Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS...ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΑΝ

Ως μονόδρομο και νομοτέλεια χαρακτήρισε ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου Σπύρος Τραυλός τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας SAIC/SIEMENS ως αναδόχου του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I.
Καταθέτοντας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, ο κ. Τραυλός είπε ότι λόγω του κλίματος που είχε παγιωθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και την αναγκαιότητα με ταχύτατες διαδικασίες να εξασφαλιστεί ένα επαρκέστατο σύστημα ασφαλείας, προκρίθηκε ο καλύτερος τρόπος, «αφού με απευθείας ανάθεση, το σύστημα θα κόστιζε 1 δισ. ευρώ».
Ο μάρτυρας είπε ότι απευθύνθηκε ο ίδιος και στις δύο εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά - την αμερικανική SAIC και την αμερικανογαλλική TRS - ζητώντας τους να συνεργαστούν ως συνανάδοχοι, αφενός για να υπάρξουν ταχύτερες διαδικασίες και αφετέρου να επιτευχθεί καλύτερο τίμημα.

Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και το γεγονός ότι ολοκληρωμένο το C4I δεν είχε εφαρμοστεί αλλού, το καθιστούσε σύστημα υψηλού ρίσκου με τον κίνδυνο να αποτύχει τεχνολογικώς, όπως και τελικά έγινε. H προσπάθεια λοιπόν ήταν να είναι δύο οι ανάδοχοι για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αποτυχίας.
Οι δύο όμως εταιρείες δεν συνεργάστηκαν ούτε για πέντε λεπτά και η SAIC δήλωσε ότι διαφωνεί στην προοπτική.
Σε ερώτηση αν θα ήταν καλύτερο μετά τους αγώνες να είχε καταγγελθεί η σύμβαση, είπε ότι τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χρήσιμα για τους αγώνες κι ότι αν δεν κάνεις την καταγγελία την πρώτη στιγμή που υπάρχει αδυναμία εκπλήρωσης υποχρέωσης της εταιρείας, μετά την όποια διαπραγμάτευση, επακόλουθος είναι ο συμβιβασμός.
Ο μάρτυρας είπε ότι δεν θεωρεί ο ίδιος πιθανό να δόθηκαν μίζες σε μέλη της επιτροπής, γιατί η όλη υπόθεση ήταν ρώσικη ρουλέτα με τις προσφορές που άλλαζαν κάθε ημέρα.
Αναφορικά με την κατάθεση Σίκατσεκ ότι δωροδόκησε με 10 εκ. ευρώ πέντε υπουργεία για τους ολυμπιακούς αγώνες, ο κ. Τραυλός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα χρήματα αν διακινήθηκαν να πήγαν κατευθείαν στις τσέπες των ίδιων των στελεχών της Siemens που έκαναν τεράστιες περιουσίες: «Ας το αποδείξει ο κ. Σίκατσεκ ότι δόθηκαν οι μίζες», είπε.
Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμύνης απέφυγε, επικαλούμενος ότι δεν ενθυμείται, να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση που του ετέθη για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, θέμα στον οποίο εξαντλήθηκε η εξέταση του επόμενου μάρτυρα.
Ο Ευάγγελος Βασιλάκος, σημερινός γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Αμύνης που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2006 και διατηρείται στη θέση του και από τη σημερινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ευθέως ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά.
Πρόκειται για ωφελήματα ύψους 44 εκ. που προκύπτουν από τη σύμβαση του C4 I και τα οποία θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί στη διετία 2003-2005, ενώ το καλοκαίρι του 2006 ο όλος φάκελος του C4 I και των αντισταθμιστικών πέρασε και πάλι από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης από όπου ξεκίνησε.
«Μέχρι την ημερομηνία που έφυγε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών η κυρία σύμβαση του C4 I και των αντισταθμιστικών, δεν είχε πιστωθεί ούτε ένα πρόγραμμα, άρα η υλοποίηση των αντισταθμιστικών είναι μηδενική», τόνισε ο μάρτυρας, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι δεν κατέπεσε ούτε η εγγυητική επιστολή για την εκτέλεση των αντισταθμιστικών.

Κατά τον μάρτυρα για τη μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών υπεύθυνη ήταν η ανάδοχος εταιρεία, όπως επίσης υπεύθυνες είναι οι ίδιες οι συμβάσεις, οι διατάξεις των οποίων ήταν πάντα υπέρ των προμηθευτών στο θέμα των ποινικών ρητρών.
Κατά τα άλλα, μετά το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Ρόβλια και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής με επιστολή του προς την εξεταστική, ζητεί να εξεταστεί από την επιτροπή, ενώ γνωστοποιεί ότι κατέθεσε και ο ίδιος μήνυση και αγωγή κατά του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ κ. Μάνου Παναγιώτου για όσα κατέθεσε στην επιτροπή αποδίδοντάς του «επιπόλαιη ψευδολογία, συνδικαλιστική κακεντρέχεια, κακοήθεια και συμπυκνωμένη άγνοια επί ειδικών θεμάτων».

ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: