Παρασκευή, Απριλίου 02, 2010

ΓΕΜΗΣΑΜΕ ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΤΖΙΔΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ...ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΦΑΝΕ...

Ευφάνταστους τρόπους εφευρίσκουν επιτήδειοι στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν ανυποψίαστους και να τους αποσπάσουν χρήματα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα... υποψιασμένοι. Συνηθισμένες απάτες των περασμένων ετών, τα «ριχτάδικα», φαίνεται ότι απασχολούν τις αρχές ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για εταιρείες - φαντάσματα, επικεφαλής των οποίων εμφανίζονται αχυράνθρωποι, ηλικιωμένοι ή απλώς ανυποψίαστοι. Αυτές έχουν ως στόχο να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων χρησιμοποιώντας ακάλυπτες ή πλαστές επιταγές και στη συνέχεια, λίγο πριν «σκάσουν» οι επιταγές, να εξαφανιστούν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Συνηθισμένες απάτες είναι οι «πωλήσεις ακινήτων», όπως κύκλωμα που εξαρθρώθηκε πριν από ένα μήνα. Δράστες έβρισκαν οικόπεδα, ιδιοκτήτες των οποίων ζουν στο εξωτερικό και αφού προμηθεύονταν παράνομα σχετικά έγγραφα, τα «πωλούσαν» σε ανυποψίαστους. Οι «αγοραπωλησίες» είναι συχνές και στα ανύπαρκτα αυτοκίνητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 35χρονης ιδιοκτήτριας φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, η οποία συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008. Η γυναίκα «πωλούσε» πολυτελή αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς, όπως έλεγε, προέρχονται από πλειστηριασμούς τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο εξαπάτησε 33 άτομα αποσπώντας πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλη μια συνηθισμένη απάτη είναι η υπόσχεση επιστροφής κλεμμένου αυτοκινήτου. «Τηλεφωνούν στον ιδιοκτήτη και του ζητούν να καταθέσει συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να του επιστρέψουν το όχημα. Συνήθως αυτοί δεν έχουν ιδέα πού βρίσκεται το όχημα και απλώς εισπράττουν τα χρήματα», αναφέρει αστυνομικός. Αρχές Μαρτίου, εξαρθρώθηκε σπείρα μέλη της οποίας εμφανίζονταν σε αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς ως εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επειθαν τα θύματά τους ότι έχουν επιλεγεί να αναλάβουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αττική, αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια: έπρεπε να καταθέσουν ένα «μικροποσό» της τάξεως των 6.000 - 9.000 ευρώ ως εγγύηση για την ανάληψη του έργου. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί οκτώ άτομα που έπεσαν θύματα της απάτης που πλήρωσαν συνολικά 53.000 ευρώ.

Μια διεθνής απάτη που έχει φτάσει μέχρι την Ελλάδα είναι η «ισπανική λοτταρία». Ενα καλαίσθητο έγγραφο τυπωμένο σε ακριβό χαρτί έρχεται με το ταχυδρομείο και πληροφορεί στα αγγλικά ότι ο «τυχερός» κέρδισε μεγάλο ποσό σε διεθνές λαχείο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταθέσει λίγα χρήματα για τα «τυπικά έξοδα». «Πολυεθνική» απάτη είναι και τα λεγόμενα «χρωματισμένα χαρτονομίσματα», όπως αυτή που εξιχνιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου με τη σύλληψη ενός υπηκόου Καμερούν. Οι δράστες παρουσιάζουν στα υποψήφια θύματά τους δεσμίδες με μαύρα χαρτιά, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για δολάρια που έχουν βαφτεί ειδικά για να περνούν από το τελωνείο. Ζητούν χρήματα για να αγοράσουν ειδικό υγρό με το οποίο «ξεβάφουν» τα δολάρια, πραγματοποιώντας μάλιστα και σχετική επίδειξη.

Σχεδόν καθημερινά, μικροαπατεώνες πλησιάζουν ανυποψίαστους, κυρίως ηλικιωμένους, και τους ζητούν χρήματα ισχυριζόμενοι ότι συγγενής τους είναι στο νοσοκομείο και χρειάζεται περίθαλψη ή μόσχευμα, ότι είναι στην εφορία και πρέπει να πληρώσει άμεσα τον ΦΠΑ ή να αλλάξει τα λάστιχα στο αυτοκίνητό του που χάλασε.

ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: