Για τουλάχιστον δύο ημέρες, έως την Τετάρτη 21 Απριλίου, καθυστερεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων που προκάλεσε η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία.
Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να υποβληθεί στη δοκιμασία των αγορών και να διαπιστώσει τις διαθέσεις τους πριν καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αύριο προγραμματίζεται δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, για να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να καλυφθεί χωρίς πρόβλημα, το ύψος των επιτοκίων προκαλεί ενδιαφέρον, αν και οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η διάρκεια του προγράμματος το οποίο θα συζητηθεί με την αντιπροσωπεία είναι τριετής. Στην επιστολή της περασμένης Πέμπτης προς την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφερόταν σε πολυετές πρόγραμμα.
Πάντως, όσο περνούν οι ημέρες, τόσο παγιώνεται η πεποίθηση πως η προσφυγή είναι αναπόφευκτη, καθώς τα επιτόκια δανεισμού όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά αυξάνονται, ενώ η κυβέρνηση στις δηλώσεις της αφήνει να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο προσφυγής είναι πολύ πιθανό.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν και οι πληροφορίες ότι η αντιπροσωπεία θα έρθει «εφοδιασμένη» με πακέτο σκληρών μέτρων, τα οποία θα ζητήσει να επιβληθούν προτού προχωρήσει σε ενεργοποίηση του μηχανισμού. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται νέες μειώσεις μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και μειώσεις αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και επίσπευση των επώδυνων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, καθώς και αλλαγές στην αγορά εργασίας με κατεύθυνση την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα ενεργοποιηθεί- αν αποφασιστεί - ο μηχανισμός. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, χρειάζονται περίπου 15 ημέρες έως ότου εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια όσων χωρών απαιτούν έγκριση. Αρκετές ημέρες θα διαρκέσει και η διαπραγμάτευση με την τριμερή αντιπροσωπεία επί των όρων που θα επιβληθούν σε περίπτωση ενεργοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να έχει διαθέσιμα 11,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου, με λήξη μεγαλύτερη παλαιού χρέους στις 19 Μαΐου.
Αλλα 5,1 δισ. ευρώ προστίθενται στο ήδη βαρύ δημόσιο χρέος των περίπου 300 δισ. ευρώ, λόγω της επικείμενης ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων. Πρόκειται για χρέη της περιόδου 2005-2009, τα οποία έφθαναν συνολικά τα 6,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εξοφλήθηκαν ήδη 1,2 δισ. ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση. Για το υπόλοιπο ποσό των 5,1 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της κοινής επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας την Παρασκευή, υπό τους γενικούς γραμματείς τους Ηλ. Πλασκοβίτη και Ν. Πολύζου, όπου προσκλήθηκαν οι σύλλογοι των προμηθευτών.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν διάφορα σενάρια αποπληρωμής, όπως η άμεση εξόφληση αλλά με έκπτωση ή η εξόφληση με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 3-4 ετών με μικρό τόκο.
ΠΡΕΖΑ TV
19-4-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου