Σχέδιο που προβλέπει τη στήριξη της Ελλάδας με 30 δισ. ευρώ από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης με επιτόκιο 5% για την πρώτη τριετία, ποσό που δεν περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αποφάσισαν αργά σήμερα το απόγευμα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως διευκρίνισαν οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, και Ολι Ρεν, Επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, δεν αποφασίστηκε ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης καθώς όπως είπαν αυτό θα γίνει μόνο έπειτα από αίτημα της Ελλάδας.
"Η σημερινή απόφαση είναι ένα βήμα που δείχνει την ξεκάθαρη θέση μας απέναντι στις αγορές" δήλωσε ο κ. Ρεν.
Οι δύο αξιωματούχοι επισήμαναν πως ισχύει η διαδικασία που είχε αποφασιστεί στη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μαρτίου δεν αλλάζει μετά τη σημερινή απόφαση. Ετσι, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα, το οποίο θα αξιολογηθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Ακολούθως, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν ομόφωνη απόφαση για την ενεργοποιηση του μηχανισμού.
Οπως τόνισαν οι επίτροποι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα διαθέσουν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5% για την πρώτη τριετία, εφόσον η χώρα μας καταθέσει σχετικό αίτημα. Διευκρίνισαν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι επιπλέον του ανωτέρω ποσού, ενώ ο οργανισμός θα αποφασίσει με βάση τους δικούς του κανόνες το επιτόκιο με το οποίο θα δανειοδοτήσει την Ελλάδα.
Ολες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα αποφασιστούν αύριο στις Βρυξέλλες στη διάρκεια συναντήσεων που θα έχουν αξιωματούχοι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ελλάδας. Οι επίτροποι απέφυγαν να αναφερθούν στο ύψος του δανείου που θα παράσχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ωστόσο σημείωσαν πως τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στήριξη της χώρας μας με ποσά που κατά τα 2/3 θα προέρχονται από την ευρωζώνη και κατά 1/3 από το ΔΝΤ συνιστούν σωστή προσέγγιση.
Τα ελληνικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, τόνισαν οι Ολι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνιστούν "γενναίο και φιλόδοξο πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται". Οσον αφορά τα επόμενα μέτρα, διευκρίνισαν, στα μέσα Μαϊου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβάλει η Αθήνα για την επόμενη διετία. Χαρακτήρισαν σημαντική την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, ενώ εκτίμησαν πως ούτε το ΔΝΤ θα ζητήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων για το 2010.
Ο Υπ.Οικονομικων Γ.Παπακωνσταντινου αλλα και ο ιδιος ο πρωθυπουργος Γ.Παπανδρεου θα παρουσιασουν το δανεισμό μας απο Ε.Ε και ΔΝΤ ως κεφαλαια τα οποια θα τονωσουν την Ελληνικη Οικονομια και φυσικα ως έσχατη λυση για να καταφερει να επιβιωσει η χωρα...
Αυτοι που τοσο καιρο μας ελεγαν πως δεν υπαρχει περιπτωση να προσφυγουμε στο ΔΝΤ και πως λεφτα υπαρχουν...πλεον τα παιρνουν ολα πισω...
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2010
2 σχόλια:
πραγματικα η κατασταση ειναι για να παρουμε τα οπλα και να τους καθαρισουμε σαν σκυλια και τους δυο.
δε χρειάζονται όπλα. να μιλήσεις και να φωνάξεις και να μη λουφάζεις σα σκυλάκι χρειάζεται.
Δημοσίευση σχολίου