Δραστική μείωση των μισθών με περικοπή των επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ανασφάλιστη εργασία, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, απελευθέρωση των απολύσεων και επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας, είναι το πακέτο των νέων μέτρων που προωθεί η ΕΕ, σε αγαστή συνεργασία και συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αφορούν κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και για το δημόσιο, θέτουν θέμα «άρσης της μονιμότητας» και «περικοπής όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού».
Το νέο πακέτο των σκληρών μέτρων ζητήθηκε και εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ - και της ελληνικής - στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (25 - 26 Μαρτίου). Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής βασίζονται σε απόρρητη έκθεση που είχε υποβάλει ήδη από τον Γενάρη ο τότε επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλμούνια στην Κομισιόν (αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «euro2day») και αποτελούν εξειδίκευση των στρατηγικών κατευθύνσεων που είχε εγκρίνει το «ΕΚΟΦΙΝ» (σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης) στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2009, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την ύπαρξη της έκθεσης Αλμούνια, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενό της, είχε επιβεβαιώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στις 20.01.2009, αμέσως μετά τις συνεδριάσεις του «Γιουρογκρούπ» και του «Εκοφίν» το Γενάρη, σημειώνοντας ότι: «Υπήρξε μία εισήγηση από τον αρμόδιο Επίτροπο (σ.σ. τον Χ. Αλμούνια) και από το Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν έγινε εκτενής συζήτηση, γιατί αυτό θα γίνει το Φεβρουάριο».
Κομμάτι της στρατηγικής «ΕΕ 2020»
Η έκθεση της Κομισιόν για τη στρατηγική «ΕΕ 2020» θα υιοθετηθεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, αλλά οι «27», φρόντισαν ήδη στο κείμενο των συμπερασμάτων να τονίσουν ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη».
Επίσης σημείωσαν ότι «στο στόχαστρο θα τεθεί η απασχόληση», και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους «αποτελεσματικούς μηχανισμούς παρακολούθησης» για την επιτυχή εφαρμογή της νέας στρατηγικής, σημειώνουν: «Οι μακροοικονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα θα εξετάζονται ταυτόχρονα, μαζί με την αξιολόγηση της εν γένει δημοσιονομικής σταθερότητας, βάσει στοιχείων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συστημικού κινδύνου».
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μαζί με την σκληρή «δημοσιονομική πολιτική» οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα πρέπει να προωθούν και το αντιδραστικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αφού πλέον η προώθηση μέτρων σε χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση θα γίνεται με γνώμονα και το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Στην απόρρητη έκθεση που παρουσίασε ο Χοακίν Αλμούνια, σημειωνόταν ότι «υπάρχουν έντονες ανισορροπίες στο εσωτερικό της ευρωζώνης από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία που λόγω της ραγδαίας μείωσης της ανταγωνιστικότητάς τους ενδέχεται να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ».
Η έκθεση κατατέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και σε εκείνο του Μαρτίου, μαζί με την πρόταση Αλμούνια η Κομισιόν να έχει πλέον το δικαίωμα να ζητάει μέτρα και βάσει της ανταγωνιστικότητας.
Στην έκθεσή του ο Αλμούνια, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία διαπίστωσε «ραγδαία πτώση της ανταγωνιστικότητας» και ύπαρξη «χρόνιων διαρθρωτικών δυσλειτουργιών στην αγορά εργασίας». Στόχος είναι η παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης ή σύμφωνα με τα κιτάπια της Κομισιόν «η μείωση του εργασιακού κόστους».
Τα προαποφασισμένα μέτρα
Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζονται να προωθήσουν:
1. «Την παραπέρα μείωση (ρύθμιση) στους μισθούς του δημοσίου τομέα και την επέκτασή τους και στον ιδιωτικό τομέα με τις αποδοχές να συνδέονται με την παραγωγικότητα». Στο στόχαστρο μπαίνει η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αφού η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ συνδέεται άμεσα με την σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.
2. «Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων και των συμβάσεων αορίστου χρόνου». Ουσιαστικά προωθείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο ακόμα και την απάλειψη του πενιχρού κατώτατου μισθού.
