Σάββατο, Απριλίου 17, 2010

ΛΑΘΗ ΚΑΝΟΥΝ 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΓΙΑΤΡΟΥΣ...ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΕΡΘΕΙ...

Ένας ασθενής έρχεται με πόνους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Μπαίνει σε θάλαμο και ο γιατρός δίνει οδηγίες για μία σειρά εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθεί. Πριν γίνουν οι εξετάσεις, όμως, ο ασθενής εμφανίζει αιμορραγία και πεθαίνει.
Στο ίδιο νοσοκομείο, άλλος ασθενής νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική. Ωστόσο, δεν έχει δηλώσει στο ιστορικό του ότι αντιμετωπίζει ψυχιατρικό πρόβλημα. Κάποια στιγμή μένει χωρίς επίβλεψη, πηδάει από το παράθυρο και σκοτώνεται. Η νοσηλεύτρια διώκεται για φόνο εξ αμελείας, αλλά τελικά αθωώνεται.
Τα δύο αυτά περιστατικά είναι αληθινά και αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία δύο τρίλεπτων τηλεταινιών με θέμα τα λάθη των νοσηλευτών εν ώρα εργασίας. Οι τηλεταινίες παρουσιάστηκαν στην διημερίδα που διοργάνωσαν τα σωματεία εργαζομένων της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.
Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε και μία τρίτη τηλεταινία, η οποία είχε ως σενάριο λάθη που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί. Για παράδειγμα, ο γιατρός δίνει προφορική οδηγία στη νοσηλεύτρια και παρά το γεγονός ότι η τελευταία διαφωνεί, τελικά την εκτελεί. Ωστόσο, η κατάληξη δεν είναι καλή για τον άρρωστο, ο οποίος πέφτει σε διαβητικό κώμα.
“Ο φόρτος εργασίας και η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν τους νοσηλευτές σε λάθη. Οι δικηγόροι ζητούν ποινικές ευθύνες από τους νοσηλευτές και αστική αποζημίωση από τα νοσοκομεία”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού(ΠΑΣΟΝΟΠ), Ρίζος Ριζόπουλος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά λαθών, όπως η ξεχασμένη σπάτουλα σε μαιευτικό περιστατικό στο νοσοκομείο των Σερρών και η βελόνα που ξεχάστηκε σε ασθενή που υποβλήθηκε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά περιστατικά λαθών που δεν αποκαλύπτονται, όπως για παράδειγμα η χορήγηση λάθος φαρμάκων σε ασθενείς και η χορήγηση ινσουλίνης σε έναν μη διαβητικό.
“Θα έπρεπε να είμαστε οκτώ νοσηλευτές για σαράντα ασθενείς σε απογευματινή βάρδια κι είναι μόνο ένας. Αν ίσχυαν οι διεθνείς προδιαγραφές, θα μειώνονταν τα λάθη. Δηλαδή, αντί να γίνονται δέκα, θα γινόταν μόνο ένα”, εξήγησε ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΟΝΟΠ, Τηλέμαχος Πατινέας.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε ο προϊστάμενος της ΜΕΘ αναισθησιολογίας του “ΑΧΕΠΑ”, Κώστας Τούφας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2009 σε 200 νοσηλευτές πέντε νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.
Όπως προέκυψε, το 83% δηλώνει ότι έχει υποπέσει σε κάποιο λάθος, εκ των οποίων οι περισσότεροι ομολογούν ότι δεν το παραδέχονται, διότι φοβούνται τα κοροϊδευτικά σχόλια των συναδέλφων τους. Επίσης, το 64% θυμώνει με τον εαυτό του για το λάθος που έκανε και το 26% αισθάνεται επαγγελματική ανεπάρκεια.
Όπως τόνισε ο κ. Τούφας, το 83% των συμμετεχόντων στην έρευνα ζητάει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο στήριξής τους σε περίπτωση λάθους. Άλλες λύσεις στο πρόβλημα είναι η ενίσχυση και η εκπαίδευση του προσωπικού στα νοσοκομεία, η ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής, η καταγραφή των λαθών και η παραδοχή τους.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρωτάτε τους γιατρούς όμως αν έχουν φτάσει στα όρια τους λόγω εφημεριών ;; διότι ως ασθενής θα ήθελα έναν γιατρό ξεκούραστο : χωρίς άλλα 10; περιστατικά ταυτόχρονα, άυπνο , απλήρωτο, έναν ο οποίος βγάζει δουλειά για 3 και, και, και...

όπως στην Γερμανία βρε αδερφέ! λίγα ζητάω;;;

Ανώνυμος είπε...

Νοσηλεύτηκα πριν 3 χρόνια στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και όταν έβλεπα 1 νοσοκόμα σε ολόκληρο τον όροφο τι να κάνει; πάλι καλά .και οι γιατροί να είναι 3-4 μέρες συνεχώς στο νοσοκομείο .εκει να τρων εκει να κοιμούνται εκει να δουλεύουν. και με το χαμόγελο όλοι τους. ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.