Με τον τίτλο αυτό, το BBC κάνει έναν μικρό απολογισμό για την πορεία των νέων θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία.
Αναφερόμενο στις προ 18μηνου υποσχέσεις των πολιτικών όπως ο Αμερικανός πρωθυπουργός Ομπάμα που είχε δεσμευθεί τον Ιανουάριο για 17.000 πράσινες θέσεις απασχόλησης και όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν που είχε αντίστοιχα υποσχεθεί 70.000 θέσεις εργασίας σε εξωχώριες ανεμογεννήτριες, το BBC διαπιστώνει πως αρκετές εξ αυτών δημιουργήθηκαν αν και όχι ακριβώς εκεί που θα περίμενε κανείς.
Έτσι, στη Βρετανία διαπιστώνεται τώρα πόσο καθυστερημένα ξεκίνησε συγκριτικά με την ηπειρωτική Ευρώπη την πράσινη οικονομία και ειδικά την αιολική ενέργεια. Τόσο σε επίπεδο κατασκευαστών όσο και άλλων σχετικών ειδικοτήτων η υστέρηση είναι εμφανής ακόμη και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Αντίθετα με τη Δανία, η οποία έχοντας ξεκινήσει 30 χρόνια πριν τη στροφή στην πράσινη οικονομία σήμερα καταλαμβάνει ηγετική θέση στην κατασκευή ανεμογεννητριών με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Ενώ όμως πράσινες θέσεις εργασίας δημιουργούνται σταθερά στην Δανία, στη Βρετανία η κατάσταση είναι ανάμικτη. Πέρσι, 600 Βρετανοί εργάτες έχασαν τη δουλειά τους επειδή έκλεισε το μόνο εργοστάσιο ανεμογεννητριών της χώρας στο νησί του Wight. Την ίδια ώρα νέοι μηχανικοί ζητιούνται για σχετικές εργασίες σε άλλα μέρη της χώρας (κυρίως λιμάνια), ειδικότητες που προϋποθέτουν την ανάλογη προηγούμενη εκπαίδευση τοπικού νεανικού εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή για την Ενέργεια και τη Κλιματική Αλλαγή της Βρετανίας, οι τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και χαμηλότερες εκπομπές CO2, όμως η κυβέρνηση πρέπει να δράσει ταχύτερα εάν επιθυμεί να ωφεληθεί τα όσα μπορεί να έχει. Γιατί μέχρι σήμερα η πρόοδος που σημειώνεται, τονίζει η επιτροπή, είναι απογοητευτικά αργή στη κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας.
Το 2007-8, υπήρχαν 881.000 πράσινες θέσεις απασχόλησης στη Βρετανία στα αγαθά και υπηρεσίες χαμηλού άνθρακα και πράσινου περιβάλλοντος. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 44% ξεπερνώντας τα 1,27 εκατομμύρια μέχρι το 2015. Η έκθεση υποστηρίζει πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα στις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα σαν το βασικό μέσο μετάβασης στη πράσινη οικονομία. Γιατί έχουν το δυναμικό να μειώσουν την ένταση σε άνθρακα των διαδικασιών σε κάθε στάδιο (παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή) της ενεργειακής αλυσίδας προσφοράς.
ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου