Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

ΤΗΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Τα πάνω κάτω στον εργασιακό χώρο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα φέρει ο «Καλλικράτης», αφού θα μειωθούν κατά 1/3 τα νομικά πρόσωπα των δήμων και οι δημοτικές επιχειρήσεις (από 6.000 σε 2.000), ενώ θα μετακινηθούν ή θα μεταταχθούν υποχρεωτικά περίπου 200.000 εργαζόμενοι σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες.
Παράλληλα τα κενά που θα δημιουργηθούν από την μη ανανέωση περίπου 35.000 συμβάσεων (ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου), αναμένεται να καλυφθούν από μετατάξεις μονίμου προσωπικού (από τις καταργούμενες νομαρχίες και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις).
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, για τις όποιες αλλαγές στον εργασιακό χώρο θα εκπονηθεί ειδική μελέτη ενώ παράλληλα θα καταρτιστεί και μητρώο εργαζομένων. Οι μετατάξεις προσωπικού θα είναι σε εθελοντική βάση έως τον προσεχή Σεπτέμβριο και ακολούθως θα γίνουν υποχρεωτικές.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα ομοειδή νομικά πρόσωπα των δήμων θα συγχωνευθούν σε ένα, εξαιρουμένων των λιμενικών ταμείων και των σχολικών επιτροπών.
Ετσι κάθε δήμος θα μπορεί να διατηρεί έως δύο Νομικά Πρόσωπα, ένα για τον τομέα Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης - Παιδείας και ένα για τον τομέα Πολιτισμού - Αθλητισμού - Περιβάλλοντος και ένα επιπλέον για τη διοίκηση και διαχείριση ζώνης λιμένα.
Αν η προβλεπόμενη συγχώνευση δεν έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, τότε αυτό θα γίνει αυτεπαγγέλτως από την Ειδική Υπηρεσία Εποπτείας, η οποία θα λειτουργεί στα διοικητικά όρια των σημερινών νόμων.
Οσον αφορά τις μετατάξεις προσωπικού, τις συνέπειες κατά κύριο λόγο αναμένεται να υποστούν όσοι εργαζόμενοι έχουν λιγότερο χρόνο υπηρεσίας.
Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου θα τοποθετηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις ενώ όσοι μεταταγούν, θα μπορούν να διατηρήσουν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχαν στην προηγούμενη θέση τους.
Τα νομικά πρόσωπα που είχαν συσταθεί από τις υπό κατάργηση νομαρχίες, θα περιέλθουν στην οικεία περιφέρεια.

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: