Κυριακή, Απριλίου 11, 2010

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ;;;

Στην Κίνα, σύντροφοι, στην Κίνα... Αυτή μοιάζει να είναι η κυβερνητική προτροπή των ημερών, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και πολλά κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν επισκέψεις στη χώρα του Κομφούκιου με τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα (που υπολογίζονται στα 2,4 τρισ. δολάρια). Μετά την επιτυχή -όπως κρίνει η κυβέρνηση- απορρόφηση των κραδασμών που ακολούθησε την παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την ατυχή απόπειρα διάθεσης ελληνικών ομολόγων στην Κίνα μέσω της Goldman Sachs (που επισήμως διαψεύστηκε), επανασχεδιάζεται η προσέγγιση του κινεζικού γίγαντα, για την οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κίνα στις 19 Ιουνίου (δεν έχει οριστικοποιηθεί), με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διεθνή έκθεση της Σαγκάης, όπου θα κάνει μερικές σημαντικές επαφές.
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, που έχει δηλώσει (σε συνέντευξή της στην «Κ.Ε.») ότι η συνεργασία με την Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας, ετοιμάζει και αυτή τις βαλίτσες της. Σχεδιάζει να επισκεφθεί πρώτα το Πεκίνο στις 20 Μαΐου, όπου θα ηγηθεί ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη για τη διεθνή έκθεση.
Ενα μήνα μετά, στις 19 Ιουνίου, θα επισκεφθεί δεύτερη φορά την Κίνα και την έκθεση στη Σαγκάη (τη μέρα που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα) μαζί με μια διευρυμένη ελληνική αντιπροσωπεία -της οποίας έχει ζητηθεί να ηγηθεί (εκτός απροόπτου) ο πρωθυπουργός.
Την προβολή της χώρας στην Κίνα, προκειμένου να «αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και να αξιοποιηθούν οι ευρύτερες ευκαιρίες για ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων» έχουν αναλάβει από κοινού το υπουργείο Οικονομίας με το υπουργείο Πολιτισμού. Για τον λόγο αυτόν και ο Π. Γερουλάνος θα επισκεφθεί την Κίνα το επόμενο διάστημα, ενώ είναι σίγουρο ότι θα την επισκεφτεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Με το «κυνήγι του κινέζου επενδυτή» και τα ντιλ με την Κίνα ασχολείται και ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, ο οποίος επίσης σχεδιάζει να μεταβεί στη Σαγκάη, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ενώ σύμφωνα με φήμες δεν έχουν εγκαταλειφθεί ούτε οι σκέψεις για δανεισμό -με κάποιον τρόπο- από την Κίνα.
Εν τω μεταξύ εντός του 2010 αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο κινέζος πρωθυπουργός, ύστερα από επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε πριν από μερικές μέρες ο Γ. Παπανδρέου.
Το έδαφος των ελληνοκινεζικών σχέσεων καλλιεργείται εντατικά καιρό τώρα. Πριν από δύο μήνες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Σπ. Κουβέλης δέχθηκε την επίσκεψη του κινέζου ομολόγου του, Τσαγκ Ζιγιούν, και οι δύο μαζί δήλωσαν ότι το 2010 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Λίγον καιρό πριν, η Λούκα Κατσέλη είχε συναντήσει τον κινέζο υφυπουργό Μεταφορών Χου Ζουγουάν, με τον οποίο συζήτησαν και για μελλοντικές επενδύσεις, ενώ την ίδια περίπου περίοδο ο Θ. Πάγκαλος έδινε συνέντευξη στη «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας, επιχειρώντας να βελτιώσει την εικόνα της χώρας ως «ελκυστικού προορισμού για κινεζικές επενδύσεις».
Τον περασμένο Οκτώβριο εγκαινιάστηκε, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, το Οικονομικό Ινστιτούτο Κομφούκιος (Business Confucius Institute), που έχει την έδρα του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία με το Εμπορικό Πανεπιστήμιο της Κίνας.
«Υπάρχει momentum. Το κλίμα είναι πολύ καλό για περαιτέρω συνεργασία. Η ώρα είναι τώρα», αναφέρει έλληνας διπλωμάτης.
Το κλίμα στις ελληνοκινεζικές σχέσεις φαίνεται πράγματι να είναι αρκετά καλό. Ακόμα και την περίοδο αυτή, που σε όλο τον κόσμο λέγονται και γράφονται πλήθος αρνητικών σχολίων για την Ελλάδα, οι Κινέζοι τη βλέπουν ως θύμα του καπιταλισμού και των κερδοσκόπων.
Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στον κινεζικό τύπο αλλά και στις αναλύσεις των αρμόδιων κινέζων αξιωματούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αναλύσεις των Κινέζων υπάρχουν ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια για την Goldman Sachs ως κερδοσκοπικό εργαλείο του καπιταλισμού, που φέρεται να χρησιμοποίησε την Ελλάδα (μέσω και της συνεργασίας στη δημιουργική λογιστική). Οι απόψεις αυτές καταδεικνύουν και το μέγεθος της γκάφας όσων ενθάρρυναν την ιδέα να προσεγγίσουμε τους Κινέζους μέσω της Goldman Sachs.

Η ιδέα της αγοράς ελληνικών ομολόγων, πάντως, δεν φαίνεται να μοιάζει και πολύ ελκυστική στους Κινέζους. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της China Investment Corp., Τζέσε Ουάνγκ, πριν από λίγον καιρό ξεκαθάρισε ότι στόχος τους είναι οι επενδύσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις.
Ανέφερε επίσης ότι, όταν η Ε.Ε. εμφανίζεται απρόθυμη να σώσει την Ελλάδα, που είναι μέλος της, είναι παράλογο να περιμένει κανείς από κάποια άλλη χώρα να παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη».
Αυτό που μοιάζει να ενδιαφέρει την Κίνα είναι οι επενδύσεις σε υποδομές, με την προϋπόθεση να προχωρήσει ικανοποιητικά γι' αυτούς η Cosco (υπάρχουν άλλες δύο μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η ΖΤΕ και η HUAWEI, με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική).
Μπορούν οι Κινέζοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ύφεση; Την απάντηση έχει δώσει πριν από πολλά χρόνια ο Κομφούκιος: «Απαίτησε πολλά από τον εαυτό σου και περίμενε λίγα από τους άλλους. Θα γλιτώσεις από πολλές σκοτούρες».

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: