Με μέτρα- φωτιά στο τραπέζι για μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και «ευέλικτη» αγορά εργασίας, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σαν... προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ήδη από χθες τα πλέον άμεσα μέτρα:
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο όπως είπε θα αποφασιστεί σύντομα από διυπουργική επιτροπή.
Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον χρόνο μέσα στον οποίο θα γίνει η εξίσωση.
Ουδείς ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2010 διαβεβαίωσε ο υπουργός, αλλά συμπλήρωσε ότι για το 2011 και το 2012 θα υπάρξει «εξειδίκευση» των κυβερνητικών σχεδίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα», το οποίο στην πραγματικότητα σημαίνει νέες περικοπές μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο.
Οι όροι-φωτιά. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται σε μια «λευκή κόλλα χαρτί», αλλά στη βάση των αποφάσεων και των συστάσεων του ΕCΟFΙΝ της 16ης Φεβρουαρίου, βάσει των άρθρων 121.4 και 126.9, με τις οποίες η χώρα μπήκε σε διαδικασία αυστηρής επιτήρησης. Οι αποφάσεις και συστάσεις αυτές υποδεικνύουν μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:
1 Μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα καθορισμού μισθών, δηλαδή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να «αποκεντρωθούν» οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων. Στην ουσία υποδεικνύεται κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 2 Αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας που αφορά την προστασία της απασχόλησης.
3 Μείωση του κόστους εργασίας. Σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας δεν εξηγείται από το κόστος εργασίας, η οποία είναι κυρίως διαρθρωτικό ζήτημα.
4 Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με βάση τις εξής αρχές:
Εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Προσαρμογή του ύψους των συντάξεων στο ύψος των συνεισφορών, δηλαδή περισσότερο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Μείωση των υψηλών συντάξεων. Αύξηση της μέσης ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας και αυστηροποίηση των όρων πρόωρης συνταξιοδότησης.
Απλοποίηση του πολυτεμαχισμένου συνταξιοδοτικού συστήματος (ενοποίηση Ταμείων).
5 Μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, μέσω της ενοποίησης, του εκσυγχρονισμού της νοσοκομειακής διοίκησης και των λογιστικών διαδικασιών, καθώς και των προμηθειών, με αναθεώρηση της λίστας των φαρμάκων που αγοράζονται.
6 Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
7 Καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, με στόχο τη μείωση του κόστους. 8 Αύξηση του ανταγωνισμού στα επαγγέλματα (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).
9 Απλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.
10 Ανοιγμα σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.
11 Ανοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θεωρείται ότι εξακολουθεί να μονοπωλείται από τη ΔΕΗ.
Παραλληλα,σε ακόμη δυσχερέστερη θέση αναμένεται να βρεθεί από αύριο η ελληνική οικονομία καθώς, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν θα ανακοινώσει όχι μόνο πως το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από το 12,7% που αρχικά είχε υποστηρίξει η κυβέρνηση, αλλά και πως το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχε δηλωθεί.
Ετσι εκ των πραγμάτων, λένε οι ίδιες πηγές, βρίσκονται στον αέρα οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την αναθεώρησή του με την προσθήκη νέων μέτρων, κατά πάσα πιθανότητα σε συνδυασμό με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρώπης.
Στις Βρυξέλλες, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης το Σαββατοκύριακο 15-16 Μαΐου, που συνδυάζει τρία χρήσιμα στοιχεία: Κατ΄ αρχάς, θα έχει προηγηθεί αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, που αρχίζουν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν και οικονομικού επιτελείου. Επιπλέον, στις 9 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, οπότε η κ. Μέρκελ θα νιώθει πιο «απελευθερωμένη». Τέλος, δεν θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία της 19ης Μαΐου, που είναι η τελευταία ημέρα για την εξασφάλιση περίπου 8 δισ. ευρώ προς αποπληρωμή δανείων.
Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως η Κομισιόν, εκτός απροόπτου, θα ανακοινώσει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 ήταν 13,7%, αντί 12,7%.
Αντιστοίχως, αναθεώρηση αναμένεται αύριο και για το ύψος του δημοσίου χρέους. Ετσι, αντί για λίγο πάνω από το 100% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να κινηθεί περί το 120% του ΑΕΠ, ύψος- ρεκόρ για την ευρωζώνη.
Το τελευταίο αυτό στοιχείο, όπως έλεγαν οι ίδιες κοινοτικές πηγές, καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Κομισιόν θα προβλέπεται και η αναδιάρθρωση- μερική ή ολική- του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών του επιτρόπου Ολι Ρεν και των ανθρώπων του ΔΝΤ, στις σημερινές διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο οι δύο οργανισμοί προσέρχονται με ενιαία γραμμή, η οποία προβλέπει πρόσθετα μέτρα και για το 2010.
Τελος.επικοινωνιακή στρατηγική για το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το σοκ από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική κοινωνία χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις που εκ των πραγμάτων θα προκληθούν όταν δημοσιοποιηθούν οι όροι του δανεισμού. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και κορυφαίων υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε πώς θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να εθιστεί στην ιδέα της σκληρής λιτότητας που συνεπάγεται η προσφυγή. Εκτιμήθηκε ότι οι πολίτες έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδεχθεί ότι η κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί θυσίες από όλους, αλλά όπως τονίστηκε η κυβέρνηση πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για το χτύπημα της μεγάλης φοροδιαφυγής προκειμένου οι πολίτες να πειστούν ότι «όλοι θα πληρώσουν». Επίσης, όπως τονίστηκε δεν έχει νόημα η κυβέρνηση να εμφανίζεται τόσο αμυντική έναντι της αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας και να μην καταγγέλλονται οι βαρύτατες ευθύνες που φέρει για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να «διασυνδέσει» τη Νέα Δημοκρατία με την αρνητική στάση που τηρούν έναντι του ελληνικού προβλήματος οι κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται κοντά ιδεολογικά με τη Νέα Δημοκρατία (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κ.λπ.). Η σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας και Γ. Πεταλωτής, αλλά και οι Ν. Αθανασάκης, Γ. Ελενόπουλος, Κ. Θέος κ.ά., διήρκεσε πάνω από 3 ώρες.
ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2010
5 σχόλια:
http://adanaklasi.blogspot.com/2010/04/blog-post_21.html
Γεια σας κι απο εμάς...αρκετά άτομα είμαστε απο μεταπτυχιακά που θα την κάνουμε εξωτερικό μια και καλή...εδώ δεν μπορείς να στηρίξεις έρευνες για έναν καλύτερο κόσμο...εδώ η βλακεία έγινε συνήθεια και τρόπος ζωής..ξευτιλισμένος αμερικανισμός με χούντες,τράπεζες,εχθρούς παντού,φτώχεια,ανεργία,φασισμό,τηλειστορία,τηλεδιακυβέρνηση,τηλεδικαιωσίνη,τηλεφωνα πολλα,τηλεκάρτες,κάρτες συνωμιλίας,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ παντού και ότι άλλο έχει να προσφέρει το αμερικανικό μοντέλο ζωής.
ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε άλλο...
Με μίσος και πόλεμο δεν λυνεις τίποτα, μόνο με δημιουργόντας κατι ωραίο...
ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ 21ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
ΖΗ-ΤΩ
4:42 μμ & 5:00 μμ ΖΗΤΩ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΣ!
ΖΗ-ΤΩ!!!
Δημοσίευση σχολίου