα θα αναγκαστούν να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα και, αν δεν τα διαθέτουν, θα πρέπει να ζητήσουν εξαίρεση από την Εφορία για τα νέα τεκμήρια. Πάντως, όπως λένε αρμοδίως, ο στόχος είναι να εντοπιστούν κατηγορίες φορολογουμένων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, όπως είναι ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδηματιών, εμπόρων αλλά και αγροτών.

Το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις με φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες προτείνει για πρώτη φορά μέτρα που «στριμώχνουν» τους φοροφυγάδες αλλά και τους συνεπείς φορολογουμένους οι οποίοι έτυχε στη ζωή τους να αποκτήσουν από κληρονομιά ή από γονική παροχή ένα ακίνητο σε ακριβή περιοχή ή αρκετών τετραγωνικών μέτρων. Τώρα αυτοί θα πρέπει να δικαιολογήσουν στην Εφορία αν δεν διαθέτουν τα εισοδήματα που καθορίζουν τα νέα τεκμήρια ότι μπορούν να ζουν σε αυτά τα ακίνητα με λιγότερα εισοδήματα από αυτά της Εφορίας.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι κάποιος που έχει ένα μικρό ΙΧ 1.000 κυβικών εκατοστών δαπανά σε ετήσια βάση γι΄ αυτό 3.000 ευρώ, ενώ για ένα 1.600άρι που διαθέτει η μέση οικογένεια θα πρέπει να εμφανίσει μόνο για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο εισοδήματα 4.200 ευρώ. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη ποσό το οποίο η Εφορία το «βαφτίζει» «λοιπές δαπάνες συντήρησης» και ανέρχεται σε 3.000
για τους άγαμους και σε 5.000 ευρώ για την κοινή φορολογική δήλωση συζύγων, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς αφορά. Προφανώς αφορά τις αγορές προϊόντων από σουπερμάρκετ και άλλες καταναλωτικές δαπάνες.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάργηση του αφορολογήτου απόκτησης πρώτης κατοικίας με βάση τα τετραγωνικά και θα εφαρμόζει πλέον αφορολόγητο με βάση την αντικειμενική αξία. Παράλληλα, μειώνει τον φόρο μεταβίβασης κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 11% στο 10%.

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: