Σάββατο, Απριλίου 03, 2010

ΦΟΥΣΚΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ...

Φούσκα αποδείχτηκε το χιονοδρομικό κέντρο Βελβεντού Κοζάνης, μια αμφιλεγόμενη επένδυση 100 εκατ. ευρώ, με πολλά σκοτεινά σημεία, υπόθεση την οποία διερευνά ο εισαγγελέας για τυχόν ποινικές ευθύνες. Το πολυδιαφημισμένο έργο, που αναδύει έντονη οσμή σκανδάλου, αν και ως ιδέα ξεκίνησε πριν από το 2000, μέχρι σήμερα βρίσκεται σε πλήρη ακινησία, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι “ανοίγει νέα σελίδα για την ανάπτυξη των Πιερίων”.

Η αδράνεια συνεχίστηκε και μετά το 2005, οπότε ιδρύθηκε η εταιρεία που θα κατασκεύαζε το πρότυπο κέντρο χειμερινού και θερινού τουρισμού στην περιοχή Καταφυγίου, η οποία άνοιξε γραφεία στο Βελβεντό. Η εταιρεία Χιονοδρομικό Κέντρο Κοζάνης Βελβεντού Ανώνυμη Τουριστική Εταιρεία (ΧΚΚΒ ΑΤΕ) ιδρύθηκε στις 8/8/2005. Την 1η Αυγούστου 2005 πραγματοποιήθηκαν τα λαμπερά εγκαίνια των γραφείων της εταιρείας στο Βελβεντό από τον τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, παρουσία όλων των βουλευτών και των τοπικών αρχών του νομού Κοζάνης, καθώς και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Από τότε περίσσεψαν οι υποσχέσεις των διαφόρων πολιτευτών τής κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης προς τους κατοίκους του Βελβεντού, οι οποίοι βεβαίως δεν είδαν καμία απολύτως επένδυση.

Το έργο θα γινόταν ως σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), γι’ αυτό και στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν δύο ξένες ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν το 80% του παγκόσμιου χειμερινού τουρισμού, και φορείς του δημοσίου. Ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας LMSA Λέανδρος Αναγνωστόπουλος, ως εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Garaventa, και η αυστριακή εταιρεία Doppelmayr συμμετέχουν με ποσοστό 40% η καθεμία και με 6% ο ιδιώτης επενδυτής από το Βελβεντό Χριστόδουλος Μαρκάλας. Η νομιμοποίηση της εταιρείας και της όλης επένδυσης έρχεται από το δημόσιο, καθώς στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας με 1%, ο δήμος Βελβεντού με 12% και ο Χιονοδρομικός Όμιλος Βελβεντού με 1%.
Να σημειωθεί ότι ως πολιτικός ηγέτης του εγχειρήματος αναγορεύτηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, περιφερειάρχης Ανδρέας Λεούδης, ενώ πρόεδρος της ΧΚΚΒ ΑΤΕ ανέλαβε ο επί δύο τετραετίες δήμαρχος Βελβεντού και στη συνέχεια πρώτος τη τάξει αντινομάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο οποίος ανέλαβε τα διοικητικά καθήκοντα. Το παράδοξο είναι ότι, σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο κ. Σόκουτης, που είναι δάσκαλος το επάγγελμα, απαγορεύεται να κατέχει θέση προέδρου σε ανώνυμη εταιρεία. Μέλος της εταιρείας είναι και ο Μανόλης Στεργίου, δήμαρχος Βελβεντού για δεύτερη θητεία.
Τον Νοέμβριο του 2008 ο κ. Λεούδης πομπωδώς εξήγγειλε με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα της έκθεσης “Φιλοξένια” τη “γενναία επένδυση του κράτους στην περιοχή των Πιερίων και της λίμνης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν αφιερώματα σε αρκετές οικονομικές εφημερίδες.

Το περίεργο είναι ότι οι εξαγγελίες του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήταν τελείως αβάσιμες, πράγμα που αποδείχτηκε στη συνέχεια, από μια σειρά γεγονότα, για τα οποία ο κ. Λεούδης δύσκολα μπορεί να πείσει πως δεν γνώριζε. Ποια είναι αυτά;
Πρώτον, το 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ανακοινώνοντας το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, είχε πει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επρόκειτο να ιδρυθούν νέα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά ότι θα εκσυγχρονίζονταν τα υπάρχοντα.
Δεύτερον, η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων δεν γνώριζε το παραμικρό για τη γιγαντιαία επένδυση του χιονοδρομικού των Πιερίων, ενώ άγνοια δήλωναν και όλες οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που εκ του νόμου έπρεπε να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες για την υλοποίηση της μελέτης. Ειδικότερα:
Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου που είναι κατεξοχήν αρμόδιο για επενδύσεις ανάλογες με το χιονοδρομικό Βελβεντού, το 2008 δήλωνε: “Δεν γνωρίζω τίποτε, αλλά δουλειά μας στο υπουργείο είναι να εξετάζουμε αναπτυξιακές επενδύσεις. Όταν έρθει τέτοιος φάκελος στο υπουργείο, θα ενημερωθείτε”. Επίσης, περίτρανη απόδειξη ότι το χιονοδρομικό ήταν μια σκέτη φούσκα είναι τα έγγραφα διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, τα οποία ζήτησε και έλαβε με έγγραφες αιτήσεις ο δημότης Βελβεντού Αντώνης Τσιτσόκας, ο οποίος κατέθεσε και τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2010

Χρηστος Βηττα

Δεν υπάρχουν σχόλια: