Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ....

Με «επιστράτευση» εφημέρευσαν χθες οι γιατροί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, ενώ αποδεκατισμένο, με εθελοντές γιατρούς, εφημερεύει σήμερα το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου, θα επισκεφτούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης για να τον ενημερώσουν σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της πόλης, και, όπως τονίζουν, τα φέρνουν πλέον σε κατάσταση κατάρρευσης, με συνέπειες και για τη δημόσια υγεία.
Οι μισές κλινικές στα νοσοκομεία της πόλης δεν έχουν γιατρούς για να κάνουν εφημερίες, καθώς έληξαν τα προγράμματα εφημεριών.
Γι αυτό, ο διοικητής του νοσοκομείου «Γεννηματάς», σε συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου, εξέδωσε για χθες πρόγραμμα ασφαλούς εφημερίας του νοσοκομείου. Το πρόγραμμα αυτό συνοδεύτηκε από την εντολή εκτέλεσής του προς τους γιατρούς, με σκοπό να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.
Οι γιατροί του νοσοκομείου, βάσει του νόμου, ήταν υποχρεωμένοι να το εκτελέσουν.

Εχουν όμως το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καθώς, όπως επισημαίνουν, πρόκειται στην ουσία για εξαναγκασμό σε απλήρωτη εργασία.
Η Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης κλινών, εφημέρευε μόνο 4 φορές το μήνα. Χθες όμως έγιναν 15 εισαγωγές, ενώ υπήρχε μόνο ένας εφημερεύων γιατρός. Γι' αυτό η κλινική ενισχύθηκε με γιατρούς οι οποίοι εφημέρευσαν εθελοντικά.
Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που επίσης είχε χθες γενική εφημερία, οι μισές κλινικές και τμήματα δεν είχαν γιατρούς για να εφημερεύσουν. Κι εκεί η εφημερία βγήκε με εθελοντές γιατρούς
Σήμερα, γενική εφημερία έχει το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Ομως, το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων θα εφημερεύσει αποδεκατισμένο.
Οπως ανακοίνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), η σημερινή γενική εφημερία του νοσοκομείου θα πραγματοποιηθεί με γιατρούς που θα εργαστούν εθελοντικά, καθώς έχουν λήξει τα προγράμματα εφημεριών των τεσσάρων ημερών για κάθε γιατρό το μήνα. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν με εθελοντές γιατρούς είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το Χειρουργικό, το Αναισθησιολογικό, το Μικροβιολογικό και το Αιματολογικό.
Εξαιτίας των ελλείψεων και της επίσχεσης εργασίας, δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία και προγραμματισμένα ραντεβού.

Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς στα ασθενοφόρα λειτουργεί από χθες και το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, λόγω της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων εφημεριών. Οι γιατροί που επανδρώνουν τα ασθενοφόρα, εργάζονται από χθες εθελοντικά.
Στο μεταξύ, και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες σε κινητοποιήσεις.
Χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν με τα ασθενοφόρα τους έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.
Απέκλεισαν για τρεις ώρες το κτίριο, ενώ για λίγα λεπτά έκλεισαν και την οδό Αγίου Δημητρίου, μπροστά στο κτίριο της γενικής γραμματείας.
Διεκδικούν άμεση πρόσληψη προσωπικού, ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, που είναι παλιά και, όπως υποστηρίζουν, συνεχώς ακινητοποιούνται λόγω των συχνών βλαβών, επίδομα αντικατάστασης στολής, το οποίο, όπως λένε, δεν το έχουν πάρει εδώ και τρία χρόνια και σειρά οικονομικών αιτημάτων, ενώ ζητούν συνάντηση και με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: