Κυριακή, Μαρτίου 28, 2010

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ...

Τουλάχιστον δέκα ΑΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα ετοιμάζουν εξέγερση και λένε ότι θα κατεβάσουν ψηφοδέλτια με υποψήφιους πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες που βάσει νόμου δεν το δικαιούνται! Αμεση παρενέργεια του «αλαλούμ» που προκαλεί η μυστικότητα στις προεκλογικές συμμαχίες είναι η πιθανότητα κάποια πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο να σταματήσουν να δίνουν πτυχία... «Αν το τίμημα θα είναι να παγώσει διοικητικά η λειτουργία του πανεπιστημίου και να μη δίνουμε πτυχία, ή να μην πληρώνουμε τα χρέη μας, αυτό είναι ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και όχι δική μας» δηλώνει στο «Βήμα» αντιπρύτανης περιφερειακού πανεπιστημίου, ο οποίος τονίζει ότι θα είναι υποψήφιος χωρίς να το δικαιούται. Αν το πράξει, η υποψηφιότητά του θα ακυρωθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, εκείνος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ωσότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί η λειτουργία του πανεπιστημίου θα «παγώσει». Για μήνες...
«Οι πρυτάνεις είναι εξουσία» έλεγε πρόσφατα στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας σχολιάζοντας την άνεση με την οποία τοπικός «άρχοντας» των ΑΕΙ πετύχαινε διαχρονικά, και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, την αποδοχή των αιτημάτων του. Η ανώτατη θέση στην ηγεσία των πανεπιστημίων της χώρας είναι κατά πολλούς εφάμιλλη έδρας στο Κοινοβούλιο, ακόμη και υπουργικού θώκου! Γι΄ αυτό και οι εκλογές για τις διοικήσεις τους ακολουθούνται σχεδόν πάντα από πολιτικά «μαχαιρώματα» και πολύπλοκες συμμαχίες. Ως το τέλος της άνοιξης, τα μεγάλα πανεπιστήμια θα έχουν «αλλάξει χέρια» και οι διεργασίες γι΄ αυτό έχουν προ πολλού ξεκινήσει.

Οι «παίκτες» στην παρτίδα των εφετινών εκλογών ξαγρυπνούν πάνω από κλειστά χαρτιά. Και αυτό γιατί κανείς δεν φανερώνει τα ψηφοδέλτιά του προτού οριστικοποιηθούν οι προθέ σεις του υπουργείου Παιδείας στο αίτημα περί αλλαγής του νόμου για τις πρυτανικές εκλογές. Με τον νόμο αυτό, οι υπηρετούντες πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες των ΑΕΙ δεν έχουν δικαίωμα να επιδιώξουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά την εκλογή τους σε θέσεις διοίκησης. Παρ΄ ότι λοιπόν λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να αλλάξει ακόμη μία φορά τον νόμο, το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται πλέον απίθανο. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει λήξει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους κοσμήτορες. Η οριστική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί του θέματος του αποκλεισμού τους (ή μη) αναμένεται εντός των ημερών. Περιμένοντάς την, πολλοί κοσμήτορες των ΑΕΙ προχωρούν σε πολιτικές και ακαδημαϊκές συμμαχίες εν όψει των εκλογών.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Δημοκρίτειο της Θράκης, αντιπρυτάνεις έχουν ήδη συγκεντρώσει πέντε γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων προκειμένου να ζητήσουν την ακυρότητα του νόμου ως παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής στο Αριστοτέλειο κ. Ν. Μουσιόπουλος δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι δεν βλέπει «καμία απαγόρευση» στην περίπτωση της υποψηφιότητάς του και θα κατέβει κανονικά στις εκλογές. Την ίδια επιλογή είναι πιθανόν να κάνει τελικά και ο αντιπρύτανης κ. Α.Γιαννακουδάκης, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο πανεπιστήμιο.
Πιθανόν την ίδια μέθοδο να ακολουθήσει και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης , ο οποίος επίσης αποκλείεται από δεύτερη υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαΐου. Την ίδια στιγμή το «αλαλούμ» επιτείνει το γεγονός ότι ο ίδιος νόμος οδηγεί πολλούς υποψηφίους στο να μη θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις κοσμητόρων ή αντιπρυτάνεων, καθώς κάτι τέτοιο θα τους στερούσε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη την επόμενη τετραετία.

Oι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Την υποψηφιότητά του αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως τις επόμενες ημέρες ο επί δύο θητείες πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος κ. Χρ. Στεφανάδης. Ηδη όμως έχουν ανακοινωθεί δύο σχήματα: του πρώην γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Εμμ.Φραγκούλη και του καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Θ. Πελεγρίνη. Στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών δεν αναμένονται «αντάρτικα» απέναντι στην κυβέρνηση, κάτι που άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει με τη στάση του και ο νυν πρύτανής του κ. Δ. Ασημακόπουλος. «Η αλήθεια είναι ότι είναι επικίνδυνο να κατέβουν στις εκλογές πανεπιστημιακοί που δεν το δικαιούνται, καθώς αυτό μπορεί να θέσει τα Ιδρύματα σε καθεστώς αβεβαιότητας που μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια» λέει σχετικά ο επίσης υποψήφιος για τη διοίκηση του Ιδρύματος πρόεδρος της Νομικής Σχολής του κ. Θ. Φορτσάκης . Πέμπτο ψηφοδέλτιο συγκροτείται αυτές τις ημέρες και θα ανακοινωθεί σύντομα και από την παράταξη του ΚΚΕ.
Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκλογές θα γίνουν τον επόμενο χρόνο. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του καθηγητή κ. Γ. Μυλόπουλου , των κκ. Ν. Μάργαρη, Ι. Παπαδογιάννη,Σ.Δεληβογιατζή, του κ. Στ. Λογοθετίδη από το Φυσικό τμήμα και του κ. Ν. Μουσιόπουλου. Τα ψηφοδέλτια δεν έχουν λάβει έντονα κομματικό χαρακτήρα, κάτι που χαρακτηρίζει την εκεί προεκλογική διαδικασία, με εξαίρεση ίσως του κ. Μυλόπουλου που ανήκει ανοικτά στον χώρο του ΠαΣοΚ.
Εξι ή επτά ψηφοδέλτια ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους φημολογείται ότι θα είναι ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον πρώην αντιπρύτανη του Ιδρύματος, πρώην γενικό γραμματέα στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και πρώην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Σίμο Σιμόπουλο. Στη μάχη των εκλογών θα συμμετέχει, όπως λένε πληροφορίες, και ο συγκοινωνιολόγος και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΑ κ. Δ.Τσαμπούλας. Ψηφοδέλτια αναμένεται ότι θα κατεβάσουν ακόμη οι κ. Δ.Τσαμάκης (Σχολή Ηλεκτρολόγων), η καθηγήτρια Τόνια Μωροπούλου (Σχολή Χημικών και πρώην μέλος της ηγεσίας του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου), η κυρία Μαρία Μιμίκου από τους Πολιτικούς Μηχανικούς του Ιδρύματος. Πιθανόν είναι να κατέβει και ο πρώην πρόεδρος της Σχολής Χημικών Μηχανικών κ. Κ. Παπασπυρίδης .

Μια μικρή εστία αντίδρασης στον νόμο για την εκλογή πρυτάνεων δημιουργείται ήδη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης όπου οι υποψηφιότητες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. «Θεωρούμε τον νόμο αντισυνταγματικό και κρίνουμε ότι παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Κ. Σιμόπουλος. «Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές θα κριθούν στα δικαστήρια» συνεχίζει.
Στα Ιωάννινα υποψήφιοι είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας κ. Κώστας Δραΐνας, υποστηριζόμενος από τον κεντροαριστερό χώρο, ο καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος κ. Επ.Τσιάνος , ο οποίος φαίνεται ότι κινείται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, και ο καθηγητής του Χημικού Τμήματος κ. Τρ. Αλμπάνης.
Στην Πάτρα έχει ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του καθηγητή κ. Χρ. Μπούρα που υποστηρίζεται από τους «μεταρρυθμιστές» του χώρου των πανεπιστημιακών.

ΑΛΛΑΖΕΙο νόμος για τις εκλογές των πρυτανικών σχημάτων στα πανεπιστήμια μόνο σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών σε αυτές. Οι φοιτητές συμμετείχαν στα εκλεκτορικά σχήματα σε ποσοστό 40% επί των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), αλλά το ποσοστό αυτό καταλάμβανε η ψήφος τους είτε ψήφιζε ένας φοιτητής είτε όλοι. Με τη νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας, δεν αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών, αλλά η δύναμή τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή τους. Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρήσουν το 40% της συμμετοχής τους θα πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές-εκλέκτορες.

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2010

tovima

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος έχει τις ίδιες εξουσίες με το κράτος ενώ η Ορρθόδοξη Εκκλησία έχει πολύ λιγότερες!!!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΚΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ.ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΓΩΝ.ΙΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

http://antipliroforisi.blogspot.com/2010/03/blog-post_26.html

Ανώνυμος είπε...

ΑΕΙ ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΡΕ ΨΕΥΤΗ ΚΩΛΟΦΑΣΙΣΤΑ!!!