Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ....

Την ώρα που συνεχίζεται η σύνοδος κορυφής για τα πυρηνικά όπλα στην Ουάσινγκτον, το Ιράν διοργανώνει με τη συμμετοχή 15 χωρών «αντι-διάσκεψη» για τα πυρηνικά στις 17 Απριλίου, στην Τεχεράνη. Τα πέντε τελευταία χρόνια, η εμμονή του Ιράν να γίνει πυρηνικό έθνος έχει δημιουργήσει πλήθος αναταράξεων, με τη διεθνή κοινότητα να μην πείθεται πως η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής.
Ξεκίνησε την Δευτέρα 12 Απριλίου στην Ουάσιγκτον η σύνοδος κορυφής για τα πυρηνικά όπλα, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει προσκαλέσει σχεδόν πενήντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δεν βρίσκονται στην ατζέντα της συνόδου, ούτε και προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν.
"Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και πολλαπλών κατευθύνσεων" σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Spiegel αναφερόμενη στη Σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον.
Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα της διασφάλισης των παγκόσμιων αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτώνιου, των δύο απαραίτητων συστατικών για την κατασκευή ατομικής βόμβας.
Εξ ίσου σημαντικό είναι να περιοριστεί ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που υπάρχουν στον πλανήτη, αλλά το πραγματικό ζήτημα που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και να απασχολήσει τους ηγέτες είναι αυτό της διασφάλισης των παγκόσμιων αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου και πλουτώνιου, υπογραμμίζει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Για τον λόγο αυτό, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Πακιστάν. Μια έρευνα του πανεπιστημίου Harvard, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει ότι ο κίνδυνος είναι πράγματι απολύτως πραγματικός, το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας να πέσει στα χέρια τρομοκρατών.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ραζά, έσπευσε να καθησυχάσει τις ΗΠΑ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η χώρα του να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι "μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη".
Ο Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, ο αρχηγός της μοναδικής μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο αποτελεί μια δεδηλωμένη πυρηνική δύναμη, απέρριψε τις εκκλήσεις να σταματήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, λέγοντας ότι το Πακιστάν χρειάζεται ένα πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον χρόνιο αντίπαλο του, την Ινδία.

Ο διεθνής Τύπος ασχολείται επίσης και με το λεγόμενο "ιρανικό πυρηνικό ζήτημα".
Να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει η Washington Post.
Χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος εξασφάλισε τη δέσμευση του Κινέζου ομολόγου του, Χου Ζιντάο, ότι θα συμμετάσχει τουλάχιστον στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει η New York Times.
Παρ' όλα αυτά Κίνα και ΗΠΑ διαφωνούν ως προς τον τρόπο που οι κυρώσεις θα επιβληθούν στο Ιράν, σημειώνει η Wall Street Journal.
Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε σαφές ότι οι κυρώσεις που συνιστούν οι ΗΠΑ δεν αποτελούν την κατάλληλη απάντηση στην πρόκληση που λέγεται Ιράν, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που ηγείται της συνόδου, υποστηρίζει ότι η πυρηνική τρομοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια.
Για να περιοριστεί ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει τουλάχιστον τις υπόλοιπες 46 χώρες να δεσμευτούν για τη διασφάλιση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου στο έδαφος τους, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
"Η πέτρα του σκανδάλου" είναι για ακόμη μια φορά το Ιράν που οργανώνει "αντι-διάσκεψη" για τα πυρηνικά στις17 και 18 Απριλίου.
"Οι υπουργοί Εξωτερικών δεκαπέντε χωρών και περισσότεροι από 200 ξένοι προσκεκλημένοι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Τεχεράνης", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, χωρίς να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι χώρες που θα εκπροσωπηθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η διάσκεψη είναι αποτέλεσμα της "συλλογικής βούλησης μερικών ανεξάρτητων κρατών, απλώς να συζητήσουν για τη χρήση των πυρηνικών όπλων στο σημερινό κόσμο".
Επέκρινε, επίσης, τη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα μεγαλυτερα αποθέματα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: