Επρεπε να περάσουν 15 ημέρες περίπου από τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου και να ξεσπάσει νέα κρίση στην Αθήνα για να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες ότι η απόφαση των 27 δεν είναι απόφαση αλλά πλαίσιο, που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί.
Ολα δείχνουν ότι κάτι «μαγειρεύτηκε» τα τελευταία 24ωρα στη βελγική πρωτεύουσα, τουλάχιστον σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όσον αφορά την κάλυψη ορισμένων ουσιαστικών εκκρεμοτήτων όπως το ύψος των επιτοκίων, σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς.
Η προχθεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ότι ο κανονισμός για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας πρέπει να καταστεί λειτουργικός για να γίνει αξιόπιστος, δείχνει ότι η γερμανογαλλική συμφωνία την οποία αποδέχθηκε χωρίς καμία διαπραγμάτευση κατά την σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν παρά ένα αξιοπρεπές περιτύλιγμα χωρίς περιεχόμενο.
Είναι φανερό ότι ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί και περισσότερο η καγκελάριος Μέρκελ, οι βασικοί πρωταγωνιστές της συμφωνίας, άφησαν σκόπιμα σημαντικά κενά στο κείμενο για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση η γερμανική πλευρά, ενόψει των εκλογών της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Η επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες οδήγησε τις Βρυξέλλες στην απόφαση να αρχίσουν επιτέλους διαβουλεύσεις για την κάλυψη των κενών. Εγιναν συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, τα αποτελέσματα των οποίων θα βρεθούν ενδεχομένως στο τραπέζι των υπουργών Οικονομίας που συνέρχονται άτυπα την ερχόμενη Παρασκευή στη Μαδρίτη. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι απλά. Η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στην ομάδα των χωρών που εθελοντικά θα προστρέξουν στο προσκέφαλο της Ελλάδας, τουλάχιστον όχι πριν από τις εκλογές της 9ης Μαΐου. Και χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας, δεν αναμένεται ευνοϊκή αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος από την πλευρά των αγορών. Εκτός εάν το Βερολίνο συνειδητοποιήσει ότι το φαινόμενο του ντόμινο στην ευρωζώνη δεν είναι μακριά και αποφασίσει να κινηθεί. Ενδεχόμενο το οποίο προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν φαίνεται πιθανό. Η αναμονή, όμως, των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών της 9ης Μαΐου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ίσως αποδειχθεί μοιραία, τόσο για την Ελλάδα όσο και γενικά για την Ευρώπη των 16.
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου