Κυριακή, Απριλίου 25, 2010

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΡΓΙΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΨΑΘΑ...

Από το Φεβρουάριο του 2009 που έκλεισε το τμήμα τροχαίου υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι 161 εργαζόμενοι της πτέρυγας έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα κάθε πρωί στις 6:30 με 7 πάνε στο εργοτάξιο και δηλώνουν παρουσία. Μέχρι πρότινος χτυπούσαν και κάρτα. Τον περασμένο μήνα, με απόφαση της διοίκησης οι μπάρες σφραγίστηκαν. Οι 161 συνεχίζουν να πηγαίνουν στο κλειστό εργοτάξιο και υπογράφουν στο βιβλίο που άνοιξε το σωματείο. «Είναι ένας τρόπος να μείνουμε ζωντανοί», δηλώνουν ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Β. Καρακίτσος και ο γραμματέας Κ. Σταματάκης. Οι 161 συνάδελφοί τους δεν είναι εργαζόμενοι, ούτε όμως και άνεργοι. Δεν πληρώνονται από την επιχείρηση, δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν πλέον ελπίδα να βρουν άλλη δουλειά στο αντικείμενό τους. Διεκδίκησαν δικαστικά τους μισθούς τους και δικαιώθηκαν πρωτόδικα, ωστόσο η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο εφετείο του χρόνου. Η οργή τους στρέφεται κατά της γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp αλλά και του κράτους.
Την κατάστασή τους περιγράφει με τόνους δραματικούς η επιστολή της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ζητώντας κατεπειγόντως από την κυβέρνηση να δει το πρόβλημα: «Ο κίνδυνος απονεννοημένων διαβημάτων, ανθρώπων που όλα τα έχασαν, ακόμη και την ελπίδα, όταν το ίδιο το κράτος θεωρεί σήμερα την απάτη σε βάρος τους νόμιμη πράξη, είναι υπαρκτός και σοβαρός. Ο καθένας πλέον αναλαμβάνει την ευθύνη του για ό,τι συμβεί. Κανείς πλέον δεν δικαιούται να δηλώνει ότι δεν γνώριζε».

Δεν είναι η μόνη επιστολή απόγνωσης. Δεκάδες παρόμοιες επιστολές, από σωματεία και εργατικά κέντρα, απευθύνονται στα υπουργικά γραφεία, στους βουλευτές και τα συνδικάτα, για τις συνέπειες της κρίσης. Οι περισσότερες προέρχονται από τη Θράκη, τη Βοιωτία, την Κόρινθο και τη Θεσσαλονίκη και έχουν αποδέκτες τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας.
Πιο πιεστική είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΔ και στο Κέντρο Ενημέρωσης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ. «Καθημερινά δεχόμαστε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ανέργους για μία θέση εργασίας αλλά και από εργαζόμενους που φοβούνται ότι θα βρεθούν στην ανεργία», δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στον ΟΑΕΔ Μ. Κοντοπάνος. «Η εικόνα παραπέμπει στο Λαύριο και την Εύβοια, στις αρχές της δεκαετίας του '90». Στο κέντρο της ΓΣΕΕ στην οδό Πειραιώς, κάθε πρωί μπροστά στα γκισέ σχηματίζονται ουρές, φαινόμενο πρωτοφανές. «Από τις αρχές του χρόνου έχουμε τουλάχιστον 100 επισκέψεις και άλλα τόσα τηλεφωνήματα κάθε μέρα για απολύσεις, αλλαγές συμβάσεων, διαθεσιμότητες και περικοπές μισθών», λέει ο διευθυντής Κ. Νικολάου. Στις νομικές υπηρεσίες εκκρεμούν πάνω από 3.000 αιτήματα υποστήριξης.
«Οι συνέπειες της ύφεσης τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές», επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) Π. Ρυλμόν. «Και όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων χωρών που πέρασαν από ανάλογες καταστάσεις, οι συνέπειες είναι βαριές και μακροχρόνιες».
Στην Ιρλανδία και τη Γαλλία καταγράφηκε από τις υπηρεσίες υγείας πέρυσι δραματική αύξηση ψυχικών νοσημάτων στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας λόγω της ύφεσης και της ανασφάλειας που αυτή προκαλεί.

Στην Ελλάδα, έρευνες πεδίου που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο Λαύριο (από το Πάντειο Πανεπιστήμιο) στην Εύβοια (ΕΠΑΨΥ) και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) έδειξαν ότι η ύφεση μπορεί να έχει δραματικές παρενέργειες στο κοινωνικό σύνολο. Το πρόβλημα επιβίωσης στους άνεργους οδηγεί συχνά σε παραίτηση και κοινωνική αποδρομή, στους εργαζόμενους δημιουργείται αίσθημα διαρκούς άγχους και ανασφάλειας και στην κοινωνία κλονίζεται η εμπιστοσύνη για την πολιτεία και το κράτος πρόνοιας.
Η κρίση ανασφάλειας έχει περάσει και στις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων. Στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, πέραν των ερωτημάτων από συλλόγους και ομοσπονδίες καταγράφονται καθημερινά δεκάδες ατομικά ερωτήματα υπαλλήλων οργανισμών που εξετάζεται να συγχωνευτούν ή και να καταργηθούν. «Οι πρώτες εκδηλώσεις αγωνίας προήλθαν από τους συναδέλφους που είχαν παρακράτηση στους μισθούς του περασμένου μήνα και μείωση του δώρου Πάσχα», σημειώνει ο πρόεδρός του Θ. Χρονόπουλος. «Τις τελευταίες ημέρες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω και του ασφαλιστικού».
Η συζήτηση του ασφαλιστικού πυροδότησε έκρηξη ανασφάλειας ακόμη και στους συνταξιούχους. «Τους προηγούμενους μήνες είχαμε κυρίως τηλεφωνήματα από γυναίκες υπαλλήλους για την αύξηση των ορίων ηλικίας που επιβάλλει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τώρα τα ερωτήματα προέρχονται από όλους τους ασφαλισμένους αλλά και από τους ήδη συνταξιούχους που φοβούνται ότι οι νέες αλλαγές θα έχουν συνέπειες και σε αυτούς», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων των Ασφαλιστικών Ταμείων Θ. Τσακανίκας.

ΠΡΕΖΑ TV
25-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: