Τέσσερις στους δέκα αξονικούς τομογράφους που λειτουργούν στον δημόσιο τομέα Υγείας στη χώρα μας έχουν συμπληρώσει περισσότερα από δέκα χρόνια «ζωής» και χρήζουν αντικατάστασης.
Οπως τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Κυρ. Στριγγάρης, «ένας αξονικός τομογράφος που έχει περισσότερα από 12 χρόνια λειτουργίας θα πρέπει να αντικαθίσταται λόγω των φθορών, αλλά και της ξεπερασμένης τεχνολογίας του. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% - 40% των αξονικών τομογράφων που είναι εγκατεστημένοι σε δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν λόγω “ηλικίας”». Αποτέλεσμα της παλαιότητάς τους είναι να τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών ζητημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Στριγγάρη, ένας παλαιός αξονικός τομογράφος τίθεται εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους, όπως «εξάντληση» της λυχνίας, δύο φορές τον χρόνο. Aντίθετα, ένα νέο μηχάνημα χρειάζεται αντικατάσταση λυχνίας κάθε ενάμιση χρόνο.
Σε αυτή την –όχι και τόσο σπάνια– ατυχή συγκυρία βρέθηκε ανήμερα το Πάσχα και ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας με κοιλιακό άλγος. Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από την Μεγάλη Πέμπτη λόγω εξάντλησης της λυχνίας κι έτσι ο υπουργός μεταφέρθηκε για την εξέταση στο νοσοκομείο της Νάουσας. Επέστρεψε στο νοσοκομείο της Βέροιας για να διακομισθεί με ασθενοφόρο στην Αθήνα, στο ΝΙΜΤΣ, όπου και νοσηλεύεται. Ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος κατέδειξε φλεγμονώδη νόσο στο υπογάστριο. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες η Β΄ Χειρουργική Κλινική του ΝΙΜΤΣ, «η πορεία του ασθενούς είναι σαφώς βελτιωμένη τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά. Συνεχίζεται επί του παρόντος η ίδια συντηρητική αγωγή».
Σημειώνεται ότι η πρακτική που ακολουθείται για την αντικατάσταση λυχνίας αξονικού τομογράφου είναι η παραγγελία της στην προμηθεύτρια εταιρεία. Η όλη διαδικασία προμήθειας και αντικατάστασης της νέας λυχνίας –υπό φυσιολογικές συνθήκες– διαρκεί περίπου μιάμιση ημέρα, ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω των εορτών δεν ήταν εφικτό να αντικατασταθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.
Το τελευταίο διάστημα κατεγράφησαν καθυστερήσεις στην αποκατάσταση βλαβών σε αξονικούς τομογράφους. Κι αυτό διότι έως τα μέσα Μαρτίου δεν είχαν διορισθεί τα νέα μέλη της Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, με αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται τα σχετικά κονδύλια. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» όπου επί μήνες δεν μπορούσε να αντικατασταθεί η λυχνία του αξονικού τομογράφου.
Ουραγό στην υψηλή ιατρική τεχνολογία χαρακτηρίζουν το ΕΣΥ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημ. Βαρνάβας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Hellastat, στην Ελλάδα το 2007 λειτουργούσαν 338 αξονικοί τομογράφοι και 201 συστήματα μαγνητικής τομογραφίας. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Βαρνάβας, το 70% αυτών των μηχανημάτων είναι στον ιδιωτικό τομέα, με την υστέρηση των δημοσίων νοσοκομείων να είναι ιδιαίτερα εμφανής στους μαγνητικούς τομογράφους. «Επιπλέον, παρατηρείται ανισοκατανομή στην υψηλή τεχνολογία μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Κουτσιουμπέλης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι σε όλη την Πελοπόννησο λειτουργεί ένας μαγνητικός τομογράφος σε δημόσια μονάδα Υγείας.
ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου