Ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών σεκιούριτι επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ρυθμίζοντας λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου 3707/08, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αεροδρόμια, λιμάνια, δημόσιες εγκαταστάσεις υψηλής σημασίας και κυβερνητικά κτίρια φυλάσσονται σήμερα από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς ενιαίο πλαίσιο, ενώ ζητούμενο αποτελεί η συνεργασία των «σεκιούριτι» με την αστυνομία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο σταδιακής ένταξής τους στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, διευρύνονται για τις εταιρείες σεκιούριτι αρμοδιότητες όπως μεταφορά (προστασία) αρχαιοτήτων και έργων τέχνης συνοδεία αθλητικών αποστολών, κ.ά. Το νέο νομικό πλαίσιο υποχρεώνει τις εταιρείες να δηλώνουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τούς εργαζόμενους και τα σημεία που φυλάσσουν. «Με τις νέες άδειες που θα παίρνουν τα σεκιούριτι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ξέρουμε ότι έχουν συγκεκριμένες πιστοποιημένες γνώσεις. Με το να γνωρίζουμε πού βρίσκονται, θα μπορούμε να τους εντάξουμε στο σχέδιο ασφαλείας της κάθε περιοχής» τόνισε στην «Κ» επιχειρησιακό στέλεχος του υπουργείου. Η Πολιτεία επιχειρεί να θέσει κανόνες, επειδή αφενός η ιδιωτική ασφάλεια δραστηριοποιείται σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου επειδή οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο, αλλά και η επιχειρησιακή επάρκεια του προσωπικού, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του θλιβερού.
Εως τώρα, η εκπαίδευση των φυλάκων καθορίζεται από τις «απαιτήσεις» των πελατών, με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζόμενων δύο ταχυτήτων: Από τη μια των επαγγελματιών που έχουν περάσει από εκπαίδευση, αμείβονται επαρκώς και παραμένουν αρκετό διάστημα στην ίδια δουλειά και από την άλλη, των κακοπληρωμένων που βλέπουν τη συγκεκριμένη δουλειά ως μια προσωρινή λύση ανάγκης. Οι δεύτεροι αποτελούν την πλειονότητα. «Πολλές εταιρείες πληρώνουν κάτω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εκμεταλλευόμενες την ανεργία. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η επινοικίαση προσωπικού από εταιρεία σε εταιρεία με τους περισσότερους από τους εργαζόμενους να είναι ανασφάλιστοι ή μερικώς ασφαλισμένοι. Να εργάζονται δηλαδή 12 και 16 ώρες και να κολλάνε ένσημα για 4ωρα. Φυσικά, ο καθένας ό,τι πληρώσει παίρνει, είναι λογικό αυτοί οι εργαζόμενοι να μην έχουν ούτε τις βασικές γνώσεις του αντικειμένου τους, ακόμα και για τα πιο απλά καθήκοντα» τονίζει στην «Κ» ο κ. Κώστας Ηλιόπουλος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων Φύλαξης. Από την πλευρά τους οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι πρώτος υπεύθυνος για την κατάσταση είναι το ίδιο το Δημόσιο, που προκηρύσσει διαγωνισμούς με μόνο κριτήριο το χαμηλότερο κόστος, αναγκάζοντας τις εταιρείες να ρίχνουν τις τιμές κάτω από τα όρια της νομιμότητας. «Εκτός από τα γνωστά προβλήματα, το Δημόσιο αποδεικνύεται κακοπληρωτής. Εμάς μας χρωστάει μεγάλο ποσό από το 2008 και ακόμα δεν είναι σίγουρο το αν και το πότε θα το πάρουμε. Ανάλογα προβλήματα έχουν και άλλες εταιρείες» επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Αθανάσιος Τσαούσης, διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγάλες εταιρείες.
Η διαβούλευση για τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και αναμένεται η επικύρωσή τους σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποχρεωτική εκπαίδευση των ιδιωτικών φυλάκων, εκτός από τα βασικά μαθήματα όπως η πυρασφάλεια και η διαχείριση πλήθους, θα περιλαμβάνει μαθήματα όπως αρχές της νομοθεσίας και του Ποινικού Κώδικα, ενώ το πτυχίο των «σεκιουριτάδων» θα πιστοποιείται από επίσημο φορέα. Οπως προβλέπει ο νόμος, η εκπαίδευση στα όπλα -«σεκιουριτάδες» θα οπλοφορούν υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις- θα γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. με επιβάρυνση των εταιρειών. «Με το νέο νόμο το ίδιο το κράτος υποχρεώνει την αστυνομία να λαμβάνει υπόψη της τους φύλακες. Εάν εφαρμοσθεί θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τον κλάδο των ιδιωτικών φυλάξεων» εκτιμά ο Αγγελος Αγραφιώτης, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλειας.
«Τα σεκιούριτι ρυθμίζουν τα μέτρα ασφαλείας με σκοπό την πρόληψη και όχι την καταστολή, που είναι δουλειά της αστυνομίας. Μια εταιρεία ασφαλείας αναλύει τους κινδύνους που έχει ένας στόχος και εκπονεί σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης συγκεκριμένων κρίσεων. Ο φύλακας, αλλά και όλο το προσωπικό της κάθε εταιρείας ή κτιρίου που φυλάσσεται, είναι μέρος ενός σχεδίου που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση ανάγκης. Για να λειτουργήσει όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται εκπαίδευση και επαγγελματικότητα» αναφέρει στην «Κ» ο Τάκης Μπάμπαλης, διευθυντής εκπαίδευσης σε εταιρεία φύλαξης.
«Οι αρμοδιότητες δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτίζονται με αυτές της αστυνομίας. Ο ρόλος των σεκιούριτι είναι αυτός της εποπτείας και δεν έχει καμιά δουλειά με εκείνον της αστυνομίας. Στα χρόνια που διανύουμε θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή μελέτη προκειμένου να διασφαλιστούν αυτοί οι όροι» υπογραμμίζει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής κ. Νίκος Καραδήμας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνύπαρξη της ιδιωτικής με τη δημόσια ασφάλεια, σε τομείς όπου απαιτείται, είναι συνήθως αρμονική. «Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα μόνα προβλήματα που έχουμε ανά καιρούς εμφανίστηκαν από απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που απασχολούνται στα σεκιούριτι μετά τη συνταξιοδότησή τους» προσθέτει ο κ. Καραδήμας. Μάλιστα, ο νέος νόμος επιχειρεί μέσω αυστηρότατων κυρώσεων τον αποκλεισμό συμμετοχής ένστολων από τις εν λόγω επιχειρήσεις.
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2010
Καθημερινη
3 σχόλια:
ολοι οι αποτυχημενοι και οι καμμενοι ειναι σε τετοιες εταιριες.
του κλωτσου και του μπατσου ολοι.
το φελέκι ετυμολογείται από το τουρκ. felek (τύχη, μοίρα, ριζικό...)
na kanw mia erwtisei!! osoi theloun na ginoun sekiouritades tha prepei na exoun idiko ptixio swsta? aftoi pou exoun adeia sekiouriti me ton palio ton nomo to eukolo diladi pou thelei xartia apo eforia,dikastiria ktl. ti tha kanoun? tha perasoun idika seminaria? oi tha prepei na bgaloun to idiko ptixio? douleuw se mia etairia sekiouriti alla exw tin adeia me ton palio to nomo!
Δημοσίευση σχολίου