Παρασκευή, Απριλίου 30, 2010

ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΞΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ 10% ΔΙΑΦ(Θ)ΟΡΑ...ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ...ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΕΡΟ ΠΕΟΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ...

Μαχαίρι στον 13ο και 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα, αλλά και στη 13η και 14η σύνταξη τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, αύξηση του ορίου απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εδώ και τώρα απαιτεί η «τρόικα» Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να πατήσει το κουμπί για τη σταδιακή απελευθέρωση των 120 δισ. ευρώ.

«Η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή», διεμήνυσε χθες με σαφήνεια ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, δίνοντας το στίγμα της διαρκούς εποπτείας της ελληνικής μάχης με τα ελλείμματα, αλλά και της απελευθέρωσης των κεφαλαίων της βοήθειας ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνεται, την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωνε «πολύ αποφασισμένη να επιβάλει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο πλάνο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας».

Για άμεση εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στα οποία θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ προϊδέασε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Οπως υποστήριξε, «τα άμεσα έκτακτα μέτρα είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «θα τα καταφέρουμε», αλλά προειδοποίησε ότι «θα περάσουμε πολλές δυσκολίες» ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησής του ήταν και παραμένει «ν΄ αφήσουμε οριστικά πίσω μας επιτηρήσεις και κηδεμονίες». Στις απαιτήσεις της «τρόικας» περιλαμβάνονται η νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 2 μονάδες (στο τραπέζι έχει τεθεί και εισήγηση για αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 25% ή κατά 4 μονάδες), η νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά τουλάχιστον 10% και οι νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα διαγράψουν όχι μόνο τον 13ο όσο και τον 14ο μισθό, αλλά και τη 13η και 14η σύνταξη, όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Οσον αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται ο 13ος μισθός ενώ ο 14ος μετονομάζεται σε πριμ παραγωγικότητας και θα είναι στην ευχέρεια του εργοδότη εαν θα τον δώσει ή όχι.

Πρόκειται για «υποτίμηση μισθών», σχολιάζουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που είχαν χθες συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Μια μέση ελληνική οικογένεια, με δύο δημοσίους υπαλλήλους, που ζει με 2.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή με 35.000 ευρώ τον χρόνο με βάση τους 14 μισθούς, θα συμβιβαστεί με ένα επίπεδο αποδοχών χαμηλότερο κατά 15% ή κατά 5.000 ευρώ, αφού οι δύο επιπλέον μισθοί προβλέπεται να εξανεμισθούν στο σύνολό τους ή σε μεγάλο ποσοστό. Η απώλεια δύο μισθών στους 14 ισοδυναμεί με μείωση ετήσιων αποδοχών κατά 14,3%. Στον ιδιωτικό τομέα επίσης περικόπτεται στο μισό η αποζημίωση απόλυσης ενώ το όριο απολύσεων από 2% το μήνα ανεβαίνει στο 4%.

Φόβοι μακράς ύφεσης. Στο μέτωπο των φόρων, οι νέες αυξήσεις που ζητούνται προστίθενται σε ένα σκηνικό μεγάλων επιβαρύνσεων όπου ήδη ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί, η τιμή της αμόλυβδης ύστερα από δύο αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης- και του ΦΠΑ - έχει φτάσει ακόμα και στο 1,70 ευρώ στο Λεκανοπέδιο, η τιμή των τσιγάρων έχει φτάσει το 3,90 ευρώ το πακέτο και τα ποτά έχουν ακριβύνει κατά 2 ευρώ η φιάλη. Ζητείται επίσης αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι νέες αυξήσεις των φόρων θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποφευχθούν, ενισχύοντας την αγωνία της κυβέρνησης τόσο για τις πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις κοινωνικές αντιδράσεις όσο και για την πτώση της κατανάλωσης και τη διεύρυνση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Γι΄ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση σχεδιάζει να απευθύνει έκκληση- στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας- στις επιχειρήσεις και ιδίως τις μεγάλες, για απορρόφηση των νέων αυξήσεων του ΦΠΑ, ώστε να αποτραπεί σοκ στην αγορά. Οπως προκύπτει άλλωστε από έρευνα των «ΝΕΩΝ» που δημοσιεύεται στο «Χρήμα», οι Ελληνες πληρώνουν έως και κατά 50% ακριβότερα σε σχέση με τους ευρωπαίους καταναλωτές δεκάδες προϊόντα καθημερινής ανάγκης, γεγονός που καταδεικνύει πως περιθώρια υπάρχουν.

Πιέσεις για τον κατώτατο μισθό. Μεγάλες ανατροπές έρχονται και στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, το καθεστώς απολύσεων, τις συλλογικές συμβάσεις ακόμα και τον κατώτατο μισθό, για τον οποίο ασκούνται πιέσεις να μειωθεί περαιτέρω.

Η «ζωή με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.» θα είναι δύσκολη, όπως έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πλέον οι αξιωματούχοι των δύο οργανισμών και όπως θα πληροφορηθούμε από τα χείλη της κυβέρνησης το προσεχές διήμερο, πιθανότατα την Κυριακή.

ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: