Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

ΟΛΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ....ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ...

Στον αέρα βρίσκεται η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει μέχρι την επόμενη εβδομάδα να υποβάλουν πλήρεις οικονομικές καταστάσεις, έχοντας καλύψει τα αυξημένα αποθέματα που προβλέπει η νομοθεσία.
Το επιπλέον απόθεμα υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια και έχει προβλεφθεί από το 2009 όταν η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) έθεσε σε εφαρμογή τους νέους εποπτικούς κανόνες. Με βάση τους κανόνες για το περιθώριο φερεγγυότητας οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυψαν στις 31 Μαρτίου του 2009 το 30% του ελλείμματος που είχε προσδιοριστεί κατά τον περσινό έλεγχο. Οπως προβλέπει η σχετική απόφαση, φέτος θα πρέπει να καλύψουν το 70% των αναγκαίων αποθεμάτων, ενώ το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί το 100%, προκειμένου ο ασφαλιστικός κλάδος να προετοιμαστεί για την προσαρμογή στους κανόνες του Solvency από το 2012.

Το ακριβές ύψος των επενδύσεων που θα πρέπει να καλύψει ο ασφαλιστικός κλάδος έως το τέλος Μαρτίου με τη μορφή πρόσθετων επενδύσεων, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Το ύψος τους είναι συνάρτηση των εκκρεμών ζημιών που θα έχουν σχηματιστεί το πρώτο τρίμηνο και οι οποίες αυξάνονται γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια.
Η προοπτική κατάργησης της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί κενό εποπτείας σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ασφαλιστικό κλάδο, στον βαθμό που η ανάληψη της αρμοδιότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα απαιτήσει αρκετούς μήνες έως ότου υλοποιηθεί. Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά σε κάθε περίπτωση η επαναλειτουργία της εποπτείας θα απαιτήσει πολύτιμο χρόνο και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη χαλάρωση των ελέγχων.
Η ενίσχυση των αποθεμάτων του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εξασφάλιση της φερεγγυότητάς τους και την αποφυγή νέων ανακλήσεων. Σημειώνεται ότι το μπαράζ που προηγήθηκε το 2009 με την ανάκληση των αδειών λειτουργίας έξι ασφαλιστικών εταιρειών, αφορούσε εταιρείες που δεν είχαν ανταποκριθεί στην υποχρέωση της κάλυψης του 30% του ελλείμματος και η κάλυψη της αυξημένης στο 70% υποχρέωσης για φέτος, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη κάτω από το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Σημειώνεται ακόμη ότι το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση της ΕΠΕΙΑ «από την πρώτη ημέρα του τρίτου μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου» και εκτός από το κενό εποπτείας για τουλάχιστον τρεις μήνες -από την κατάθεση έως την υλοποίηση του νόμου- ενισχύει συμπεριφορές αμφισβήτησης της εποπτείας από τις ίδιες τις εταιρείες του κλάδου.

ΠΡΕΖΑ TV
25-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: