Τρίτη, Μαρτίου 23, 2010

ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ...ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε αδιέξοδο οδηγεί με τη στάση της η γερμανίδα καγγελάριος Ανγκελα Μέρκελ τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το διήμερο 25-26 Μαρτίου. Η άρνησή της να συγκαταθέσει σ' ένα σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα δυναμιτίζει τη Σύνοδο Κορυφής και διχάζει τους ευρωπαίους ηγέτες. Είναι προφανές ότι από τη στάση που θα τηρήσει θα κριθούν πολλά όχι μόνο για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και τη μορφή που θα έχει, αλλά και για το το μέλλον Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προέδου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενέτεινε χθες την πίεση προς το Βερολίνο για να υπάρξει συμφωνία σε ένα μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι οι «27» πρέπει να καταλήξουν την Πέμπτη σε συμφωνία γιατί σε διαφορετική περίπτωση η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και θα απειλήσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η επιλογή του μέσου ενημέρωσης δεν ήταν τυχαία. Η πίεση που δέχεται η Μέρκελ από την κοινή γνώμη και τα κόμματα στη Γερμανία είναι τεράστια. Φάνηκε από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου όταν «φωτογράφισε» την Ελλάδα ως τη χώρα που θα έπρεπε να αποβληθεί από την ευρωζώνη. Το δυσμενές κλίμα καταγράφηκε χθες και σε δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι «Financial Times» στην οποία το 62% των Γερμανών αντιτίθεται στην οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα και ένας στους τρεις πιστεύει πως πρέπει να αποβληθεί από την ευρωζώνη. Υπέρ ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας τάσσεται μόλις το 20% των Γερμανών. Είναι σαφές ότι η αυστηρή στάση προς την Ελλάδα «πουλάει» -με όρους πολιτικού μάρκετινγκ- στη Γερμανία.

«Η βασική απειλή αφορά το πόσο αυστηρή και με πρόθεση τιμωρίας αισθάνεται υποχρεωμένη να είναι απέναντι στην Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ»

επεσήμανε στο «Βήμα» ο καθηγητής του London School of Εconomics, Κέβιν Φέδερστοουν, ο οποίος μετέχει στην «επιτροπή σοφών» για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου και ανήκει στον κύκλο των καθηγητών που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε χθες ότι το θέμα δεν θα πρέπει να τεθεί καν στην Σύνοδο εφόσον η χώρα μας δεν έχει ζητήσει επισήμως βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συζητήσουμε τώρα το θέμα της βοήθειας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του Μπαρόζο σημείωσε ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με το Βερολίνο και «αισιοδοξεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία». Στον αντίποδα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θα εξέταζε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» και πρόσθεσε ότι έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές σε συνομιλίες που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια».

Οσον αφορά την περίπτωση διμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα, το Βερολίνο συνδέει ανοιχτά πλέον ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την κήρυξη στάσης πληρωμών. Στην ακραία και απευκταία αυτή περίπτωση, την οποία δεν συζητά καν η Αθήνα, αναφέρθηκε και ο «σκληρός» υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση» δήλωσε και συμπλήρωσε δηκτικά ότι «η Ελλάδα, ως μέλος του ΔΝΤ, έχει πρόσβαση σε βοήθεια από αυτό».

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: