Κυριακή, Μαρτίου 28, 2010

ΘΟΛΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ DNA....

Ενα νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των αστυνομικών καμερών στους δρόμους της Αθηνας προωθεί η κυβέρνηση.
Το νέο καθεστώς θα στηρίζεται σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις που θα ορίζουν με ακρίβεια τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της αστυνομίας.
Θα προβλέπει σαφή και ελέγξιμα κριτήρια για τη χωροταξική εγκατάσταση του δικτύου των καμερών και θα επιβάλλει συνεχή έλεγχο της νομιμότητας των ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. και των συνθηκών τήρησης του αρχείου της και από εισαγγελικό λειτουργό και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Το σχέδιο είναι απόρροια της ολοκληρωμένης πρότασης που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, η ολομέλεια της Αρχής, ο ρόλος της οποίας είχε πλήρως ακυρωθεί με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Περίεργη, ωστόσο, είναι η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει παράλληλα και σε αλλαγή του καθεστώτος συλλογής και χρήσης γενετικού υλικού (DNA), ακόμη και από εκείνους που θεωρούνται ύποπτοι για τέλεση ελαφρών πλημμελημάτων.

Πρόκειται για ρύθμιση που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, ένα μήνα πριν κυρωθούν στη Βουλή οι συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας, με τις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν ελεύθερη, on line, πρόσβαση στα αρχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA της ΕΛ.ΑΣ.
Τη ρύθμιση αυτή, που επιτρέπει την αυθαίρετη συλλογή DNA, χωρίς εγγυήσεις ανεξάρτητης Αρχής, έχουν καυτηριάσει έντονα, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δικαστικές ενώσεις και το σύνολο του νομικού κόσμου.
Ομως η κυβέρνηση, για δικούς της λόγους, δείχνει να μην επιθυμεί, αυτή τη στιγμή, άμεση αλλαγή του παράνομου αυτού καθεστώτος που απειλεί να φακελώσει γενετικά εκατομμύρια έλληνες πολίτες. Αντίθετα, οι νέες ρυθμίσεις για τις κάμερες θα συμπεριληφθούν σύντομα σε νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο θα καταργεί και τον κουκουλονόμο.
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αξιοποιώντας και την εμπειρία άλλων χωρών της Ε.Ε., συνέταξε ένα περιοριστικό πλαίσιο λειτουργίας των καμερών, δεσμεύοντας κατά κάποιον τρόπο τις κυβερνητικές ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται ένα νομοθετικό σύστημα με σαφείς κανόνες και προϋποθέσεις στο οποίο θα προβλέπεται αιτιολογημένα πού θα τοποθετούνται οι κάμερες και για ποιο λόγο είναι αυτό αναγκαίο.
Η ΕΛ.ΑΣ., που θα ορισθεί με ειδική διάταξη νόμου ως υπεύθυνη διαχείρισης και επεξεργασίας του συγκεκριμένου αρχείου, θα υποχρεούται να ορίζει με διοικητική πράξη, τη νομιμότητα της οποίας θα ελέγχει η ίδια η Αρχή, την τοποθέτηση καμερών σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχει σοβαρός λόγος ασφάλειας να επιτηρούνται με κύκλωμα τηλεόρασης κρατικά και δημόσια κτίρια, πρεσβείες και άλλοι επιλεγμένοι στόχοι. Αυτό που δεν επιτρέπουμε πλέον είναι η γενικευμένη χρήση των καμερών, υπό το πρόσχημα της ασφάλειας, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ή δεν προκύπτει τεκμηριωμένα τέτοιος λόγος», έλεγε στέλεχος της Αρχής.

Κρίνεται έτσι αναγκαίο να προβλέπονται οι χώροι εγκατάστασης των συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης, με κριτήρια που μπορεί να αφορούν λόγους γενικότερης ασφάλειας, αλλά και την αυξημένη εγκληματικότητα συγκεκριμένων περιοχών. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται, θα αποφευχθεί η γενικευμένη χρήση των καμερών και η ανέλεγκτη διασπορά τους. Η χωροταξική κατανομή του συστήματος παρακολούθησης της αστυνομίας είναι κάτι που ισχύει άλλωστε στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όπου λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης.
Αυτό που όμως εκ προοιμίου επιζητεί να προστατεύσει η Αρχή είναι η ανεμπόδιστη άσκηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών. Στο νομοθετικό κείμενο υπάρχει ρητή διάταξη για το θέμα αυτό, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι πλέον επιτρεπτή η εκ των προτέρων προληπτική παρακολούθηση μαζικών συγκεντρώσεων και πορειών, στις οποίες δεν τελούνται πράξεις βίας και ανομίας.
Το ζήτημα είναι όμως να προστατευθούν οι διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτών από τα άγρυπνα ηλεκτρονικά μάτια της αστυνομίας, που με πρόσχημα το κυκλοφοριακό, επιτηρεί και καταγράφει όλο το 24ωρο, ό,τι συμβαίνει στο κέντρο.
Οι κάμερες μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιούνται για τη διακρίβωση σοβαρών αδικημάτων και τον εντοπισμό των δραστών. Το όλο εγχείρημα τίθεται υπό την επίβλεψη εισαγγελικού λειτουργού. Το αρχείο θα τηρείται για λίγο χρονικό διάστημα ενώ προβλέπονται και διαδικασίες για την ασφαλή τήρηση του υλικού, την καταστροφή του, αλλά και για την αμφισβήτησή του από άμεσα ενδιαφερόμενους.

Τον τελικό λόγο θα έχει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στελέχη της οποίας θα μπορούν να διενεργούν αυτεπαγγέλτως ελέγχους και αυτοψίες για το κατά πόσο τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας, επιβάλλοντας πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασής τους. Η ανάμειξη της Αρχής σε θέματα που αφορούν τήρηση αρχείων με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από το Σύνταγμα (άρθρο 9Α για το δικαίωμα στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση).
Και ενώ τα ίδια ακριβώς ισχύουν όσον αφορά την εποπτεία και το ρόλο της Αρχής, και για την τράπεζα γενετικού υλικού της ΕΛ.ΑΣ η κυβέρνηση δείχνει να μην επείγεται να επιλύσει το θέμα.
Η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί σήμερα να συλλέγει DNA σχεδόν από κάθε ύποπτο και να τηρεί αρχείο επ' αόριστον, για εξιχνίαση μελλοντικών εγκλημάτων. Στην πρότασή της η Αρχή ζητά το αρχείο να τηρείται μόνο για τα κακουργήματα ή την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, καθώς και να διαγράφονται τα γενετικά αποτυπώματα όσων αθωώνονται.
Πολλοί νομικοί όμως θεωρούν ότι αν ανατραπεί αυτό το αυθαίρετο καθεστώς τότε περιορίζεται η βάση δεδομένων των ευαίσθητων αυτών αρχείων και τίθεται εν αμφιβόλω η ουσία των συμφωνιών για τη βίζα με τις ΗΠΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: