Τετάρτη, Μαρτίου 31, 2010

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ MOODY'S

«Η ικανότητα της Ιταλίας να δαμάσει το υψηλό της χρέος εν μέσω χαμηλής ανάπτυξης θα δοκιμασθεί» δήλωσε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Επείγουσες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την ευάλωτη οικονομική της ανάκαμψη ζητά από τη χώρα το ΔΝΤ.
Η Ιταλία παλεύει να ξεφύγει από την ύφεση που έπληξε την οικονομία της πέρσι (-5,1% το ΑΕΠ) και σύμφωνα με τις κοινοτικές προβλέψεις θα ωθήσει το δημόσιο χρέος της ύψους 1,8 τρισ ευρώ φέτος στα 117% του ΑΕΠ καταλαμβάνοντας τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ε.Ε. μετά την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι το ιταλικό χρέος αναλογεί στο πενταπλάσιο του ελληνικού και στο 25% του συνολικού της ευρωζώνης, "η Ιταλία έχει προϊστορία στη διαχείριση" δήλωσε ο Alexander Kockerbeck αναλυτής της Moody's. Επίσης, με δημόσιο έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ έχει το μισό έλλειμμα χωρών όπως οι Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και έχει θέσει ως στόχο να το επαναφέρει στο 3% ως το 2012.

Η πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιταλίας δεν έχει αλλάξει από το 2006, όταν η Standard & Poor’s μείωσε την μακροχρόνια αξιολόγηση της χώρας σε Α+ από ΑΑ- και η Fitch Ratings από ΑΑ σε AA- . Η Moody’s διατήρησε τη δική της αξιολόγηση σε AA2 από το 2002.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ ζητά από την Ιταλία επείγουσες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την ευάλωτη οικονομική της ανάκαμψη που μέχρι τώρα οδηγεί η εξωτερική ζήτηση, ενώ θεωρεί θετική την στάση της ιταλικής κυβέρνησης έναντι της κρίσης με την απουσία παρεμβάσεων διάσωσης, τη διατήρηση του ελέγχου στα δημόσια οικονομικά της και την αύξηση της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού της τομέα.
Το ΔΝΤ θεωρεί, ωστόσο, αβέβαιο το μέλλον της χώρας και προτείνει την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού της συστήματος, τη μείωση του δημοσίου χρέους και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών όπως η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών, τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων επενδύσεων και υποδομών, την βελτίωση του νομικού πλαισίου και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Για το ΔΝΤ, οι φόροι στην Ιταλία είναι δυσανάλογοι συγκριτικά με τους μισθούς και απαιτείται η καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: