HELLO BIG BROTHER...
Σε «ψάρεμα» αποδεικτικών στοιχείων μέσω του Facebook επιδίδεται συστηματικά το FBI χρησιμοποιώντας όλα τα κοινωνικά δίκτυα για να συλλάβει εγκληματίες, που στην περίπτωση του Facebook ξεπερνούν σε δημοφιλία μεταξύ των χρηστών ακόμη και την Google, την πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ.
Ενα τέτοιο περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Μάξι Σόπο που κατηγορούνταν στο Σιάτλ για μια τραπεζική απάτη εξαφανίστηκε και η Αστυνομία έχασε τα ίχνη του. Κάποια στιγμή ανήρτησε ένα μήνυμα σε κάποιον από τη λίστα των φίλων του στο Facebook -με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή το FBI- εξιστορώντας τη «νέα του ήσυχη και εύπορη ζωη» στο Μεξικό. Η σύλληψή του ήταν ζήτημα χρόνου. Το μήνυμα είναι σαφές: Οποιος κακοποιός κομπορρημονεί και επιδεικνύει στα κοινωνικά δίκτυα τα «κατορθώματά» του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ο επόμενος «φίλος» του στο Facebook να 'ναι ένας πράκτορας του FBI.
Η αποκάλυψη των μεθόδων του FBI έγινε γνωστή μέσω ένα 33σέλιδου εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έφερε στη δημοσιότητα η οργάνωση Electronic Frontier Foundation που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούν κατά κόρον τα κοινωνικά δίκτυα -συμπεριλαμβανομένων των Facebook, LinkedIn, Myspace και Twitter- με σκοπό να ψάξουν για στοιχεία και μάρτυρες για εγκληματικές υποθέσεις και σε μερικές περιπτώσεις να εντοπίσουν τους υπόπτους. Οι πράκτορες έχουν δημιουργήσει ψευδή προφίλ -κατά παράβαση των κανόνων λειτουργίας των δικτύων- ώστε να προσεγγίζουν ευκολότερα και σε «φιλικό επίπεδο» τους υπόπτους με στόχο να τους δελεάσουν ώστε να προβούν σε αποκαλύψεις που αργότερα θα τις χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο εναντίον τους.
Το FBI χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τα «chatrooms» στο Ιντερνετ για να «τσιμπήσει» παιδόφιλους και υπόπτους για σεξουαλικά εγκλήματα. Οι πράκτορες συνηθίζουν να εξετάζουν φωτογραφικό υλικό με όπλα, κοσμήματα και άλλα στοιχεία που συνδέονται με ληστείες, κλοπές και μπορούν να συγκρίνουν τις πληροφορίες με το προφίλ των υπόπτων στο Facebook και στο Twitter ή και να αξιολογήσουν τα άλλοθί τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Facebook έχει συνεργαστεί με τις αρχές σε «περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης». Η δράση των πρακτόρων του FBI έχει εγείρει ερωτήματα κατά πόσο είναι νόμιμη η εισβολή στην προσωπική ζωή των χρηστών, αλλά οι υπέρμαχοι θεωρούν ότι ναι μεν χρειάζονται κανόνες, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται μυστικά online.
Η επιρροή του Facebook στο Ιντερνετ υποδηλώθηκε και σε στατιστικό επίπεδο στις ΗΠΑ: την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ξεπέρασε σε επισκέψεις τη μηχανή αναζήτησης της Google. Η εταιρεία διαδικτυακών αναλύσεων Experian Hitwise ανακοίνωσε ότι το Facebook.com ξεπέρασε το Google.com (7,07% έναντι 7,03% στη διαδικτυακή κίνηση). Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Facebook έχει αυξήσει σε ετήσια βάση τους επισκέπτες του κατά 185% σε σχέση με το 2009, ενώ η Google σημείωσε αύξηση της τάξης μόλις του 9%. Το Facebook είχε καταφέρει να ξεπεράσει την Google για μια ολόκληρη εβδομάδα μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτι που αποδεικνύει ότι εξελίσσεται καθημερινά σ' έναν κυρίαρχο κόμβο παγκοσμίως.
ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2010
1 σχόλιο:
Εντάξει, αλλά μου κάνει εντύπωση που στο τέλος αναφέρει το άσχετο δηλ τη σύγκριση της επισκεψιμότητας στο Facebook σε σχέση με το Google.com, ενώ ξέρουμε οτι το Facebook είναι ένα Domain www.facebook.com ενώ το Google έχει ένα για κάθε χώρα (γιατί αλλιώς θα κατέρρεε το σύμπαν :-P). Εδώ στην Ελλάδα μας πχ. χτυπάς www.Google.com και σε πάει με το έτσι θέλω στο : www.Google.gr (και καλά κάνει).
Ερώτηση: Γιατί δεν μας αναφέρει και πόσο πέσανε οι επισκέψεις στα Sites της καταρρέουσας Microsoft & Yahoo??? Δε σου φαίνεται λίγο ύποπτο το δημοσίευμα? Στο Facebook αλωνίζουν πράκτορες, οκ, το Google πέφτει!!! (!!!!??? - πλάκα κάνουμε? Αυτοί θα τους κλείσουν όλους τα σπίτια όπως πάνε) και κουβέντα για Microsoft / Yahoo / Twitter / Hi 5. Εκεί δεν κυκλοφορούν 'πράκτορες' άραγε???
Δημοσίευση σχολίου