3. «Την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων με την άρση του ορίου του 2% συνδυασμένα με κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης μέσω τετραημέρου, ευέλικτων ωραρίων και απασχόληση χωρίς ασφάλιση για τους νέους». Πρόκειται για ξεθεμελίωμα κάθε εργατικού δικαιώματος, αφού όχι μόνο επιδιώκουν να δώσουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, αλλά ταυτόχρονα να απασχολούν για τρεις ή τέσσερις μέρες τους εργαζόμενους, για λιγότερες ή περισσότερες ώρες, ακόμα και ανασφάλιστους.
4. «Την προώθηση νόμων και ρυθμίσεων για την επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης για τους μερικώς απασχολούμενους, "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους, "μπλοκάκια" κ.ά.». Ηδη μέσα στον Απρίλιο, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που θα ενισχύει όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας.
5. «Την περικοπή των υπερωριών και αντικατάστασή τους με ρεπό στα οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα». Επί της ουσίας θα δίνεται στους πλουτοκράτες το δικαίωμα να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους αφού δεν τους πληρώνουν την υπερωριακή εργασία και θα καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερο τμήμα από την υπεραξία της εργατικής δύναμης.
6. «Αρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού». Η περικοπή του συνόλου των επιδομάτων βρίσκεται πάντα ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Οσο για την άρση της μονιμότητας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Θ. Πάγκαλος, την έχουν αφήσει ανοιχτή.
7. «Τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να αξιοποιούνται αποτελεσματικά τα κονδύλια από την ΕΕ». Να ενισχυθούν δηλαδή οι κρατικές υπηρεσίες ώστε να γίνεται ταχύτερα η προώθηση των κοινοτικών κονδυλίων (των χρημάτων των εργαζομένων) προς τους επιχειρηματίες.
Οι παραπάνω εφιαλτικές ανατροπές για τους εργαζόμενους συνδέονται άμεσα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ειδικότερα ενόψει της αξιολόγησης του Μάη από τους ελεγκτές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, τα μέτρα αυτά ενδέχεται να παρουσιαστούν εκ νέου από την ελληνική κυβέρνηση ως «αναγκαία».
ΠΡΕΖΑ TV
1-4-2010
18 σχόλια:
Υπο άλλες συνθήκες θα έμοιαζε με πρωταπριλιάτικη φάρσα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ακούγεται καθόλου απίθανο...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΣΑ...
olla tha katarghthoun preza
to pane gia feoudarxia.........
ante glufe thn eksousia
'
ayto pou den exeis katalabei oti me eisagogei 150.000 ergaton sthn ellada to kefalaio kanei partei
ante shnexise na prosfereis politikh prostasia
stous plousious
tous mafiozous
kai tous prezemporous
ante bre kai is anotera..........
to sxedio tous einai to merokamato na paei sta 5-10eyro kai xoris asfalish
ante sunexise ton agona sou
mazi me to K.K.E., S.Y.R.I.Z.A., P.A.S.O.K., kai N.D.
ποτε η Αβορίγινες πρέζα απόκτησαν δικαίωμά αυστραλιανής ιθαγένειάς;
για να δω ξερεις
που θελεται να γίνουμε σύγχρονο αγγλοσαξονικό κράτος τρομάρα σας
θέλουν να γίνει και η ελλάδα αγγλία γερμανία και γαλλία όσον αφορά τα δικαιώματα. να πληρώνουμε την ιδιωτική ασφαλισή μας, την ιδιωτική μας σύνταξη, να μην έχουμε 13ο και 14ο μισθό, να μην έοχυμε επιδόματα, να μην έχουμε άσυλο όπως γίνεται στις μεγάλες χώρες.
δε θέλουν να υπάρχει μία χώρα καλό παράδειγμα, όσον αφορά τα δικαιώματα. γι αυτό μας άφησαν να έρθουμε σε αυτή την κατάσταση, για να κοπούν αυτά. όπως πολεμάνε και τη βενεζουέλα που είναι διαφορετικό παράδειγμα διακυβέρνησης.
όποιος νομίζει ότι είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτό που λέω, καλύτερα πριν μιλήσει να κοιτάξει τί συμβαίνει με τους άγγλους, γάλλους και γερμανούς όσον αφορά:
- 13ο και 14ο μισθό (δεν έχουν!)
- επιδόματα (δεν έχουν)
- ασφάλιση (όποιος έχει λεφτά έχει υγεία)
- πανεπιστήμια (οι εταιρείες τα διοικούν πια)
- ειδήσεις (βλέπουν 5 λεπτά την ημέρα στην τηλεόραση, κάτι σαν τον ALPHA)
και εμείς, αντί να εκμεταλευτούμε τη γεωπολιτική μας θέση, να συνεργασούεμ και με την τουρκία και να κάνουμε ότι θέλουμε, να δίνουμε το παράδειγμα και όχι να αντιγράφουμε τα κακά των ευρωπαίων, σαν δούλοι ζητάμε υποστήριξη και δα<νεικά. λες και δε θα μας έδιναν με τέτοια επιτόκια, λες και έχουν να χάσουν αυτοί κάτι.
ayto peri sunergasias me tourkia pos sou eirthe
dhladei esei otan se aphlei kapoios na se skotosei sunergazese mazei tou
mhpos uparxei mia apeilh polemou apo thn tourkia;
πως μου ρθε αυτό με την τουρκία; να σου πω..
μπορούμε να ελαττώσουμε τους πολεμικούς μας εξοπλισμούς; που έχουμε από τις πιο υψηλές δαπάνες ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; όχι.
μπορούμε να μην εξαρτόμαστε από την αμερική και να κάνουμε την πολιτική που θέλουμε; όχι.
μπορούμε να μην αγοράσουμε όπλα από γερμανούς (υποβρύχια) και γάλλους (φρεγάτες); όχι.
και όλα αυτά, επειδή υπάρχει ο κατασκευασμένος φόβος της διαμάχης με την τουρκία. πρέπει να υπάρχει μια τουρκία που να μας απειλεί. για να μπορούμε να δαπανούμε σε εξοπλισμούς και με αυτό τον τρόπο να πληρώνουμε έμμεσα τους νταβατζήδες μας.
πόσα λεφτά θα εξοικονομούσαμε αν ελαττώναμε στο ήμισυ τις στρατιωτικές δαπάνες; πόση ανεξερτησία θα είχαμε ως κράτος αν δεν εξαρτόμασταν απο αυτούς που μας "στηρίζουν"; που το φοβερό είναι πως οι ίδιοι υποστηρίζουν και την άλλη πλευρά. έρμαια των μανατζαρέων και των νταβατζήδων είμαστε.
γι αυτό και δεν πρόκειται να σταματήσουν οι παραβιάσεις ελληνικών συνόρων από τους τούρκους, γι αυτό και δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα με τη φύρομ.
και, ναι, σαφώς και όταν σε "απειλεί" κάποιος συνεργάζεσαι μαζί του, γιατί έχετε να κερδίσετε και οι δύο, αντι να χάνετε και να κεδρίζουν οι άλλοι.
Σιγα μην γίνουν αυτα ρε παιδιά πρωταπριλιατικο θα ναι, αν γίνουν αυτα πάμε για εμφύλιο θα πέσει η κυβέρνηση
Στην Αγγλία ο ασφαλισμένος δικαιούται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όσο για τον 13ο και 14ο μισθό, τι να τον κάνουν όταν παίρνουν πραγματικούς μισθούς και όχι μισθούς πείνας; Επίσης τα πανεπιστήμια εκτός ελάχιστων (όπως του St Andrews) είναι δημόσια και δωρεάν για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ για τα υψηλά το μέγιστο που μπορούν να φτάσουν τα δίδακτρα είναι περί τις 1000 λίρες Αγγλίας. Οπότε μη μιλάμε για Αγγλίες και Γαλλίες. Καλύτερα να δούμε τα δικά μας χάλια και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε περισσότερους άνεργους. Υπάρχουν λύσεις, όπως μεταθέσεις σε άλλες υπηρεσίες, οι πολυθεσίτες να μείνουν με μια θέση κτλ κτλ...
gia na doyme tora tha bgi kanenas ekso na ta spasei opos egine me ton aleksandro mpaaa den nomizo ama den upokinisis kati o allos den bgenei ekso sostossssss
ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
Να το θυμηθείτε σιγά σιγά γινόμαστε ένα καινούριο Ιράν. Που επικρατή φόβος κι μόνο φόβος.
προς 6:04 μμ:
Κάνε όνειρα...
Το μοναδικό που λειτουργεί άψογα στην Ελλάδα είναι η προπαγάνδα των ΜΜΕ. Κόβουν μισθούς και συντάξεις που ούτως η άλλως ήταν της πείνας, φορολογούν τους άθλιους και τους μεροκαματιάρηδες, δημιουργούν στρατιές ανέργων, οδηγούν τη χώρα στην χρεωκοπία, και παρόλλα αυτά αγοράζουμε ελαττωματικά πανάκριβα υποβρύχια από τους ίδιους τους δημίους μας (Γερμανους), φρεγάτες και ελικόπτερα από τους Γάλλους.
Πέρισυ δολοφωνήθηκε ένας έφηβος από έναν μαλάκα αστυνομικό και ένα ατύχημα, με μία σφέρα που αποδεδειγμένα εξωστρακίστηκε, και κάηκε η Ελλάδα
Φέτος ένας αστυνομικός θέρισε με 9 σφαίρες έναν βοριοημειρότη, με 2 παιδιά ανήλικα, και δεν μίλησε κανένας (εκτός του νέου αρχηγού της Ασφάλειας που χαρακτήρησε το γεγονός ΕΠΙΤΥΧΙΑ!...)
Το αποτέλεσμα? ΟΥΔΕΝ!
Οι αντιδράσεις των προβάτων? Άφαντες, ασθενικές, ανύπαρκτες...
Τα γκάλοπ δείχνουν τον δρόμο...
Το μεγαλυτερο ποσοστο αυτου του σχεδιου , υπαρχη ηδη στον νομο του Ρεππα (τον αντιασφαλιστικο νομο).
Τα υπολλοιπα, βρισκονται μεσα στις υπογραφες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΝ, που υπεγραψαν το Μααστριχτ !
Διαβαζω εδω και λιγες μερες καποιους αγανακτισμενους που αναφερονται στην ΕΥΔΑΠ και αλλες ΔΕΚΟ. Καλυτερα να ξεστραβωθουν λιγο μια και η μετοχοποιηση τους και φυσικα οι βλεψεις των μετοχων ειναι το κερδος, εχει ξεκινησει και ειναι γεγονος, εδω και ερκετα χρονια. Σε λιγο θα ξεπουληθει ο ΟΣΕ και αυτοι θα νομιζουν ακομη οτι ειναι δημοσιος οργανισμος.
Οσον αφορα τον 13ο και 14ο μισθο. Στην Ευρωπη ειναι ενσωματομενοι τους 12 μισθους.
Εδω απλα γινετε παρακρατηση ποσοστου του μισθου απο τον εργοδοτη, βαση παλαιας ρυθμισης, και αφου το δουλεψει κατα το δοκουν το ποσο αυτο, το αποδιδει ως δωρο καθε Πασχα και Χριστουγεννα ΑΤΟΚΑ, ενω αυτος εβγαλε τοκο και πιθανα περισσοτερα κερδη απο ΑΤΟΚΟ "δανειο".
Κανενας ομως πολιτικος η ξεπουλημενος δημοσιογραφος δεν το αναφερει!
απολύτως σωστός ο 8:14.
αν μας θέλουν τόσο πολύ να γίνουμε ευρωμπαίοι, εκτός από τιμές κι εργασιακο-ασφαλιστικά ας έχουμε κι ευρωπαικούς μισθούς κι ευρωπαικούς οδηγούς (και να πεζοδρομήσουν τα κέντρα των πόλεων), ευρωπαικά νοσοκομεία και περίθαλψη, ευρωπαικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο κτλ... και κυρίως ίδιο βάρος στην παιδεία.
κωμικοτραγικοί είμαστε.
Αυτους που καποτε εσφαζαν τους πλουτοκρατες με κονσερβοκουτια τους ελεγαν Μπολσεβικους.
Αν σημερα καποιοι ελληνες αρχισουν να σφαζουν με κουτακια της μπυρας τους πλουτοκρατες.. πως θα τους ονομασουμε αραγε ???
oso to kathisteroume na katevoume stous dromous OLOI MAZI kai na arxisoume na fwnazoume,na ta spame (mikroi-megaloi) den tha ginei tipota.prepei opou tous vlepoume na tous krazoume,na kanoume ta media na min mporoun an deixnoun k na lene tipota diaforetiko apoto oti prepei na allaksei ligo i katastasi.oxi mono na min perasoun ta metra gia tous misthwtous k tous sintaksiouxous,alla na ta parei mesw tis forologias kai twn allagwn ston tropo pou ksodevontai ta lefta sto dimosio.....
oso 8a inaste arnia 8a mas armedoyn!
kai liga mas kanoyn!
Δημοσίευση σχολίου